StoryEditor
SplitUOČI DANA POBJEDE

Split slavi 25. obljetnicu Oluje, a Dragan Maretić iz 4. brigade se prisjeća: Kad smo išli niz crvenu zemlju, sve se prašilo... Ušli smo u Knin

4. kolovoza 2020. - 10:46
Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće na Groblju branitelja na Lovrincu te kod spomen obilježja poginulim Bošnjacima braniteljima u Domovinskom ratu. Tim činom jutros je počeo program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice VRO Oluja kojega organiziraju Grad Split i Koordinacija splitskih braniteljskih udruga.

Na Groblju branitelja don Damir Bojić, kapelan zapovjedništva Hrvatske ratne mornarice pozdravio je obitelji poginulih branitelja te sve udruge proizašle iz Domovinskog rata.

- Netko je za nas umro da bismo mi živjeli, a to su hrvatski branitelji koji su 90-e godine stali na branik domovine, zajedno s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. To je činjenica, to nije izmišljotina, već stvarnost kojoj smo mi svjedoci i samo je na nama hoćemo li to priznati - kazao je don Bojić.

image
Vojni kapelan don Branimir Projić
 
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Pred spomen obilježjem u parku poginulim Bošnjacima braniteljima u Domovinskom ratu, glavni splitski imam Vahid ef. Hadžić je rekao da ta ploča jasno i nedvojbeno svjedoči zahvalnost hrvatske države i naroda Bošnjacima, što su u najtežim trenucima branili svoju domovinu.

- Izuzetno smo ponosni, i to uvijek sa zadovoljstvom ističemo, da Hrvatska država i njene institucije to isto priznaju, cijene i uvažavaju. Vjerujemo da će tako ostati u budućnosti, usprkos nekima koji nameću drugačije ideje i vrijednosti - poručio je imam Hadžić.

Nakon prisjećanja na sve stradale na Lovrincu, položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred spomenika u Parku hrvatskih branitelja na Obali kneza Branimira, a potom se spustila 22-metarska trobojnica sa zgrade Gradske uprave.

Barjak na Banovini

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara čestitao je svim građanima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te ih pozvao da s najmlađim ukućanima istaknu trobojnice na prozore ili terase kuća, i tako se pridruže velikom slavlju. Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinski je rekao da je 25. obljetnica VRO Oluja jedan od najznačajnijih dana u hrvatskoj povijesti.

image
Vojko Bašić/HANZA MEDIA

- Onda se čovjek pita je li prošlo puno vremena. Je li to puno ili malo? Otprilike onoliko koliko je potrebno da stalno, kontinuirano imamo sjećanja na one koji su omogućili da smo mi uopće danas tu. Ne samo tu, nego da dišemo i uživamo slobodan zrak u Republici Hrvatskoj - rekao je Blaženko Boban i prisjetio se onih koji su čekali taj 5. kolovoza, ali nisu ga dočekali. Da s godinama sjećanje ne blijedi, potvrdio je i Dragan Maretić, bivši pripadnik 4. gardijske brigade.

- Taj osjećaj nikad neće slabiti, čak je još jači. Ovom prilikom želim čestitati svim hrvatskim braniteljima, svima u Republici Hrvatskoj. Sjećam se i sada kada smo išli niz crvenu zemlju, sve se prašilo... Ušli smo u kraljevski grad Knin. To je bio još jedan poseban osjećaj. Želio sam se popeti na tvrđavu, ali nismo mogli zbog zadaća, jer smo morali dalje u oslobađanje domovine.

image
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Jučer je poligon crvena zemlja preimenovan u ime našeg heroja Josipa Markića koji je junački poginuo na Lisini. Tako se sjećamo svih poginulih i nestalih branitelja, i zato pokušavamo svake godine dostojno proslaviti ovaj dan. Neka se izvjese hrvatske zastave na prozore - poručio je Maretić.

image
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Današnji program će se nastaviti sv. misom zahvalnicom u crkvi Gospe od Zdravlja u 19 sati, nakon koje će uz pratnju Limene glazbe Žrnovnica-HGD Stjepan Radić uslijediti mimohod braniteljskih udruga sa zastavama od Trga Gaje Bulata, preko Marmontove ulice i Rive do spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. siječanj 2021 19:48