StoryEditor
SplitOKREĆU SE MILIJUNI

Splitska javna kasa puni se brže nego lani, a Banovina se već neko vrijeme kreditno ne zadužuje niti prodaje gradsku imovinu. Odakle 'višak' novca? Odgovor smo potražili u gradskim 'papirima'

Piše Ana Franić
17. listopada 2019. - 13:23

Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, Dragan Brtan, pročelnik Upravnog odjela za financijskog upravljanje i kontroling, vijećnicama je prezentirao polugodišnje izvršenje proračuna Grada Splita.

Proračun za ovu godinu iznosi 1,1 milijardu kuna, a zaključno s 30. lipnja ostvareni su ukupni prihodi i primici u iznosu od 490 milijuna kuna odnosno 44,4 posto planiranih, što je porast od 9,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Trend rasta prihoda poslovanja i smanjenja prihoda od prodaje gradske imovine i primitaka od kreditnih zaduženja nastavlja se zadnje dvije proračunske godine.

Usporedbe radi, Grad Split je 2016. završio s ukupno ostvarenim prihodima i primicima u iznosu od 788,5 milijuna kuna, tijekom koje je ostvario prihode od prodaje gradske imovine u iznosu od 40,4 milijuna kuna i istovremeno primitke od kreditnih zaduženja u iznosu od 44,8 milijuna kuna.

U prvoj polovici 2017. nastavio se trend prodaje gradske imovine te su ostvareni prihodi od prodaje u iznosu o 36,64 milijuna kuna, ali i kreditna zaduženja u iznosu od 48,57 milijuna.

Lani se Grad Split nije kreditno zaduživao za financiranje gradskih projektata i za otplatu starih dugova.

Odakle onda "višak" novca? Službeni odgovor glasi kako je naplatom "starih" potraživanja, a u pitanju su bili dugovi za komunalni doprinos i komunalnu naknadu, od gotovo 30 milijuna kuna uspio otplatiti ranije uzete kredite te osigurati proračunska sredstva prema potrebama gradskih projekata i gradskih službi.

- Boljom naplatom gradskih prihoda nije bilo potrebe niti za prodajom gradske imovine niti za kreditnim zaduženjem, a rezultiralo je i uštedama u financijskim rashodima- tvrde u Banovini.

U 2018. godini ostvareno je 3,95 milijuna kuna financijskih rashoda – kamate, a u odnosu na 16,39 milijun kuna u 2016. godini riječ je o uštedi u financijskim rashodima za 12,4 milijuna kuna. U prvoj polovici ove godine financijski rashoda iznosili su 1,75 milijuna kuna, što ukazuje na to da se trend ušteda nastavlja.

Dodajmo i to kako je nedavnim Sporazumom između Grada, Sveučilišta, Ministarstva financija te Ministarstva znanosti i obrazovanja, Grad Split je naplatio 35 milijuna kuna i okončao dugogodišnje sudske sporove, ali i podmirio svoj dug od 18,7 milijuna kuna prema državi na ime otkupa stanova.

Iz Banovine su se tada pohvalili kako nakon punog desetljeća Grad više nije dužan državi, te da je i ta činjenica doprinijela potpisivanju ugovora o darovanju državnih nekretnina Splitu u vrijednosti 284,54 milijuna kuna.

Kad gledamo sve ove brojke, nameće se zaključak da se gradska blagajna dovodi u red, no pravi bi posao još bio da se novac iz nje potroši usmjeri na prave stvari i na projekte od kojih bi Splićani imali koristi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. listopad 2020 01:41