StoryEditor
Splitdvostruka mjerila

Splitska policija djeluje proročki: zbog Zorana Ercega odjevenog u majicu Crvene zvezde petoricu torcidaša pokupili i držali do noći, samo zato što su navijači!

17. lipnja 2019. - 00:54
Zoran Erceg na Split Prideu

Ovogodišnji Split Pride prošao je bez izgreda, prijavljena je tek jedna osoba koja nije ni došla blizu povorci, a radi se o pijanom sezonskom radniku iz Crne Gore koji je vikao uvrede.

Već devetu godinu kroz Split ide povorka kojom se promoviraju prava LGBT zajednice te bi se reklo kako su provokatori izgubili interes. Sigurno ima istine u tome, ali činjenica je i da je splitska policija poduzela doslovno sve što je mogla kako bi spriječili i najmanji izgred.

Pijani Crnogorac na privremenom radu u Splitu urlao na Paradu i sipao uvrede na račun LGBT zajednice; Nije prestao ni kada mu je prišla policija, evo kolika mu kazna prijeti 

Aktivist i fotograf Zoran Erceg na splitsku Paradu ponosa došao u majici Crvene zvezde: Građanima to nije smetalo, ali prigovorio mi je jedan od policijskih zapovjednika!

Tako su između ostalog bez konkretnog povoda uhitili pet torcidaša koji su zadržani u službenim prostorijama do kraja manifestacije. Uz to su četvorica kriminalističkih inspektora imali poseban zadatak da budu prikrivena tjelesna straža splitskom aktivisti Zoranu Ercegu.

Poznati aktivist bio je sudionik povorke odjeven u majicu s amblemom Crvene zvezde i natpisom na leđima Aleksandar Kralj. To je ime vaterpolista Crvene zvezde, porijeklom Crnogorca, koji se početkom veljače ove godine skočio u more na splitskoj Rivi bježeći od petorice maskiranih napadača koji su nasrnuli na njega i klupske mu kolege. Policiji je na Ercegovu pojavu u crvenoj majici s amblemom Zvezde i imenom vaterpolista doslovno pao mrak na oči.

Reagiraju trenutno i četiri inspektora sektora kriminalističke policije PU splitsko-dalmatinske dobivaju zadatak da  čuvaju Zorana Ercega. Policajci u civilu su proveli subotu od ranog poslijepodneva do 21 sat neprimjetno prateći Ercega gdje god je išao kako bi ga obranili u slučaju eventualnog napada.

Međutim, mjera kojom se Zoran Erceg pretvorio u štićenu osobu tijekom jednog poslijepodneva nije bila jedina koju su iz splitske policije procijenili nužnom. Imali su dojavu kako su u gradskoj jezgri petorica pripadnika Torcide. Povezuju to s Ercegovom majicom i smatraju da navijači predstavljaju sigurnosnu ugrozu. Pojednostavljeno kazano, bojali su se organiziranog napada na aktivista. Četvorica inspektora koji su ga čuvali sigurno bi obranili Zorana Ercega, ali za izgred bi se pročulo u javnosti.

Nakon Supetra prošli vikend i napada na sezonske radnike Srbe te usporene reakcije s procesuiranjem zločina iz mržnje, to je najmanje što splitskoj policiji treba. Ovaj put su odlučili krenuti na vrijeme, točnije proročki, i prije nego li itko išta učini. Torcidaši su pokupljeni i odvedeni u službene prostorije gdje su ih držali do noći. Petorica su tako prisilno sjedila u četiri zida isključivo zato što su pripadnici navijačke skupine. Tako se osigurao miran prolaz povorke koja promovira ljudska prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. studeni 2020 07:47