StoryEditorOCM
SplitBRAVO ZA ANTU

Splitska frizerka: Zatvorila sam obrt zbog korone, a onda me spasio vlasnik poslovnog prostora. Da su bar svi takvi, mnogi moji kolege nisu te sreće

23. ožujka 2020. - 23:14
Frizerski salon 'Darjana' zatvorio je vrata, a frizerku koja u njemu radi 17 godina neizmjerno je obradovao vlasnik prostora kojemu ne treba platiti dva mjesečna najma Tom Dubravec/hanza mediaTom Dubravec/Cropix

Kada je rano ujutro primila poziv od vlasnika prostora u kojem posluje već 17 godina, splitska frizerka Darjana Katić satima nije mogla doći k sebi.

Ni u snu, rekla nam je, nije mogla zamisliti da će joj u ovako teškoj situaciji, kad je bila prisiljena zatvoriti svoj obrt na Lovretu, netko izići ususret onako kako je to učinio Makaranin Ante Crnac, koji je i prije Vladinih mjera uveo svoje: zbog novonastale epidemijske situacije, Darjana mu ne treba platiti ne jedan, nego dva mjesečna najma.

– Što reći, satima sam bila u šoku, nisam mogla vjerovati. Toliko sam sretna što još uvijek ima dobrih ljudi, kojima je osjećaj za drugog čovjeka važniji od profita. Danas je to prava rijetkost, svi moji kolege to potvrđuju, tako da se smatram pravom sretnicom.

Obrtnici su, kaže nam, svjesni težine trenutne situacije u zemlji, smatraju da je zdravlje na prvom mjestu, no mjere zbog koronavirusa značajno su se odrazile na njihove živote.

Teško se opstaje

– Mi obrtnici živimo isključivo od rada svojih ruku, a račune plaćamo od onoga što odradimo. U ovim okolnostima teško nam je opstati, a ja sam jedna od rijetkih koja neće morati platiti najam, i to zbog velikodušnosti gospodina Crnca.

Mnogi moji kolege neće biti te sreće. Iskreno, nisam mislila da ću ikada biti u situaciji da ću morati staviti ključ u bravu. Otkada smo morali zatvoriti svoje obrte odlukom Stožera civilne zaštite, svakodnevno se čujemo i raspravljamo o tome kako ćemo uopće opstati i platiti doprinose, poreze, prireze i ostale mjesečne račune.

Kad me je gospodin Ante nazvao i svoju odluku obrazložio riječima: "Kako ćeš mi platiti ako ti ne radiš i ne zarađuješ?", prvo što sam pomislila bilo je: Bože, da je barem više ovakvih ljudi, koji bi pomogli u ovim teškim trenucima i mojim vrijednim kolegama i njihovim obrtima – govori nam Darjana, vlasnica istoimenog frizerskog salona, ujedno i jedina zaposlenica.

Time je ostvarila uvjete za minimalnu plaću Vladine pomoći od 3250 kuna, no oprošteni iznos za najam uštedjet će joj veći iznos, na čemu je, neprestano nam ponavlja, neizmjerno zahvalna. Ni odgode plaćanja pojedinih davanja nisu naodmet, no postavlja se pitanje – odakle ih platiti kad se ne zarađuje?

Važna je solidarnost

Koliko je ovakva gesta najmodavca važna obrtnicima, potvrdila nam je i Ljiljana Subašić, predsjednica Ceha frizera, kozmetičara i pedikera Udruženja splitskih obrtnika.

– Javljaju nam se zabrinuti obrtnici, uputili smo dopise na Grad, Županiju i sve ostale nadležne ustanove, pa ćemo vidjeti hoće li nas se osloboditi plaćanja još nekih doprinosa i računa koje moramo plaćati iako su nam obrti zatvoreni.

Za sada smo oslobođeni samo plaćanja doprinosa u Hrvatskoj obrtničkoj komori, a bilo bi nam jako važno da se pokrenu i neke druge mjere. Bitno je pokazati solidarnost. Obrtnik za sve odgovara svojom imovinom, živimo od rada svojih ruku i nije nam lako snaći se. Ja sam u ovom poslu punih 30 godina, 21 godinu imam obrt, imam dvije zaposlenice.

Dobit ćemo minimalne plaće pomoći, no uza sve ostale račune, plaćam svaki mjesec samo 2200 kuna doprinosa. Sad zamislite kada vam netko kaže kako mu ne trebate platiti 2000 kuna najma, pa to je dar s neba! – Ljiljana apelira na svoje kolege da ne otpuštaju radnike.

– Do kvalitetnih je radnika iznimno teško doći, zato moram apelirati, strpimo se malo, ne otpuštajte svoje zaposlenike. Nadamo se da će nam nadležni izići ususret u pogledu ostalih davanja, neki iznosi jesu manji, ali sada nam svaka kuna puno znači.

Bilo bi jako lijepo kad bi se najmodavcima koji opraštaju najmove oprostio porez na najam – upozorava naša sugovornica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 15:07