StoryEditor
Splitmale jurilice

Split prvi grad u ovom dijelu Europe koji nudi najam električnih romobila: nova usluga predstavljena na Matejušci, evo kako ih koristiti

26. veljače 2020. - 15:21
Ante Čizmić/HANZA MEDIA

Električni romobili tvrtke Bolt u posljednjih tjedan dana nicali su na raznim lokacijama u Splitu, a jutros je na Matejuški i predstavljena njihova nova usluga - najam tih prijevoznih sredstava. 

Ivan Begović, specijalist operativnih poslova u Boltu, istaknuo je kako su električni romobili dio njihove zelene inicijative u sklopu koje žele smanjiti ugljikov dioksid u atmosferi odnosno neutralizirati ga i tako su romobili stigli u Split.  

- Električni romobili su trenutačno prisutni u Madridu, Malagi, Faru, Talinu i drago nam je da se Split od svih gradova postavio kao prvi grad u jugoistočnoj Europi koji će ponuditi ovu vrstu usluge. To naravno ne bi bilo moguće bez same suradnje s Gradom Splitom i njihove podrške što su nam dali mogućnost da sada prezentiramo naše električne romobile, kazao je Begović.

Upravo spomenuta suradnja nam je zapela za oko. Naime, kada su iz tvrtke Bolt medijima priopćili kako u Split stižu romobili pohvalili su se kako će ih svojim dolaskom podržati i posebna gošća – Alijana Vukšić, direktorica splitske Turističke zajednice.

Međutim, nakon upozorenja aktivista i upita od strane medija, stigao je demantij spomenute direktorice putem društvenih mreža u kojem stoji da TZ “ne podržava projekte koji nemaju ishođenje sve potrebne dozvole”, stoga Alijana Vukšić nije sudjelovala na današnjem predstavljanju.

Postavljeni zeleni romobili na Rivi i nas su zaintrigirali već prošlog tjedna kada smo i poslali upit Gradskoj upravi kako bi doznali posjeduje li Bolt sve potrebne dozvole za postavljanje električnih romobila na dvije lokacije u samom centru grada, pokraj samostana Sv. Frane i na samom središtu glavne splitske šetnice.

Nakon sedmodnevne prepiske s gradskom službom za odnose s javnošću, danas, niti sat vremena uoči predstavljanja te usluge, i to na naše uporno inzistiranje, konačno smo dobili odgovor iz Banovine.

Damir Ordulj, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu nam je kazao kako je tvrtka Bolt ima njihovu suglasnost samo za probni period koji završava danas, 26. veljače, ali kako za dalje nemaju dozvolu.

Da su dobili suglasnost za testiranje romobila, potvrdio nam je i sam Begović iz tvrtke Bolt.

- Testna faza je izvršena kako bi uklonili sve nedostatke i vidjeli gdje se pojavljuju određeni problemi. Danas ćemo vjerojatno imati dokument (dozvolu za korištenje javne površine op.a.), ali naravno, nećemo stavljati romobile ako se Grad ne slaže s tim. Mi zakonski imamo pravo ostaviti romobil jer se smatra pješakom, ali surađujemo Gradom kako bi nam dozvolili korištenje javne površine, objasnio nam je Begović.

Za korištenje romobila potrebno je skinuti njihovu aplikaciju, dodati karticu i skenirati QR kod na romobilu. Otključavanje će koštati četiri kune, a svaka sljedeće minuta 1,30 kuna. Idu brzinom od 20 kilometara na sat, ali iz Bolta su nam otkrili kako je na području oko Dioklecijanove palače ograničena brzina vožnje na 10 kilometara na sat.

- Sama Dioklecijanova palača je područje u kojem smo zabranili korištenje romobila, a kazna za one korisnike koji ih ostave unutar palače iznosi od 300 kuna pa i više. U aplikaciji su ucrtane žute i crvene zone. Žute su one označene kao posebne zone kretanja gdje je ograničena brzina, a crvene poput Dioklecijanove palače i Marjana kao zone gdje je zabranjena vožnja, a kazne će ići automatski preko aplikacije, napominje Begović.

Dodaje kako svim korisnicima sugeriraju da se ponašaju odgovorno na cesti, da paze na svoju sigurnost, ako mogu da koriste kacigu i da se ponašaju u skladu s prometnim propisima. 

Ako dođe do ozljeda, odnosno ako vozač električnog romobila padne ili se sudari s pješakom, Begović ističe kako je odgovornost isključivo na osobi koja koristi ovo prijevozno sredstvo. 

- Mi ne možemo kontrolirati pojedine ljude i ponašanje, u slučaju ako utvrdimo da je došlo do nepravilnost i kršenja zakona ćemo reagirati na način koji to zakon propisuje, naplatiti kaznu ili onemogućiti korištenje aplikacije našim korisnicama, za kraj nam je kazao Begović.

Kako i gdje ih ostaviti?

Električni romobili tvrtke Bolt mogu se ostaviti na bilo kojoj lokaciji, a nas je zanimalo tko će regulirati njihovo ostavljanje.

- Surađujemo s lokalnim partnerom koji za sada svako jutro romobile ostavlja na lokacijama koje smo odredili te ih navečer skuplja. Svi romobili se odvoze na održavanje, provjerava se da li su tehnički ispravni te se pune baterije, a ujutro ih partner vraća na lokacije, kazao nam je Ivan Begović iz tvrtke Bolt.

Izdvojeno

25. srpanj 2020 14:17