StoryEditorOCM
SplitNIKAD RANIJE

Splitska trajektna luka pod opsadom turista. Najviše je tablica iz ove države, spojili su dva praznika i dobili 6 dana

Piše Ivica Marković
27. travnja 2023. - 14:42

Približavanjem za mnoge produženog vikenda stvaraju se velike gužve na cestama širom Hrvatske.

U smjeru Dalmacije to je posebno primjetno na autocesti A1, pri čemu uz one domaće ljude koji su, poslovično, uspjeli "uštipnuti" i slobodan petak, prednjače i turisti. Posebice oni iz Slovenije, države koja nije ukinula dvodnevnu proslavu prvog svibnja, što ove godine "pada" na predstojeći ponedjeljak i utorak, a blagdan je i današnji dan, 27. travnja, kada Slovenci obilježavaju Dan osvobodilne fronte.

Zbog toga su brojni vozači iz Dežele već rano jutros odlučili krenuti prema svojim vikendicama i turističkim odredištima u Dalmaciji. Kako doznajemo, gužva na Dalmatini u smjeru Zadra i Splita se kod odmorišta "Zir", gdje se nalazi popularni restoran "Macola", proteže čak šest kilometara.

image

Č i t a t e lj i c a

Zbog toga iz svih nadležnih službi pozivaju sve sudionike u prometu na dodatan oprez i strpljenje kako bi sigurno stigli do cilja i zasluženog (više)dnevnog predaha.

A ta gužva na A1 stvorila je "uzročno-posljedično ludilo" u splitskoj gradskoj luci, odnosno na trajektima za Brač. Tako je danas na ukrcaju za trajektnu liniju u 12.30 iz Splita za Supetar neukrcano ostalo 60-ak automobila.

Naravno, odmah su nam se počeli javljati nezadovoljni i neukrcani putnici kojima je bilo nelogično da "Jadrolinija" nije uvela neku izvanrednu liniju. O navali turista razgovarali smo s Jelenom Ivulić, voditeljicom Agencije "Jadrolinije" u Splitu.

image

Č i t a t e lj i c a

- Mi smo očekivali ovakvu navalu na trajektnu luku i spremni smo za nju. Tako je već od 1. travnja na liniji Split - Supetar uveden sezonski red plovidbe i zbog toga smo na toj liniji i pojačali broj isplovljavanja. Do 1. travnja smo imali devet linija, a od 1. travnja ih imamo 12, a u lipnju ćemo ih imati 14. Nikada ranije kao ove godine nismo za liniju Split - Supetar uveli sezonski red plovidbe, upravo svjesni toga da će biti pojačan promet prema tom otoku - kazuje Ivulić.

Naša sugovornica kaže kako je na "suvom" ostalo 60-ak vozila pri ukrcaju za liniju koja je iz Splita za Supetar isplovila u 12.30.

image

Č i t a t e lj i c a

- Nismo uveli izvanrednu liniju jer je sljedeće redovno isplovljenje u 14.15 i nakon ukrcaja na tu liniju, ako ostane neukrcanih automobila za Brač uvodimo izvanrednu liniju, budući da je sljedeća redovna linija 16.30. U tom periodu nam se stvara "malo veća rupa" isplovljavanja od dva sata i 15 minuta, pa ćemo uvesti izvanrednu liniju ako to bude potrebno - kazuje Ivulić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 09:22