StoryEditor
Splitnepromišljenost ili?

Splitska SDP-ovka na udaru zbog fotografije s pištoljem, u stilu Bondove djevojke. Zabrinuti i roditelji djece kojima predaje hrvatski u Ekonomskoj

Piše Marina Karlović Sabolić
28. listopada 2020. - 16:12
Suzana Kačić Bartulović, članica Glavnog odbora SDP-a i profesorica hrvatskog u Ekonomskoj školi  Paun Paunović/Cropix

Fotografija je snimljena na ljeto. Na njoj Splićanka glumi Bondovu djevojku. I pozira s pištoljem u rukama u mjenjačnici u Rogoznici. Dva mjeseca kasnije fotografija se počinje širiti društvenim mrežama. I nastaje skandal. Suzana Kačić Bartulović profesorica je hrvatskog jezika Ekonomsko-birotehničke škole iz Splita, članica splitskog SDP-a i članica Glavnog odbora socijaldemokrata.

Zabrinuti roditelji fotografiju su proslijedili upravi škole. A odmah se oglasilo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Poručivši da je riječ o „potpuno neprihvatljivom ponašanju te da takva osoba ne bi trebala raditi u školi“.

Reagirala je i Suzana Kačić Bartulović. I javno se ispričala za taj svoj potez.

- Ispričavam se svima onima koje je moja privatna fotografija snimljena ovog ljeta na bilo koji način uznemirila. Nisam očekivala da će se imitacija filmske scene interpretirati na zlonamjeran način te zbog toga ubuduće zasigurno neću ponavljati ovakav postupak. Iskreno se nadam da uzrok sadašnjeg medijskoga interesa oko mojih privatnih fotografija nije činjenica da već mjesecima upozoravam na loš rad Stožera Civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, kao što godinama upozoravam na probleme u obrazovnom sustavu, na mobbing, na probleme žena u javnom prostoru – poručila je u srijedu Suzana Kačić Bartulović. Ona tvrdi da pištolj s kojim se slikala nije pravi, da je fotografija protuzakonito skinuta sa njezinog zatvorenog Instagram profila te da je prizor sa Bondovom djevojkom dio njezina dramskog izraza kojeg obrađuje i na nastavi.

U SDP-u, bar kako sada stvari stoje, ne pripremaju nikakve sankcije protiv svoje splitske članice.

- Nama je važno da je profesorica shvatila da je pogriješila, javno se ispričala i prihvatila odgovornost za svoje ponašanje. Time je priča za nas završila. Da je ona povrijedila kazneni ili prekršajni zakon vezano uz oružje, onda bi stvar bila drukčija. Ovako, žao nam je što je do ove situacije došlo i drago nam je što se profesorica ispričala – poručila nam je Franka Oreb iz SDP-ovog Ureda za odnose s javnošću.

Fotografiju profesorice na Facebooku je 12.listopada objavio njezin stranački kolega Tomislav Bogović. I to na dan kada je Danijel Bezuk propucao policajca i kalašnjikovom divljao po Markovom trgu. Dio SDP-ovaca čitav skandal povezuju sa unutarstranačkim sukobom između Bogovića i Suzane Kačić Bartulović.

No ima i onih koji smatraju da je pozadina čitave priče puno šira od samog SDP-a. Suzana Kačić Bartulović u školi u kojoj radi je sindikalna povjerenica koja, prema neslužbenim informacijama, već dulje vrijeme upozorava na nepravilnosti u toj obrazovnoj ustanovi. Uz to, u sukob sa upravom škole došla je i nakon što je u studenom 2018. na Facebooku podržala inicijativu da se vukovarskim učenicima omoguće školska putovanja u ostale dijelove zemlje. A ne samo da država učenicima iz drugih krajeva plaća putovanja u Vukovar.

- Split vas čeka – kratko je tada napisala Suzana Kačić Bartulović. I nakon toga svoje stavove pojasnila u izjavi za Slobodnu Dalmaciju. Ravnateljica Ekonomske-birotehničke škole prijavila ju je školskom etičkom povjerenstvu zbog kršenja etičkog kodeksa. S obrazloženjem da je istupila u javnosti - bez njezine dozvole.

Splitski HDZ osuđuje SDP-ovku Suzanu Kačić Bartulović zbog fotografije s pištoljem

Splitski HDZ u srijedu je osudio postupak članice SDP-a Suzane Kačić Bartulović, koja je na društvenim mrežama objavila svoju fotografiju s pištoljem u ruci, ocijenivši to kontroverznim djelovanjem koje je u suprotnosti s njezinim pozivom srednjoškolske profesorice.

"Zabrinjavajuće je i tužno kada osoba pozira s vatrenim oružjem u ruci i to objavljuje na društvenim mrežama, a još je posebno žalosno kada to čini članica Glavnog odbora SDP-a i predsjednica Savjeta za obrazovanje SDP-a Split Suzana Kačić Bartulović, uz to i dugogodišnja profesorica u jednoj splitskoj srednjoj školi," priopćio je splitski HDZ.

Ne radi se o jedinom ekscesu, već jednom u nizu kontroverznih djelovanja te SDP-ovke koja šalje poruke radikalizacije i podjela u potpunoj suprotnosti sa samim temeljima učiteljskog poziva, ističe HDZ.

"Za one čiji je posao odgoj i obrazovanje djece i mlađih naraštaja, od kojih se očekuje poseban senzibilitet prema mladima i porukama koje se šalju, nema opravdanja za ovakav potez", navodi se u priopćenju.
Splitski HDZ također izražava čuđenje što Kačić Bartulović nije svjesna štetnosti te fotografije i nijednom nije osjetila potrebu ispričati se svojim učenicima, njihovim roditeljima i javnosti.
Kačić Bartulović branila se u medijima da se fotografirala s pištoljem "u ulozi James Bond djevojke", te da je fotografija objavljena u javnosti "u sklopu političkog napada na nju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. studeni 2020 15:04