StoryEditorOCM
Splitslužbeno otvoren

Split se ima čime ponositi! Danas je službeno otvoren Hospicij Matošić, ravnatelj Doma zdravlja otkriva kada će prvi pacijenti kročiti unutra

Piše Antea Burazin
9. studenog 2022. - 19:45

Velik je ovo dan za naš grad i cijelu županiju. Službeno je otvoren dugoiščekivani Hospicij Matošić na Brniku. Na zemlji koju su nesebične sestre, Milka i Tonka Matošić, darovale baš za izgradnju ove zdravstvene ustanove. Gdje bi se trebali smjestiti oni kojima je to, vrlo vjerojatno, posljednja stanica života. I 15 godina nakon, san im se ostvario.

Danas na toj zemlji ponosno stoji zgrada s četiri etaže, površine oko 1.500 metara četvornih. U prizemlju se nalazi pučka kuhinja u kojoj će raditi Katolička udruga "Lovret", a na katovima se nalazi 14 bolesničkih soba s 22 ležaja. Trenutno je namješteno i pripremljeno 16 ležajeva, jer je, kako je pojasnio Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko – dalmatinske županije, Mreža javne zdravstvene usluge tu brojku predvidjela za Grad Split. Hoće li se kapaciteti u budućnosti povećavati, ostaje nam tek za vidjeti. Osim zemljišta, velikodušne su sestre donirale i nešto više od dva milijuna kuna.

image
Duje Klarić/Cropix

Uvodno se okupljenima obratio Rađa, ističući kako mu je žao što ovom događaju nisu prisustvovale tri najzaslužnije osobe za realizaciju ove ustanove. Ante Zoričić, bivši gradski vijećnik, koji je neumorno "upirao" ovu priču, časna sestra Ljiljana Todorić iz udruge "Lovret" i bivši nam gradonačelnik Andro Krstulović - Opara koje operativno pokrenuo projekt.

- Ova ustanova palijativne skrbi zaživjela je zahvaljujući sestrama Matošić koje su donirale preko 4 tisuće kvadrata zemljišta i preko 2 milijuna kuna uz svesrdnu podršku, na prvom mjestu Grada Splita, ali i Splitsko-dalmatinske županije. Ova je ustanova za područje grada i županije bila nasušno potrebna – kazao je Rađa.

image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak zahvalio se svima onima koji su doprinijeli tome da se ovaj hospicij izgradi.

- Ovo je jedna lijepa priča u kojoj su Grad Split i Splitsko – dalmatinska županija ujedinjenim snagama na ovakvom vrijednom projektu pokazali da se to može dovršiti. Možda malo kasnije od očekivanoga, ali u konačnici to se dogodilo. Zahvaljujem svim ovim dobrim ljudima koji su ovdje zaposleni i koji će u budućnosti raditi u ovoj instituciji koja je itekako vrijedna za naše građane. Znam da njihov posao nije uvijek lagan, a svi mi zajedno smo podrška svim tim dobrim ljudima. Ponosan sam kao gradonačelnik grada u kojem napokon imamo ovu vrijednu instituciju – poručio je Puljak.

Blaženko Boban, župan splitsko-dalmatinski, zahvalio se svim djelatnicima palijative te istaknuo kako je njihovo srce, zaista, veliko.

image
Duje Klarić/Cropix

- Vi u sebi imate rijeku dobrote, govorim o djelatnicima palijative, osobama koje svu svoju energiju poklanjaju drugima. Znam s kolikom čežnjom ste iščekivali ovaj trenutak. Kada iz EU fondova dobijemo 11 milijuna kuna, svi hvalimo ljude na tom projektu, a davnih godina, dvije hrabre sestre Matošić, pokloniše Gradu Splitu zemljište u vrijednosti od 11 milijuna kuna i k tome još dva milijuna kuna novčanih sredstava. Koliko tek njih treba hvaliti? Pokoj vječni bio im do neba, jer one su zaslužile nebo!

Dugo se čekalo, a onda se, ipak, evo, dogodilo. Treba zahvaliti nekim ljudima koji su na tome maksimalno sudjelovali. Udruzi "Lovret" i časnoj sestri Ljiljani Todorić. Tada je u rješavanju imovinsko-pravnih poslova Županija dala preko dva i pol milijuna kuna za rješavanje tog problema. A onda su sestre iz Udruge "Lovret" i gradski vijećnik Ante Zoričić naišli na pozitivan odjek od bivšeg gradonačelnika Andre Krstulovića Opare. Došli su u Županiju i pokrenuli smo zajedno ovu priču. Na realizaciji projekta sudjelovali smo s Gradom te dogovorili kako će ustanovom upravljati županijski Dom zdravlja – istaknuo je župan te dodao kako su 2019. potpisali sporazum s Gradom o dodatnoj novčanoj naknadi u iznosu od milijun i 200 tisuća kuna na godišnjoj razini kako bi sve funkcioniralo kako treba. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, inače, financira 55 posto troška.

image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix

Župan je napomenuo i kako ovo nije prva ovakva ustanova u Županiji. Palijativni stacionar postoji u Imotskom, Sinju, Makarskoj i Braču, ali ovaj u Splitu je, napominje Boban, kruna svega.

- Ovo su generacije plemenitih žena i ljudi s čežnjom čekali i napokon dočekali. Uvijek imajte u glavi da je ovo nekima posljednja stanica njihova života. A za kraj prisjetimo se rečenice Marije Terezije "Srce se stvara i u velikim i u malim djelima i činima – zaključio je prvi čovjek Županije svoj govor.

Ravnatelj Doma zdravlja, koji će upravljati ovom ustanovom, napomenuo je kako, ipak, postoji vremenski rok do kojega pacijenti ovdje mogu boraviti.

- Ovo je mjesto za palijativnu medicinu, ne za socijalne slučajeve koji nemaju zdravstvenih problema. Ne postoji nijedna ustanova zdravstvene skrbi koja ima neograničenu mogućnost boravka. Okvirno vrijeme liječenja je 30 dana. Prvih 14 dana boravka su neosporni, a nakon toga provodi se evaluacija svakog pojedinog slučaja i ispituje se zašto je pacijent i dalje na skrbi u ustanovi. Maksimalna vremenska dužina liječenja je tri mjeseca, nakon toga bi pacijent trebao biti otpušten. To su klauzule osiguravatelja HZZO-a koji određuje na koji se način organizira posao – pojasnio je Rađa.

image
Duje Klarić/Cropix

Trenutno je u ustanovi 11 medicinskih sestara i dvije njegovateljice, a otvoren je natječaj za nove njegovateljice i medicinske sestre. U punom bi kapacitetu tu trebalo biti 15 medicinskih sestara i pet njegovateljica kako bi sustav funkcionirao svih 365 dana u godini i 24 sata dnevno. Pitanje je dana, veli nam Rađa, kada će prvi pacijenti kročiti u hospicij.

image
Duje Klarić/Cropix
image


Otvaranje Hospicija Matošić na Brniku koji ce koristit pacijenti cija je bolest dosla u terminalnu fazu.
Župan Blaženko Boban, ravnatelj Splitsko-dalmatinskog Doma zdravlja dr. Marko Rađa i gradonačelnik Ivica Puljak.
 

Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 08:23