StoryEditorOCM
SplitVEĆ OD OVE JESENI

Split dobiva novi preddiplomski studij forenzike, pročelnik tvrdi: ‘Sve sofisticiraniji zločini i računalne prijevare jamče da će naši studenti imati puno posla‘

Piše Diana Barbarić
20. travnja 2021. - 19:51

Maturanti, ako još niste odlučili što upisati, evo prilike: na Splitskom sveučilištu od listopada, starta novi preddiplomski studij forenzike. Već 12 godina Split ima diplomski studij forenzike pa je ovo logičan nastavak uspješne akademske priče. 

Sveučilišni odjel za forenzične znanosti nastavu održava u zgradi "Tri fakulteta" na Kampusu, a detalje o novom studiju izbrusili smo s pročelnikom prof. dr. Damirom Piplicom i suradnicima.

- Nažalost, svakim danom je sve više različitih oblika kriminala pa se tako otvara i cijeli dijapazon različitih poslova i radnih mjesta vezanih uz forenziku. Naši studenti imaju mogućnost zapošljavanja u širokoj lepezi institucija: od policije, vojske, privatnih sigurnosnih agencija, forenzičnih laboratorija, osiguravajućih društava, banaka do Porezne uprave te privatnih i javnih poduzeća. Oni koji imaju ambiciju za daljnjim usavršavanjem mogu nastaviti školovanje na našem diplomskom studiju forenzike - govori nam ovaj sveučilišni profesor, ali i bivši financijski istražitelj MUP-a, koji je uvjeren je u veliku zainteresiranost budućih brucoša već ove prve godine.

image
Damir Piplica
Ivan Jerković

- Sve sofisticiraniji zločini, računalne prijevare, porast različitih oblika kriminala kao i sigurnosne ugroze su izazovi koji stoje pred suvremenom forenzikom ali i znaci da će u budućnosti profil forenzičara kao specijaliziranih stručnjaka u različitim područjima biti sve traženiji - tvrdi pročelnik Piplica.

Završetkom ovog studija stječe se akademski naziv prvostupnik forenzike i 180 ECTS bodova. Nakon toga može se nastaviti studirati na diplomskoj razini studija studija forenzike u Splitu, ali i na sličnim diplomskim studijima u Hrvatskoj i u svijetu. Riječ je, navodi profesor Piplica, o atraktivnom redovitom full-time interdisciplinarnom studiju, trajat će tri godine, odnosno šest semestara. Imat će pet studijskih modula: Istraživanje mjesta događaja, Forenzična kemija i molekularna biologija, Forenzika i nacionalne sigurnosti, Financijsko-računovodstvena forenzika te Menadžment u vatrogastvu i istrage požara. 

Na Odjelu za forenzične znanosti već imaju veliko iskustvo koje zahtijeva izvođenje novog studija: oformljen je kvalitetan nastavnički kadar, opremljeni laboratoriji, uspostavljeni brojni kontakti sa suradnim institucijama, a u nastavu su uključeni vodeći stručnjaci iz prakse. Sve je to, tvrde, jamstvo da će se preddiplomski studij realizirati na razini kvalitete koju prakticira Sveučilište u Splitu.

- Program su nam recenzirali istaknuti znanstvenici iz inozemstva i ocijenili su ga iznimno dobrim ocjenama. Zahvalni smo i vodstvu sveučilišta, osobito rektoru prof. dr. Draganu Ljutiću što je uvidio važnost ovoga jedinstvenoga studijskoga programa, ne samo u Hrvatskoj, već i zemljama iz okruženja - ističe prof. dr.  Željana Bašić, voditeljica modula Menadžment u vatrogastvu i istrage požara.

S faksa na posao

A kako nam je ispričala Barbara Krvavac (26), njihova bivša studentica, nakon diplome - samo nebo je granica. Barbara je diplomski studij forenzike upisala nakon što je završila trogodišnji Stručni studij računovodstva i financija na Kopilici. Specijalizirala se za financijsko-računovodstvenu forenziku i zaposlila čim je diplomirala i to u jednoj od najvećih međunarodnih revizorskih kuća koja ima filijalu i u Splitu (BDO Croatia).

image
Barbara Krvavac, bivša studentica Forenzike koja sada radi kao financijski revizor
Joško Šupić/Cropix

- Ostala sam u svome gradu i radim posao koji obožavam! Forenzičara ima malo, a potrebe za ovim kadrom su velike. Svi moji kolege su se odmah zaposlili, a ja sam već na petoj godini studija počela raditi kao vježbenica i to po preporuci svojih profesora i tako sam tu i ostala. Studij je bio iznad svih mojih očekivanja, vrhunski predavači iz prakse, vrlo konkretna predavanja, obilazili smo sudove, banke, velike tvrtke, jedan interdisciplinarni pristup se njegovao, nastava se bazirala na istraživanju... - puna hvale je mlada revizorica. Ona je, prisjeća se, morala godinu dana izgubiti da položi razlikovni modul, no sada to ide puno brže, u dva mjeseca se to riješi. 

Da je u njezino doba postojao preddiplomski studij forenzike, Barbara bi ga odmah bila upisala, što sada svima sugerira. Kako doznajemo od docentice Nine Mišić Radanović, pomoćnice pročelnika za nastavu, pravo prijave imaju svi koji su završili četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje i položili državnu maturu.

Iznimno, polaznici koji su završili srednju školu prije 2010. pravo upisa ostvaruju temeljem prosjeka ocjena i razredbenog postupka. Svi moraju proći i psihologijsko testiranje, a obavezne su i liječnička potvrda o psihofizičkim sposobnostima i potvrda o nekažnjavanju. Upisna kvota je 90 studenata, a od toga 20 studenata koji su završili srednjoškolsko obrazovanje prije 2010. godine.

image
Pročelnik Sveučilišnog odjela Forenzike Damir Piplica s kolegicama
Ivan Jerković

- Nastava se izvodi se u turnusima, što znači da studenti nakon odslušanog turnusa nastave mogu pristupiti prvom ispitnom roku. Redoviti ispitni rokovi su ljetni i jesenski, pri čemu se u ljetnom ispitnom roku organizira jedan ispitni termin za svaki predmet, a u jesenskom dva. Naši nastavnici su se vrlo brzo i učinkovito prilagodili "novom normalnom“ o čemu svjedoče i pozitivne studentske ankete - kaže docentica Mišić Radanović.

S kojim će znanjima student izaći nakon prve tri godine? Prof.dr. Marijana Bartulović, zamjenica pročelnika, kaže da to ovisi o završenom studijskom modulu. Tako se, primjerice, studenti financijsko računovodstvena forenzika osposobljavaju za sprječavanje, istraživanje i otkrivanje prijevara na temelju interdisciplinarnih znanja iz područja računovodstva i revizije...

Različiti moduli

Prof. dr. Ivana Kružić, voditeljica katedre Istraživanje mjesta događaja, tvrdi kako se oni koji završe "njezin" modul najčešće zapošljavaju unutar institucija kao što su policija, vojska, privatne sigurnosne agencije, osiguravajući zavodi, tužiteljstva, sudovi, odvjetnički uredi, banke, velike državne firme, kaznionice i zatvori. 

Diplomanti Forenzične kemije osposobljeni su za laboratorijsku analizu bioloških tragova u svrhu istraživanja protupravnih radnji, kontrole kvalitete, okoliša ili higijenskih standarda. Mogu se zaposliti u laboratorijima zdravstvenih ustanova, javnim službama MUP-a i MORH-a, te privatnim laboratorijima.

Studenti modula Forenzika i nacionalne sigurnosti stječu kompetencije za prepoznavanje i suzbijanje organiziranoga kriminala i terorizma te drugih ugroza. I oni stječu kompetencije za sigurnosno djelovanje u gospodarstvu i u državnim službama.

Magistri forenzike modula Menadžment u vatrogastvu i istrage požara stječu znanja i vještine iz područja upravljanja vatrogasnim postrojbama i istragama požara. Mogu raditi u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici te u javnim vatrogasnim postrojbama kao i u gospodarskim subjektima u poslovima zaštite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 18:29