StoryEditor
SplitNA KANTUNU

Splitska vinčaona na Bačvicama se čuje po tufini, interijer je iz osamdesetih, taman da se ćutite ka Tito i Jovanka. A izvanka je još i gore

14. travnja 2021. - 10:03

Prošlo je vrime korizme i konačno se mogu nastavit pirovanja u crikvama. Pa kakva jesu, ograničena u ovo doba. E sad, crkva je crkva, dobiješ lipi prostor unutra i vanka za slikavanje, oltar, slike, orgulje, švora okiti cvićen i farfalama, palu se sviće i sve je nekako ka iz filma. A onda oni izlazak kroz velika vrata i posipanje rižima i laticama... Ma san snova.

E sad, za one koji ne žele takvo vinčanje nego 'civilno' (čitaj za neznabošce) priuređena je vinčaona u zgradi državne uprave na Bačvicama. U prizemlju kamene zgrade s puno kancelarija, splitska je prostorija za sklapanje braka.

Onako, uredno, može se reć. Interijer biće iz osandesetih ili stariji, malo se čuje tufinon, dominiraju masivne poltrone od punoga izrezbarenoga drva, prema predaji donesene iz Vile Dalmacija, znači ako van je po voji, ćutite se ka Tito i Jovanka.

More se unutra natiskat jedno četrdeset svita... Reklo bi se skromno i svečano. A izvanka skroz druga slika.

image
Feđa Klarić


Među desetak tabeli državnih ureda i županijske Turističke zajednice jedva se nazire natpis 'vjenčaona', ali to je najmanji problem. Puno je gore šta nema prilaza za invalidne osobe. Vaja ić odizad sa službenoga parkinga za zaposlenike na koji se auta mogu ostavit samo kad završi radno vrime kancelarija.

Onda invalidna osoba s kolicima ide okolo kole: kad su stigli do ulaza, triba je podignit par skala, a u vinčaoni će doprit samo do jedne male lođice na ulazu, jer su do prostorije opet skale. A šta ako se vinčaju invalidne osobe? Ako su kumovi? Šta ako dođu dva, tri s kolicima? Šta ako se desi koja nesrića pa triba hitno izać, a kolica zapnu na ulazu-izlazu?

Cili taj koridur od ulaza do prostorije za vinčanje je jedan obični portun. Kad mladenci izađu, pa se idu slikat, na vičnoj uspomeni svakako će in pored sređenih i namušćanih uzvanika ostat i - jedna velika zelena kanta za škovace.

Drugu su prošli u portunu. Ograda je ruzinava, ne moreš učinit zajedničku sliku jer je na metar i po od ulaza kortina, kameni zid. A ne smiš brzo ni izać zamantan svečanin događajen jer će te udrit auto.

Split je ima vinčaone na različita mista, pamte se bar tri, ona u Maksimiru di je sad hotel, pa u Galeriji umjetnina, a onda i u Vilu Schiller pod Marjanon. Ali ova je definitivno na najlošijen mistu. Jušto da ti upropasti najsvečaniji dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. srpanj 2021 22:44