StoryEditor
SplitUPLJEN ALARM

Splitska gradska vlast u strahu od najavljenih nepogoda alarmirala sve snage: već od subote u pripravnosti Civilna zaštita, vatrogasci, ralice... Evo što očekuju od građana

Piše Gabrijela Radanović
21. veljače 2018. - 18:03

Zbog vremenskih nepogoda koje bi, prema najavama meteorologa, Split i Dalmaciju trebali zahvatiti krajem tjedna, održao se sastanak u Banovini na čelu s Ninom Velom, zamjenikom gradonačelnika i načelnik splitskog Stožera Civilne zaštite. Na njemu su sudjelovali predstavnici komunalnih poduzeća, Javne vatrogasne postrojbe (JVP) te tvrtki angažiranih na održavanju javnih cesta i površina, "Cestar" i "Point".

Okupljene je uvodno pozdravio gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekavši kako se prate prognoze te da je ključan prvi dan, stoga su svi pozvani na posebnu pripravnost već u subotu, kako bi bili maksimalno operativni i izbjegli krizne situacije. Stožer Civilne zaštite je koordinator aktivnosti svih službi, a sastat će se još nekoliko puta i u nedjelju.

- Danas ćemo pripremiti interventni sastanak Stožera koji će se najvjerojatnije održati u nedjelju jer se tada najavljivao početak nevremena. Sastanak s predstavnicima kotareva i mjesnih odbora održat će se u petak kada će im se napomenuti da svatko od građana treba očistiti ulaze u kuće, zgrade, javne prostore, kako bi pristup od javne do privatne površine bio siguran. Svatko od nas treba doprinijeti općoj pripremi grada za elementarnu nepogodu. Bolje je biti pripravan da se ništa ne dogodi, nego obrnuto – kazao je Nino Vela za Radio Split.

Zato je u pripravi pet ralica i jedno vozilo Javne vatrogasne postrojbe te 18 strojeva i deset vozila "Pointa" i "Cestara", koji u pričuvi imaju i 300 tona sitneži i 120 tona soli za posipanje.

Komunalna poduzeća, JVP te dvije spomenute tvrtke, dužne su osigurati pripravnost ljudi, strojeva i materijala te na vrijeme reagirati, odnosno prema podijeljenom planu započeti čišćenje nogostupa i javnih prometnica. Materijali za posipanje zaleđenih površina po nalogu Grada već su podijeljeni gradskim kotarevima, mjesnim odborima, komunalnim tvrtkama, školama i vrtićima. Ovoga puta bi za nevremena trebao biti spreman i javni prijevoz.

- Promet je dobio zaduženje prilagoditi autobuse uvjetima na cesti, jer će javni gradski prijevoz biti ključan u tim prvim satima i prvom danu kada dođe do najavljenih snježnih padalina. Ako sve službe naprave što smo se dogovorili i ako budu slušali upute Civilnog stožera, mislim da nikakvih problema neće biti – najavljuje Vela.

"Vodovod i kanalizacija" je već dala preporuke glede zaštite vodovodnih instalacija od smrzavanja, za čije su održavanje zaduženi građani, korisnici vodovodne usluge, a prema tome odgovorni su i za štetu. Preporuke se odnose na zaštitu vodomjernog okna, ispuštanje vode iz slavina u dvorištu, vikendicama i ostalim objektima koji se ne koriste redovito i zatvaranje ventila u njima te na zaštitu vodomjera u zgradama u podrumskim prostorijama koje nisu grijane, posebno u prostorima koji imaju nezaštićene otvore.

- Dogovoreno je kako će se pripremiti dežurstva za nedjelju kada je najavljeno najveće nevrijeme, a zadnja priprema i kontrola bit će u subotu. Trebali bi napraviti pripremne aktivnosti koje su na sastanku dogovorene, kao što je posipanje nogostupa, javnih cesta i pješačkih zona, kako bi snijeg i led nošen hladnom burom, imao što manji učinak na zaleđivanje površina i kako bi time bile što manje opasne za korištenje – upozorava načelnik Stožera Civilne zaštite. Osim toga, u Split parkingu pripremljeno je sto tona soli i dežurstva pauk vozila. "Čistoća" će u subotu obavit poslove koje inače odrađuju ponedjeljkom, kako bi grad raščistili prije eventualnog dolaska "ledenog vala".

#GRAD SPLIT#VREMENSKE NEPRILIKE#CIVILNA ZAŠTITA#DEŽURNE SLUŽBE

Izdvojeno

05. srpanj 2020 21:08