StoryEditor
Splitbarišićeva odluka

Splitska bolnica nakon 18 godina ima novog kapelana: doznali smo tko nadbiskupovim dekretom stiže na Firule; Promjena ima i u nekim splitskim župama

18. srpnja 2019. - 14:59
Don Tomislav Topčić nakon 18 godina kao bolnički kapelan seli u Košute

Bolnica na Firulama će od 19. kolovoza imati novoga kapelana, jer nakon 18 godina tu dužnost napušta don Tomislav Topčić, koji je u sklopu razmještaja dušebrižnika u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji imenovan župnikom u Košutama.

Don Tomislav je "oborio" sve hrvatske rekorde u službi kao bolnički kapelan, a svoju posljednju misu na Firulama održat će 18. kolovoza. Novi pastir duša u bolnici postaje don Lovre Šola, dosadašnji župnik u Kaštel Starom.

Promjena će biti i na Križinama, jer su razriješena četvorica župnih vikara – don Ante Bitunjac, don Danko Kovačević, don Ivan Marić i don Luka Stipinović – koji su tijekom proteklih mjeseci skrbili o vjernicima, a za novoga kapelana imenovan je fra Miroslav Ančić, dosadašnji župnik u Otoku.

Inače, kako javlja Informativna katolička agencija, nadbiskup mons. Marin Barišić objavio je dekrete o razrješenjima i imenovanjima svećenika u pastoralnoj djelatnosti, pa će tako don Anđelko Dukić, župnik na Mejašima, zbog navršene kanonske dobi, otići u mirovinu, a brigu o vjernicima preuzet će don Hrvoje Dragun, dosadašnji župnik u Opuzenu.

Svi putovi vode u Rim

Don Gabrijel Kamber, nadbiskupov tajnik i bilježnik Nadbiskupskog ordinarijata, razriješen je tih službi i upućen na studij dogmatske teologije u Rim. Novi tajnik i bilježnik je bogoslov Nikola Šakić, dok je don Jozi Gojsaliću, ekonomu Nadbiskupije i ravnatelju Ustanove za uzdržavanje klera i drugih vjerskih službenika, produljen mandat na idućih pet godina.

Don Ivan Marić, župni vikar na Pujankama, razriješen je te službe i poslan na studij liturgike u Rimu, a na njegovo mjesto dolazi don Ivan Zovko, jedan od ovogodišnjih mladomisnika kojima su uručeni prvi dekreti o službama. Don Luka Stipinović, dosadašnji župni vikar na Visokoj, odlazi na službu u Gata, a njegov nasljednik bit će don Pero Badrov.

Don Ante Gabrilo napušta funkciju župnog vikara u konkatedralnoj župi sv. Petra kako bi preuzeo skrb o vjernicima u Vojniću i Gardunu kod Trilja, a nadbiskupovim potpisom će na to mjesto doći don Vladimir Smoljo. Don Ante Bitunjac, dosadašnji župni vikar na Mejašima, imenovan je župnikom u Pločama, dok među građane na istočnom dijelu grada dolazi don Josip Ulić.

Don Danko Kovačević, koji je bio na službi župnoga vikara na Škrapama, postao je novi župnik u Spinutu, umjesto don Damira Vuletića koji ide u Kaštel Štafilić. Slijedom tih izmjena, na Škrape će don Andrej Marić.

Don Domagoj Durdov imenovan je župnim vikarom na Lovrincu, dok su fra Jakov Begonja i fra Ante Bešlić razriješeni dužnosti župnih vikara na Dobrome, a u toj splitskoj župi naslijedit će ih fra Mate Matić.

U župi na Poljudu, koju poslužuju redovnici Franjevačke provincije sv. Jeronima, na prijedlog fra Andrije Bilokapića, provincijalnog ministra, fra Frano Delić razriješen je službe župnog vikara, a na njegovo mjesto dolazi fra Anselmo Stulić.

Izdvojeno

14. kolovoz 2020 23:52