StoryEditorOCM
SplitTEŠKI NAPADAJI

Splitska doktorica upozorava na mogućnost širenja opasne bolesti: Moguća je epidemija, neka su djeca završila u bolnici!

Piše N.C.
24. rujna 2023. - 08:11

Splitom se širi hripavac. Riječ je o vrlo zaraznoj bakterijskoj bolesti koja zahvaća pluća i dišne putove. Uzrokuju ga bakterije Bordetella u ustima, nosu i grlu zaražene osobe. 

Na početku simptomi nalikuju simptomima obične prehlade, nakon čega se kašalj pojačava, sve do faze brojnih brzih udara po kojima slijedi glasan piskav udisaj ili „hrip”. Napadi kašlja često završavaju izbacivanjem guste, prozirne sluzi i povraćanjem. 

Hripavac se disperzira zrakom u kapljicama, a može ga širiti i osoba koja ima samo blag oblik bolesti ili zaražena osoba koja nema nikakvih simptoma. Svatko tko nije cijepljen protiv ove bolesti ili tko nije primio sve potrebne doze cjepiva je u opasnosti od zaraze.

Kako bismo bolje procijenili koliko je ozbiljna trenutna situacija, nazvali smo prof.prim.dr.sc. Anamariju Jurčev Savičević, epidemiologinju u pripravnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

- Do sad je u Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježeno desetak slučajeva, a zbog hripavca je u zadnje vrijeme nekoliko djece bilo na bolničkom liječenju u KBC Split. Uglavnom se radi o izoliranim obiteljskim slučajevima - uputila nas je.

image
Tom Dubravec/Cropix

Naglasila je kako u ciljnoj populaciji procijepljenost treba biti barem 95 posto, ali je kod nas taj obuhvat ispod te brojke, zbog čega dolazi do obolijevanja i širenja zaraze na necijepljenu djecu.

- U prevenciji ove teške bolesti najvažnije je cijepljenje.  S obzirom na trenutnu cirkulaciju bakterije koja uzrokuje hripavac, pravo je vrijeme da se cijepe necijepljena djeca.

Jedino na taj način možemo spriječiti nove slučajeve bolesti i pojavu epidemije koja je moguća  s pojavom hladnijeg doba godine. Preporučuje se i cijepljenje trudnica u posljednjem tromjesečju trudnoće kako bi se zaštitila novorođenčad, najbolje u razdoblju od 26. do 36. tjedna trudnoće kako bi antitijela prenijela na bebu i zaštitila je dok ne počne s cijepljenjem po kalendaru cijepljenja - kazala je liječnica.

image

Anamarija Jurčev Savičević

Privatni album

Inače, hripavac se liječi antibioticima, a za vrijeme  liječenja bolesnici trebaju biti izolirani od male djece i dojenčadi, naročito necijepljene, dok se ne primi barem pet dana antibiotska terapija. S liječenjem je važno početi što prije.  

- Hripavac je ozbiljna bolest koja najviše ugrožava novorođenčad i dojenčad koja nema protutijela prenesena od majke i nije cijepljena. Odrasle osobe obično nemaju teže kliničke slike te bolest prolazi bez posljedica, ali mogu prenositi bolest na necijepljenu djecu koja onda mogu razviti tešku bolest i komplikacije - objašnjava Jurčev Savičević.

O kakvoj je bolesti riječ?

Hripavac je teška zarazna bolest koja zahvaća pluća i dišne puteve, prvenstveno kod novorođenčadi i dojenčadi. Inkubacija bolesti traje prosječno desetak dana (može i do tri tjedna), a zatim nastupa kataralni stadij bolesti koji sliči običnoj prehladi. Međutim, kašalj, umjesto da s vremenom prolazi, postaje sve jači i učestaliji, naročito noću.

Kašalj je često vrlo dramatičan jer bolesnik počne nezaustavljivo kašljati bez da može udahnuti te se čini kao da će se ugušiti. Lice se zacrveni ili poplavi, oči prosuze, a bolesnik je obično znojan i nemiran. Kad se učini da će se ugušiti, uslijedi dubok i jak udisaj, koji podsjeća na glasanje magarca pa je po tom dobio i narodsko ime-magareći kašalj. Na kraju napada kašlja, bolesnik je jako iscrpljen, a često i povraća.

U uznapredovaloj fazi bolesti, napada kašlja može biti više puta tijekom sata. Kod novorođenčadi i dojenčadi, slika hripavca je teža i može se drugačije manifestirati. Dijete odjednom prestane disati, poplavi, omlohavi, a onda se disanje ponovo uspostavi. To je vrlo rizično za bebu, odnosno malo dijete.

Nakon toga uslijedi faza oporavka sa smirivanjem simptoma te smanjenjem broja napada i jačine kašlja. Međutim, može doći do komplikacija bolesti kao što je plućna hipertenzija, upala pluća, atelektaze, konvulzije, upala mozga, hernije i smrtni ishodi.

Čovjek je jedini izvor bolesti. Bordetella se prenosi direktnim kontaktom s respiratornim izlučevinama oboljelog putem velikih kapljica, rjeđe preko kontaminiranih predmeta. Bolesnik je najzarazniji tijekom prva dva tjedna bolesti,a nakon toga zaraznost pada, te je nakon tri tjedna praktički zanemariva usprkos toga sto još mogu postojati napadi kašlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2023 10:37