StoryEditor
SplitGUP ZVAN ČEŽNJA

Splitske gradske vlasti već 11 godina ne mogu donijeti ključan dokument za razvoj grada: u pozadini 'zastoja' kriju se razni pritisci i interesi, a građani se pribojavaju novih mega-građevina kojima će se pogodovati poduzetnicima

23. rujna 2019. - 12:01

Kad se u javnosti spomenu izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) Splita, građani se pribojavaju novih mastodontskih građevina kojima će gradska vlast pogodovati poduzetnicima, kako je bilo svih proteklih godina.

Splitske vlasti su zbog raznih interesnih lobija postale zatočenici koji nisu u mogućnosti donijeti ključne planove kojima bi kvalitetno odgovorile na brojne promjene u gradskoj svakodnevici, poput prometnog zagušenja, ni potaknuti projekte koji bi bili od javne koristi. Još od 2008. nisu se dogodile izmjene GUP-a kojima bi se ova pitanja riješila.

I tadašnje odluke uglavnom su bile donesene po mjeri dijela poduzetnika koji su htjeli da se smanje standardi zaštite grada koje je uveo urbanistički dokument iz 2005. (udaljenost od ruba čestice, gustoća izgradnje...). Od tada su u nekoliko navrata donesene takozvane "ciljane izmjene GUP-a", koje su zapravo bile parcijalne izmjene prostorne dokumentacije kojima je Banovina pogodovala investitorima koji su htjeli graditi između bolnica na Firulama i Križinama, te na Duilovu i u Trsteničkoj uvali.

Izmjene Prostornog plana grada Splita (PPUG) i GUP-a pokušao je izvesti tadašnji gradonačelnik Ivo Baldasar, ali je naišao na neviđenu artiljeriju kritika javnosti, medija i oporbe. Dosta toga je bilo problematično, jer je stiglo puno zahtjeva za gradnjom, ali razlog zašto je priča propala posve je političke naravi. Baldasar je razvukao izmjene GUP-a i PPUG-a do kraja svojeg mandata kada više nije bio član SDP-a, te je mogao računati na podršku samo nekoliko gradskih vijećnika.

Unatoč tome što je javnost odahnula, nisu graditelji. Već se godinama događa bezbroj malih intervencija po gradskim četvrtima. U već dobrano fomirane četvrti "utrpavaju" se zgrade sa po desetak do 15 stanova koje parazitiraju na lokalnoj infrastrukturi.

Grade ih tvrtke bez većeg iskustva u toj djelatnosti, a ako nisu u pitanju rijetke prazne parcele između kuća, onda se dopuštaju "rekonstrukcije" kojima se ruše postojeći objekti i grade dva ili tri puta veći, često bez parkirnih kapaciteta, pa automobili dodatno zakrčuju nogostupe i zagušuju prilazne prometnice.

U međuvremenu, neki zahvati za koje su potrebne izmjene GUP-a ne mogu se riješiti. Osim toga, potrebno je odnos prema okolišu i otpadu uskladiti s klimatskim promjenama. Na primjer, opće je poznato koliko je istočni dio Gradske luke zapušten i konfuzan. Grad ne provodi urbanističko-arhitektonski natječaj, niti mijenja uvjet iz GUP-a po kojem zahvati moraju čekati natječaj pa je stanje desetljećima očajno.

Lučka uprava Split već neko vrijeme traži izmjene GUP-a da bez natječaja, ali po konzervatorskim smjernicama, uredi bivšu upravnu zgradu "Dalmacijavina" i izgradi garažne i turističko-kongresne sadržaje ispod Katalinića briga, kao i to da prije gradskog projekta Kopilica, koji također ne mrda s mjesta, mogu izvesti podmorske i obalne zahvate na neizgrađenom dijelu luke na Stinicama.

U GUP još nije upisano da je poluotok Marjan od 2014. zaštićen kao kulturni krajolik, da Meje i Bačvice imaju zaštitu kao kulturno-povijesne cjeline, niti su unesene konzervatorske smjernice koje bi ih pomogle zaštititi.

Bez kvalitetno postavljenih izmjena GUP-a imat ćemo stalno prometne krkljance i druge infrastrukturne boljke. Ipak, nemojmo imati iluzija, GUP se mijenja kod nas prvenstveno zbog privatnih interesa. Međutim, čak ni to se nije dogodilo.

Nakon što su došli na vlast, poteštat Andro Krstulović Opara i šef gradskog HDZ-a Petar Škorić obećali su da će ići u "točkaste" izmjene ključnog urbanističkog dokumenta, a za dvije-tri godine u izradu cjelovitih izmjena, što je oporba dočekala "na nož". Međutim, ništa nije bilo ni od točkastih izmjena. Od ambicioznijih projekata ove vlasti vidjeli smo Masterplan za Kopilicu i Istočnu obalu, koji nije prošao bez kritika dijela medija i struke.

Aktualni gradonačelnik već je dobrano zagazio u drugu polovinu mandata, stanje u Gradskom vijeću mu nije stabilno, a HGS-ov lider Željko Kerum nije siguran partner, osobito kad su izmjene GUP-a u pitanju, jer je više puta rekao da ne želi nikome pogodovati. Otvoreno je pitanje kako gradonačelnik misli pokrenuti Masterplan za Kopilicu i Gradsku luku ne krene li u izmjene najvažnijeg urbanističkog dokumenta.

Zadnji koji je u Banovini imao dovoljno ruku bio je HDZ-ov gradonačelnik Ivan Kuret sada već davne 2008. godine. On je, poput svog prethodnika i stranačkog kolege Zvonimira Puljića, GUP donio na početku mandata, dok je koalicija, uključujući i male stranke, sklone interesnim promjenama stavova, bila stabilna.

U ovom trenutku Krstulović Opara klizi prema Baldasarovoj poziciji. Izgubio je dvije godine i oslabio u Gradskom vijeću. Dodamo li da je bivši poteštat zbog rastućeg otpora javnosti morao ponavljati javnu raspravu zbog velikog broja primjedbi i tako došao do kraja mandata bez usvojenoga GUP-a, pitanje je kako bi njegov nasljednik s time izišao na kraj, jer po pitanju kritika oko sanacije Marjana nije pokazao da mu je pod pritiskom komunikacija s javnošću jača strana.

Zahtjevi pljušte sa svih strana

"Hrvatske željeznice" bi zadržale zgradu na Istočnoj obali kao svoj glavni objekt, ali iz te državne tvrtke stiže zahtjev za izmjene GUP-a kako bi se skratili kolosijeci i peroni, te da bi se ukopala pruga i proširio željeznički tunel. "Promet" bi htio rekonstrukciju terminala na Sukoišanu... Agencija "Eko-Kaštelanski zaljev" želi dovoditi pitku vodu od Jadra do crpne stanice na Ravnim njivama kroz hidrotehnički tunel koji nije predviđen sadašnjim GUP-om, kao i da se ucrta transport otpadnih voda južnog slijeva do središnjeg uređaja "Stupe" klasičnim cjevovodom.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 15:06