StoryEditor
SplitMODERNE KAUBOJKE

Split ne samo da ima konje za utrku, već je dobio i prve licencirane jahačice: 12 djevojaka uspješno je položilo testove i dobilo diplome

Piše Merien Ilić
2. studenog 2020. - 13:24
Konjička udruga Dalmacija Equino

U kamenolomu u Žrnovnici održano je prvo polaganje ispita za dobivanje jahaće licence za splitsko područje.

Dvanaest jahačica, članica Konjičke udruge "Dalmacija Equino" uspješno je položilo testove koje propisuje Hrvatski konjički savez i pod njihovom paskom kao i prijateljskim Konjičkim klubom Alkar, steklo diplomu jahačica.

- Ponosni smo na naše cure koje vrijedno treniraju već tri godine u klubu. Odavno su one bile spremne izaći na ispit, ali zbog cijele ove situacije s pandemijom, polaganje se više puta odgađalo.

Licenca koju su stekle prvi je stupanj u karijeri jahača. Slijede im sportske licence za dresuru i prepone, pa trenerska...- kazao nam je Denis Zeljko, predsjednik udruge koja okuplja pedesetak jahača svih dobnih skupina koji redovito dolaze u kamenolom i uživaju u jahanju.

- Nije to samo jahanje, već i cjelokupna briga za konje, za njih 13, zatim briga za opremu koja se koristi, učenje tehnika jahanja, vježbi u hodu, na poligonu, jahanje s preponama, galop...

image
Konjička udruga Dalmacija Equino

Svaki član se brine oko konja, specifičan je to hobi koji traži obostranu ljubav. Stvorili smo dobru bazu za napredovanje i daljnji razvoj kluba unatoč cijeloj ovoj situaciji s pandemijom zbog koje je dosta jahača otišlo u Zagreb ili vani.

Briga oko konja je skupa, kao i sama natjecanja, ali snalazimo se - kaže Zeljko iz "Equina" čije članove nerijetko možete sresti na jahanju uz rijeku Žrnovnicu ili pak vatrogasnim putevima Gornje Podstrane. Često odu i na terenska jahanja poput onih u dolinu Neretve.

U planu im je u narednom razdoblju obučiti drugu generaciju polaznika, budućih licenciranih jahača, a naredne godine, ako situacija dozvoli, organizirali bi i natjecanja u dresuri, preponama i cross countyju, kao prvo takvo u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. siječanj 2021 22:36