StoryEditorOCM
SplitVJESNICI SEZONE

Splitska jezgra bez bankomata? Malo sutra! Pogledajte kako se izigrala Odluka o komunalnom redu, užasno izgleda...

Piše Split SD
11. ožujka 2023. - 22:30

Nismo trebali dugo čekati da se dogodi situacija koja će razbjesniti građane Splita, i koja, s pravne strane, nema nikakvih nedoumica. Riječ je, dakle, o bankomatima.

Kako dani postaju duži, ovi prvi glasnici nadolazeće turističke sezone opet su nam se vratili u staru jezgru. Samo, eto, nisu postavljeni na javnu površinu jer to zabranjuje nova Odluka o komunalnom redu, nego su sad uvučeni, kako se vlasnik bankomata ne bi našao – u prekršaju.

image

Bankomat u Domaldovoj ulici Duje Klarić/Cropix

Duje Klarić/Cropix

I, evo nam prvih rezultata... Na nekoliko lokacija u staroj gradskoj jezgri niknuli su bankomati uvučeni unutar objekta u sklopu kojeg su postavljeni. I to sada, ako ćemo gledati estetsku komponentu, usudimo se primijetiti, užasno izgleda.

No, prisjetimo se što kaže nova Odluka o komunalnom redu o postavljanju bankomata unutar stare gradske jezgre.

U članku 16. Odluke stoji kako je “zabranjeno postavljanje samostojećih bankomata, automata, sličnih naprava ili uređaja na području Zone A”.

image

Na dnu Bosanske Duje Klarić/Cropix

Duje Klarić/Cropix

Također, zabranjeno je postavljanje “ostalih bankomata, automata, sličnih naprava ili uređaja u Zoni A na način da se usluga pruža na ili s površine javne namjene”. Iznimno od spomenutih zabrana, dopušta se postavljanje uređaja za prodaju karata javnog gradskog prijevoza i opreme e-ticketinga i noćnih trezora, uz prethodnu suglasnost nadležnog tijela za komunalne poslove.

I “caka” leži upravo u ovom dijelu “da se usluga pruža na ili s površine javne namjene”. Gradska vlast zabranila je postavljanje “keš-mašina” na javnim površinama i pružanje usluga s nje, ali kad se uređaji uvuku u privatni prostor objekta, sve je u redu.

Sve je po propisima. Tako da, nažalost, bankomatima u staroj jezgri nije odzvonilo zauvijek. Njihovi vlasnici uspješno su pronašli rupu u zakonu, barem što se tiče Grada i njegove nadležnosti. Ali i očito rupu u zgradi.

image

Bankomat u Domaldovoj ulici Duje Klarić/Cropix

Duje Klarić/Cropix

Međutim, ovdje priča nije gotova. Ulaskom u privatni posjed, nad kojim Grad nema ingerencije, vlasnici bankomata prešli su u nadležnost konzervatorske inspekcije jer su radili zahvate u zaštićenom području. Tako da ovo što smo počeli viđati po centru može imati samo dva epiloga – ili su se izvodili građevinski radovi bez znanja konzervatora ili su ih konzervatori dopustili. Ne zna se što je gore.

A kazne? Ako pravna osoba postavi samostojeći bankomat, automat, sličnu napravu ili uređaj na javnu površinu, komunalni redari globit će je s 1320 eura, kao i onu koja to napravi na način da se usluga pruža “na ili s površine javne namjene”. 

OTP banka usklađuje se s Odlukom

Šetajući gradom, vidjeli smo, primjerice, da je bankomat OTP banke na vrhu Peristila i dalje postavljen tako da se usluga pruža s javne površine.

Iz Banovine nam je potvrđeno kako je banka u postupku usklađenja s novom Odlukom o komunalnom redu te kako će bankomat ubuduće biti smješten unutar poslovnice.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2023 09:26