StoryEditorOCM
Splitdobila je otkaz

Splitska policija okončala istragu: bivša bankarica ‘popeglala‘ skoro milijun kuna s računa dvaju klijenata. Dio novca im je vraćen, ali samo za određene isplate...

Piše Vladimir Urukalo
28. veljače 2022. - 15:50

Djelatnica OTP banke, 62-godišnja R. B., punih je dvanaest godina potkradala dvoje klijenata svoje matične bankarske kuće te im je uzela, prema neslužbenim informacijama, gotovo milijun kuna! Otkrili su to splitski policajci provodeći kriminalističku istragu nakon što je jedna oštećena klijentica prijavila slučaj Općinskom državnom odvjetništvu.

– Utvrđena je sumnja da je kao djelatnica jedne banke od 2009. do 2021. godine neovlašteno i bez osnove s računa dviju osoba za sebe podizala veće novčane iznose, a potom je sastavljala bankovne isplatnice kao neistinite i unosila ih u sustav banke. U vezi s kaznenim djelima pronevjere i krivotvorenja službene ili poslovne isprave, protiv nje je podneseno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu – službeno su izvijestili iz policije. Bivša bankarica za kazneno djelo pronevjere, s obzirom na to da se radi o velikoj vrijednosti, može dobiti od jedne do osam godina zatvora, dok za krivotvorenje službene isprave može dobiti od pola godine do pet godina zatvora.

Nakon što je policija objavila da je kazneno prijavila bankaricu, doznali smo da je veći dio novca od oko 150 tisuća eura, koje je uzela jednoj klijentici, vraćen, ali samo novac na isplatnicama na kojima uopće nije bilo nikakvog potpisa te za one transakcije za koje je bankarica R. B. priznala da ih je krivotvorila.

Lažne transakcije

O ovom je slučaju još u studenom prošle godine pisala Slobodna Dalmacija, kad je kolega Zoran Šagolj stupio u kontakt sa splitskom umirovljenicom koja živi u Njemačkoj i koja je u nekadašnjoj Splitskoj banci, a sada OTP banci, godinama imala otvoreni devizni i žiro račun na koji je, kad bi došla u Hrvatsku, uplaćivala pozamašne svote novca.

– Posljednjih 10 godina koristila sam istu poslovnicu jer mi je bila najbliža mjestu boravka kad sam u Splitu, ali i zbog poznanstva sa zaposlenicom banke R. B., koja mi je i savjetovala da novac držim kao oročenu štednju, kao i sve što bih naknadno polagala. Uvijek bih i tražila svoju bankaricu, koja mi je davala informaciju da je stanje računa onakvo kakvo bi trebalo biti s obzirom na uplate i kamatnu stopu. Imala sam povjerenja u nju, tako da mi nije bilo ni sumnjivo što mi banka barem jednom godišnje nije slala izvode s računa na adresu. Lagala mi je, a to ne bih ni otkrila da se nije poklopila slučajnost sa skraćenim radnim vremenom – rekla je tada opljačkana klijentica. Da je opljačkana, otkrila je kad je poslovnica zbog ljetnog radnog vremena bila zatvorena pa je otišla uz drugu. S računa joj je bankarica skidala pozamašne svote od 10 do 20 tisuća eura.

– Radilo se o više desetaka transakcija tijekom svih tih godina u iznosu od oko 150 tisuća eura. Novac je podizan uvijek u vrijeme kad ja nisam bila u Hrvatskoj, odnosno tijekom čitave godine osim u kolovozu i rujnu, kad sam po običaju dolazila na ljetni odmor, što je bankarici bilo dobro poznato. Meni je do danas vraćeno samo tih 32 tisuće eura, ukradenih tijekom ove godine. Navodno idu godinu po godinu, treba čekati da se provjeri svaka sporna transakcija, ali ni približno ne znam kad će to biti završeno. Šokiralo me je što sam čula u razgovoru s jednom zaposlenicom, a to je da banka u ovakvim slučajevima nema vještaka grafologa, nego golim okom sami procjenjuju je li potpis krivotvoren. Sve sam to krvavo i pošteno zaradila – ogorčeno je prije nekoliko mjeseci govorila pokradena klijentica za Slobodnu Dalmaciju.

– Želimo naglasiti kako je osoba odgovorna za prijevaru s naše strane i sankcionirana prekidom ugovora o radu, te poduzimamo sve u cilju provjere cjelokupnog slučaja i dodatne zaštite klijenata – tada su poručili iz OTP banke.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 04:48