StoryEditor
SplitLAKŠE SE DIŠE

Split prvi put u zadnjih deset godine nije dužan državi, a pao je i dogovor sa Sveučilištem!; Dogradonačelnica Hrgović Tomaš: Ovo je velika stvar, imali smo dug od 18,7 milijuna kuna...

13. srpnja 2019. - 12:04

Nakon punog desetljeća Grad Split više neće bit duŽan državi. Bio je dužan 18.7 milijuna kuna na ime otkupa stanova i nije mogao primit nijednu nekretninu od države. Ovo je zaista velika stvar- tako nam je prokomentirala novu odluku Vlade zamjenica splitskog gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš.

Naime, Vlada RH je na svojoj posljednjoj sjednici dala suglasnost za sklapanje Sporazuma o načinu podmirenja međusobnih potraživanja između Sveučilišta u Splitu, Grada Splita, Ministarstva financija i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- Time je nakon više od jednog desetljeća riješeno pitanje međusobnih potraživanja i dugovanja koji su opterećivali odnose Grada, Sveučilišta i ministarstava, ali i realizaciju projekata na području Splita koji su u cijelosti ili dijelom bili vezani za nekretnine u državnom vlasništvu- javljaju iz Banovine.

Potpisom Sporazuma Grad Split će naplatiti 35,04 milijuna kuna potraživanja za komunalni doprinos od Sveučilišta u Splitu, nastao u razdoblju od 2005. do 2010. godine. Zbog toga će obustaviti sudske procese, upravne postupke i ovršna rješenja koja su tijekom 2016. godine pokrenuta nad Sveučilištem u Splitu, ali i podmiriti svoju obvezu prema Državnom proračunu u iznosu od 18,74 milijuna kuna, čime prestaje biti dužan po prvi puta nakon više od 10 godina.

Provedbom Sporazuma stvorile su se i pretpostavke za realizaciju točaka Sjednice Vlade Republike Hrvatske održane u Splitu u svibnju 2018.godine, odnosno za zaključenje Ugovora o darovanju nekretnina Gradu Splitu i to: 1.660 garažnih mjesta, dio nekretnine u svrhu rekonstrukcije i dogradnje školske zgrade Osnovne škole Kamen-Šine, nekretnina u k.o. Žrnovnica u svrhu stambene izgradnje "Korešnica“, nekretnina bivše vojarne "Sv. Križ“ Dračevac. Vrijednost predmetnih nekretnina iznosi 284,54 milijuna kuna.

- Navedeni Sporazum jednoglasno je podržalo Gradsko vijeće Grada Splita na sjednici 19. lipnja 2019. godine, a usuglašen je zahvaljujući razumijevanju, želji za rješenjem otvorenih pitanja i trudu svih uključenih strana: Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva financija, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Sveučilištu u Splitu te Grada Splita, a posebno Upravnog odjela za financijsko upravljanje i kontroling- priopćili su iz Ureda Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. siječanj 2022 15:08