StoryEditorOCM
SplitDAN CRVENIH HALJINA

Splitske političarke, bez obzira na stranačku pripadnost, okupit će se na modnoj reviji i poslati snažnu poruku!

Piše Split SD
2. veljače 2023. - 14:00

SDP povodom Dana crvenih haljina organizira modnu reviju koju će nositi političarke svih političkih opcija kako bi podigle svijest o moždanom udaru kod žena. Svake godine od moždanog udara umre trostruko više žena nego od raka dojke.

Modna revija će se održati u petak, 3.veljače u hotelu Briig s početkom u 20 h. Reviju će nositi: Sabina Glasovac (SDP), Mirela Ahmetović (SDP), Katarina Prnjak (SDP), Ivana Relata (HDZ), Jelena Burazin (HDZ), Kristina Vidan (Pametno), Ivana Ljulj (Most), Ana Dorotić Čaljkušić (Centar), Maja Čović (Centar), Vesna Alač (SDP), Suzana Piacun (SDP), i Lidija Bekavac (HGS).

Posebna gošća će biti Prof.dr. sc. Irena Pintarić, program će voditi Anamarija Alebić, dok će za glazbeni dio biti zadužena Albina Grčić. Modeli će nositi haljine Vesna Sposa dok će voditeljicu odijevati Monika Sablić.

image
Tom Dubravec/Ilustracija/Cropix

Za šminku je zadužena Callegari-talijanska škola mode i dizajna, za frizure frizerski salon "Ljiljana" u vlasništvu Ljiljane Jeličić Subašić, za cvjetne aranžmane zaduženi su cvjećarnica "Miss" te obrt "Duplančić-Bećo" dok je fotograf revije Vjeko Bilota ispred "Epic picturesa".

Ova međunarodna kampanja se u Hrvatskoj provodi od 2019. godine zbog poticanja zdravstvenih stručnjaka da usmjere pozornost na srčani i moždani udar u žena zbog njihovih razlika u odnosu prema muškarcima.

image
Ante Čizmić/Ilustracija/Cropix

Simbol kampanje je crvena haljina - haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja. Žene i muškarci često imaju sličan skup simptoma tijekom moždanog udara, ali žene češće imaju atipične, nejasne simptome.

Najčešći simptomi moždanog udara nastaju iznenada i obuhvaćaju iznenadnu utrnulost, smetnje govora i vida, smetnje u hodu, nesigurnost i zanošenje u hodu, gubitak ravnoteže, vrtoglavicu te jaku glavobolju.

Specifični simptomi moždanog udara u žena često nisu prepoznati, a uključuju gubitak svijesti ili nesvjesticu, opću slabost, teškoće ili kratkoću daha, zbunjenost, nereagiranje ili dezorijentaciju, naglu promjenu ponašanja, uzrujanost, halucinacije, mučninu ili povraćanje, bol i štucanje. U Hrvatskoj je moždani udar drugi uzrok smrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 07:01