StoryEditor
SplitKao da je 1941.

Split nakon četvrt stoljeća dobio 'antifašistički' prostor: Park prvoboraca izišao iz ilegale, ali bez ključne riječi koja je mnogima bila poput crvene krpe

15. studenog 2017. - 12:00

Tiho, bez puno pompe, gotovo u ilegalnosti iz kakve su u kolovozu 1941. splitski prvoborci krenuli u borbu kontra fašizma, na Plokitama je osvanula komunalna ploča s imenom parka koji su gradski vijećnici usvojili krajem ožujka prošle godine.

Dvadesetak metara niže od spomenika partizanima u Vinkovačkoj ulici postavljen je natpis s nazivom Sportsko-rekreacijski park Prvi splitski odred.

Iako su posljednji sportaši tu zaigrali na balun prije više od 20 godina, a jedini rekreativci su balotaši koji vjerno koriste i čuvaju dva susjedna zjoga, svakako je za pohvalu konkretan potez aktualne gradske uprave, čiji su lideri lani bez rasprave potvrdili i tu odluku.


Očekujemo stoga i nastavak aktivnosti na dvaput obećanom (Baldasar, pa Krstulović Opara) uređenju Parka Prvog splitskog odreda, kako bi toliko potrebna zona za kvalitetno provođenje slobodnog vremena naših sugrađana iz tog dijela Plokita dobila primjeren izgled.

Svakako bi bilo dobro da građevinari i komunalci svojim aktivnostima preteknu potencijalne vandale kojima će i ploča s imenom područja biti poput crvene krpe premda na njoj nije spomenuta riječ "partizanski", zbog čega su, s druge strane, opetovano negodovali predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista.

Grad koji je većinom aktivno ili pasivno pružao otpor fašistima, a potom i nacistima, time je nakon četvrt stoljeća ponovno dobio prostor koji nosi ime s antifašističkim predznakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 08:13