StoryEditorOCM
SplitBROJKE SAMO RASTU

Split obara turističke rekorde, prešišali smo i famoznu 2019.! Ipak, gosti iz ovih zemalja su nas zaobišli...

Piše Mirela Goreta
6. kolovoza 2023. - 14:43

Hrvatska turistička zajednica priopćila je da je u proteklih sedam mjeseci ostvareno više od 11,5 milijuna dolazaka i gotovo 57 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 10 posto u dolascima i 4 posto u noćenjima, a Split se, uz Rovinj, Dubrovnik, Poreč i Umag našao među destinacijama gdje je ostvareno najviše noćenja.

image
Joško Ponoš/Cropix

Jednom od perjanica hrvatskog turizma - gradom pod Marjanom, koji se ovog ljeta suočio s brojnim kritikama i medijskim napisima, između ostalog i zbog komunalnog nereda, nedostatka sadržaja, ali i profila mahom mladih gostiju, koji svojim raskalašenim ponašanjem u užoj gradskoj jezgri do ludila dovode lokalno stanovništvo i ujedno narušavaju turističku sliku grada, službene brojke idu u prilog.

image

S

Joško Ponoš/Cropix

Turistička zajednica grada Splita navodi da je, prema podacima iz sustava eVisitor, u razdoblju od 1. siječnja do 31. srpnja 2023. godine ostvareno ukupno 1.650.315 noćenja na području grada Splita.

Manje je i Rusa

- Uspoređujući ovu godinu s istim razdobljem 2022. godine, kada je zabilježeno 1.461.938 noćenja u istom razdoblju, te istim razdobljem 2019. godine, kada je ostvareno 1.534.495 noćenja, primjećuje se povećanje od 13 posto u odnosu na 2022. godinu i 8 posto u odnosu na 2019. godinu - kažu u TZ Split.

Sustav eVisitor je evidentirao da su u prvih sedam mjeseci najveći broj dolazaka i noćenja u Splitu ostvarili gosti iz SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Francuske i Australije. Sva navedena tržišta bilježe rast u broju turista u usporedbi s prethodnim godinama.

image
Joško Ponoš/Cropix

Također, i domaće stanovništvo pokazuje povećanje interesa za posjetom Splitu, s porastom od 21 posto u usporedbi s 2022. godinom te osam posto u usporedbi s 2019. godinom - ističu u TZ-u Split,

Primjećuju da nekih gostiju, koje smo prethodnih godina navikli viđati na ulicama Dioklecijanova grada, ipak nedostaje. Zabilježen je, naime, opadajući trend dolazaka i noćenja turista iz istočne Azije, s posebnim naglaskom na zemlje kao što su Japan, Kina, Tajland, Hong Kong (Kina), Rusija, Tajvan (Kina) i Republika Koreja.

image
Joško Ponoš/Cropix

Prosječna starosna dob splitskih gostiju već je postala opće mjesto ovoga ljeta, a potvrđuju je i podaci sustava eVisitora - u Splitu najveći broj dolazaka ostvaruju turisti u dobi od 18 do 34 godine (dominantan udio je onih od 25 do 34 godine), a značajno su, vele u TZ-u, zastupljeni i posjetitelji u dobi od 35 do 55 godina.

U Turističkoj zajednici Splita ustupili su nam i podatke o predsezoni (od 1. siječnja do kraja svibnja), koji stoje u evidenciji eVisitora, te ih ujedno usporedili s prethodnim godinama.

- U prvih pet mjeseci ove godine ostvareno je 595.774 noćenja, lani ih je bilo 487.384, u 2019. godini 512.976. To predstavlja porast od 22 posto u usporedbi s 2022. godinom te porast od 16 posto u odnosu na 2019. godinu - naglašavaju u TZ-u Split.

Koncerti i klupski nastupi...

Do kraja kolovoza i tijekom rujna Split će, kažu u gradskoj turističkoj zajednici, obilovati kulturno-umjetničkim i zabavnim sadržajima.

Splitsko ljeto, Spli‘sk litnji koluri (koncertne večeri s tematskim programima), Štorije Dioklecijana, koncerti u okviru Ljetnih čari klasične glazbe, Festival "S okusom soli...", Immaginarium Summer Nights, Šotobraco Splitom, Piano Loop Festival, Kolur Zvončac, Split at Night Jazz festival, Fibra festival, koncerti u okviru Ciklusa koncerata mladih glazbenika mo. Vinko Lesić u Hrvatskom domu Split te klapsko pjevanje ("Piva klapa ispod volta") dio je sadržaja koji se nude i gostima i domaćima.

Slijede nas Makarska i Omiš

Prema podacima iz sustava eVisitor, u Splitsko-dalmatinskoj županiji (SDŽ) je lanjskog srpnja u komercijalnom smještaju boravilo 892.527 gostiju, što je iznosilo 24 posto više dolazaka u odnosu na srpanj 2021.

Tako je, zahvaljujući tim brojkama, u SDŽ-u lani tijekom srpnja ostvareno 5.148.456 noćenja, a najviše ih je zabilježio grad grad Split (599.054 noćenja), koji su slijedili Makarska, Omiš, Baška Voda i Hvar.

U prvih sedam mjeseci 2022. u SDŽ-u je i u komercijalnom smještaju ostvaren veliki porast dolazaka u odnosu na 2021., pa se tako do kraja prošlogodišnjeg srpnja u toj županiji odmaralo 1.729.573 gostiju, slijedom čega je evidentiran rast od 66 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Lani je najveći broj (419.434) dolazaka u SDŽ u prvih sedam mjeseci također ostvario grad Split, zbrojivši ukupno 1.386.696 milijuna noćenja, a slijedili su ga Makarska, Omiš, Tučepi, Baška Voda i Hvar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:10