StoryEditor
SplitMATERINI LANCUNI

Splitske poslovne žene u borbi protiv korone: Od svoje smo dote, jer to je najbolji pamuk, sašile zaštitne maske za medicinske sestre u našoj bolnici

24. ožujka 2020. - 21:54

Da u ovim ružnim vremenima možemo pomoći jedni drugima na razne načine govori i ova izuzetno lijepa priča iz Splita koju su pokrenule žene iz Udruge Krug, a kako se akcija se iz dana u dan kružno i širi, došla je i do nas.

Udruga je to poslovnih žena koje su se, čuvši vijesti o nestašici zaštitnih maski, dosjetile da će ih šivati same i donirati ih prvenstveno bolnicama, a splitski Klinički bolnički centar ih je zdušno prihvatio.

U ponedjeljak su tako odnijele na Onkologiju 40 maski, na Odjel intenzivne njege 60 i još toliko na Ginekologiju. Sutra će odnijeti još 150 komada u bolnicu, a u planu su im i domovi za starije.

U konzultacijama sa stručnjacima "kružice" su najprije doznale da bi najpoželjnije bilo da maske budu od gusto tkanog pamuka i dakako lako perive na sto stupnjeva pa su zaključile da su od takvog pamuka uglavnom sačinjeni stari lancuni.

- Skužile smo da je od takvog pamuka napravljena posteljina što su nam je dale matere kad smo se udavale i sve mi smo zapravo dale svoju dotu – govori nam Splićanka Dragica Jerkov, predsjednica Udruge.

- Već sada smo upotrijebile za maske tristo metara materijala, ali problem nam je laštik. Prevrnuli smo preko Interneta sve živo da dođemo do laštika i sad smo u dogovoru između ostalog i s Galebom koji će nam ga prodati. Dogovorili smo za prvu ruku dvije tisuće metara laštika. Inače i omiški Galeb radi maske u tri smjene od svoje trikotaže. To nisu kirurške maske, ali u bolnici su nam rekli da će ih oni nositi ispod kirurških i tako produljiti trajanje tih jednokratnih kojih nema dovoljno – govori Dragica koja je sretna što se priča ovih dana širi i na Šibenik. Ondje će početi s radom šalturice za tamošnju bolnicu.

- Počele smo u petak, nas tri žene, i sad nas je već petnaest šalturica. Naš krug se širi – zadovoljna je Jerkov. Ona poručuje da su nam maske potrebne čak i kada nisu certificirane jer nas, ako ništa drugo, štite od nehotičnog dodirivanja lica.

- Krojačice marljivo šiju, a članice Kruga opremljene maskama, rukavicama i dezinficijensima ih dostavljaju tamo gdje je potrebno. Upute Stožera se ne krše ni pod koju cijenu - ističe predsjednica Udruge.

Ujedno je ovo i poruka za sve one među nama koje imaju posteljine iz svoje dote, a mogu je se odreći, da je svaki lancun dobrodošao. A isto tako su dobrodošle, dakako, i šalturice koje su ovih dana izolacije voljne darovati rad ruku jer u ovom trenutku one zbilja zlata vrijede. Inače, s ostalim ženama iz Udruge se mogu povezati preko Facebook stranice Krug Split.

image
Medicinske sestre u KBC-u Split dobile su vrijednu donaciju. Plus, prelijee su i s maskama

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. kolovoz 2022 10:55