StoryEditor
Splitministarstvo odlučilo

Splitska znanstvenica zapela u paklu birokracije: Škokić se ipak smije zaposliti na Ekonomskom fakultetu - tu odluku čekala je godinu i pol dana!

Piše Vladimir Matijanić
26. veljače 2017. - 11:44
skokic
rgx time: 5.9843063354492E-5

Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je mišljenje po kojem se stavak 8. članka 32. Zakona o znanstvenoj djelatnosti može primijeniti na Vlatku Škokić, znanstvenicu koja se, evo, gotovo godinu i pol pokušava vratiti na splitski Ekonomski fakultet.

Drugim riječima, ona se smije zaposliti na spomenutom fakultetu, odnosno saborski Matični odbor za polje ekonomije na idućoj sjednici, sazvanoj za 10. ožujka, ima osnove potvrditi njezin izbor u znanstveno zvanje višeg znanstvenog suradnika.

Ipak, u ovom trenutku ne znamo hoće li se to zaista dogoditi, jer kada smo Željka Mrnjavca, predsjednika Matičnog odbora, upitali smatra li da je stav Ministarstva uklonio sve nejasnoće, odgovorio nam je da ne može javno iznositi "mišljenja i komentare o postupcima u tijeku".

Karijera u Engleskoj

Škokić je bila asistentica na Ekonomskom fakultetu od 1. travnja 2005. do 31. kolovoza 2010. godine. Nakon toga je znanstvenu karijeru gradila u Engleskoj, radila je na sveučilištu u Surreyju. Tamo je sudjelovala u izvođenju nastave iz više kolegija na dodiplomskom, poslijediplomskom i doktorskom studiju.

Što je sporno? Najkraće, navedeni članak normira zapošljavanje "istraživača koji nije bio zaposlen u Republici Hrvatskoj", a Škokić je, kako vidimo, radila na Ekonomskom fakultetu. No, ona je bila asistentica, što je suradničko radno mjesto. Drugim riječima, nije bila zaposlena kao istraživač.

Pisali smo o slučaju, ali ponešto valja ponoviti jer je vrlo instruktivan za sve koji podcijene moć birokratskog uma u Hrvata.

Škokić je u rujnu 2015. godine poslala Ekonomskom fakultetu dopis u kojem izražava želju za povratkom, potom je Fakultet zatražio od rektora Sveučilišta u Splitu da MZOS-u uputi zahtjev za otvaranje novog radnog mjesta. Već u prosincu 2015. godine MZOS to čini, u veljači 2016. Fakultet raspisuje međunarodni natječaj na koji se javlja samo Škokić.

U travnju fakultetsko povjerenstvo sastavlja izvještaj kojim dokazuje da ona ispunjava sve uvjete za izbor u znanstveno zvanje višeg znanstvenog suradnika. Fakultetsko vijeće usvaja njegov izvještaj te predlaže Matičnom odboru izbor Vlatke Škokić.

Tražili tumačenje

Konačno, u lipnju prošle godine Ekonomski fakultet šalje kompletnu dokumentaciju Matičnom odboru "za potvrdu prijedloga". Da se od tada nešto dogodilo, ne bi bilo ovog teksta.

No, Matični odbor, umjesto potvrde, traži od Ministarstva znanosti i obrazovanja "tumačenje" članka 32. stavak 8. Zakona o znanstvenoj djelatnosti, jer njegovim članovima "navedena odredba", kako vele, "nije u potpunosti jasna u odnosu na utvrđivanje radno pravnog statusa pristupnice znanstvenice-povratnice kao i određenje ekvivalenta stečenih uvjeta izvan Republike Hrvatske".

Sada se, kako vidimo, Ministarstvo izjasnilo s mišljenjem da je odredba ipak jasna i može se primijeniti na Škokić. Hoće li to biti dovoljno Matičnom odboru, znat ćemo 10. ožujka.

U međuvremenu, Škokić strpljivo čeka rasplet nečega što je na početku izgledalo kao rutinski postupak.


 

Piše Vladimir Matijanić

#VLATKA šKOKIć#EKONOMSKI FAKULTET U SPLITU#MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA

Izdvojeno