StoryEditor
Splitturisti oduševljeni

Split dobio prvu aplikaciju za razgledavanje grada - trčanjem!

Piše Merien Ilić
24. srpnja 2018. - 14:23

NOVIJE

Split je dobio prvu turističku aplikaciju za razgledavanje grada - u tenisicama! S ciljem proširenja turističke ponude grada te povezivanja sporta i kulture kroz besplatnu trkaču turu, ovog utorka Turistička zajednica grada Splita predstavila je Sight Run aplikaciju dostupnu za mobilne telefone s operativnim sustavima Android i OS, koja povezuje trčanje i turističko razgledavanje, a koristi GPS sustav za navigaciju i aktivaciju zvučnog zapisa, koji korisniku daju zanimljive informacije o gradu.

Prva trkača tura okupila je pred maketom palače, nekoliko trkača. Dočekala ih je nasmijana Tamara Markotić iz Sight Run-a provevši ih na turu preko Rive, Branimirove obale, kroz park-šumu Marjan, Marmontovu i Ulicu kralja Tomislava pa do spomenika Grguru Ninskom i potom su se preko Hrvojeve ulice vratili na Rivu.

- Ljudi su bili oduševljeni! Tura je zamišljena je da se uživa trčeći uz more i uz obilazak nekih od gradskih atrakcija. Aplikacija se skine na mobitel i bez obzira na bežičnu mrežu upoznate grad i usput odradite trening. Aplikacija je prikladna za sve kategorije trkača, od rekreativaca do maratonaca, jer se audiozapisi "trigeriraju" preko GPS-a pa nije važno koliko si brz - objašnjava Tamara koja je osmislila aplikaciju zajedno s prijateljima Hrvojem Horvatom, Ivanom Videkom i Sandrom Bortek, zaljubljenicima u trčanje.

Oni su i sami iskusili brojne maratone i polumaratone, te se uvjerili kako na velike utrke, dolazi vrlo velik broj inozemnih natjecatelja i amatera. Trkači već koriste mobilne aplikacije, ali samo one koje bilježe podatke o treninzima, pa su došli na ideju da povežu sport i turizam. Uostalom, Split za ovakav projekt ima sjajne potencijale, a trkači se ne odriču svoje aktivnosti ni kad su na putu.

- Splitska tura dostupna je na hrvatskom i engleskom jeziku, duga je oko pet i pol kilometara i uključuje najvažnije gradske atrakcije. Tijekom ture korisnik će saznati i nešto o Dioklecijanovoj palači, Lazaretima, Marmontovoj ulici, znamenitim ličnostima, ali i naučiti što je fjaka ili bura, gdje se kupuje riba i još mnogo toga. Cilj aplikacije nije da jurite s njom, već da otkrivate destinaciju, uživate, možda okinete koji selfie i nastavite dalje u svom tempu - kažu nam iz SightRun-a.

NAJAVA

Svaka čast planetarno popularnom nogometu koji nam je proteklih tjedana priuštio veliku radost, ali trčanje je najbrže rastuća sportska grana.

Broj utrka u svijetu i na našim prostorima sve je veći, kao i broj turista koji preferiraju aktivan način odmora, pa ne čudi što Split dobiva prvu turističku aplikaciju za razgledavanje grada - u patikama! Riječ je o SightRun - besplatnoj mobilnoj aplikaciji dostupnoj za mobilne telefone s operativnim sustavima Android i OS, koja povezuje trčanje i turističko razgledavanje, a koristi GPS sustav za navigaciju i aktivaciju zvučnog zapisa, koji korisniku daju zanimljive informacije o gradu.

- Znači, skineš aplikaciju na mobitel i bez obzira na bežičnu mrežu upoznaš grad i usput odradiš trening. Aplikacija je prikladna za sve kategorije trkača, od rekreativaca do maratonaca, jer se audiozapisi “trigeriraju” preko GPS-a pa nije važno koliko si brz - objašnjavaju nam iz SightRuna, koji čini mlada ekipa zaljubljenika u trčanje Hrvoje Horvat, Tamara Markotić, Ivan Videk i Sandra Bortek koji su svoje znanje i iskustvo iz turizma pretočili u jedan novi proizvod.

Oni su i sami iskusili brojne (polu)maratone, te se uvjerili kako na velike utrke, primjerice Bečki ili Berlinski maraton, dolazi vrlo velik broj inozemnih natjecatelja i amatera. Trkači već koriste mobilne aplikacije, ali samo one koje bilježe podatke o treninzima, pa su došli na ideju da povežu sport i turizam.

Naš grad za takav projekt ima sjajne potencijale jer primjerice Splitski polumaraton privlači više od 2000 sudionika iz 40 zemalja. Konačno, trkači se ne odriču svoje aktivnosti ni kad su na putu.

- Jednom kad postaneš trkač uvijek nosiš tenisice sa sobom bez obzira radilo se o putovanju na godišnji odmor ili odlasku na službeni put. Već imamo odlična iskustva iz Zagreba, Pule, Opatije, Rovinja, Munchena i Graza. Splitska tura dostupna je na hrvatskom i engleskom jeziku, duga je oko pet i pol kilometara i uključuje najvažnije gradske atrakcije.

Početak ture je na Rivi kod brončane makete grada, a onda se ide preko Rive, Branimirove obale, kroz park-šumu Marjan, Marmontovu i Ulicu kralja Tomislava pa do spomenika Grguru Ninskom i potom se preko Hrvojeve ulice vraća na Rivu.

Zamišljena je da se uživa trčeći uz more i uz obilazak nekih od gradskih atrakcija.

Tijekom ture korisnik će saznati i nešto o Dioklecijanovoj palači, Lazaretima, Marmontovoj ulici, znamenitim ličnostima, ali i naučiti što je fjaka ili bura, gdje se kupuje riba i još mnogo toga. Cilj aplikacije nije da jurite s njom, već da otkrivate destinaciju, uživate, možda okinete koji selfie i nastavite dalje u svom tempu - kažu nam iz SightRun-a, koji su dobili podršku Turističke zajednice grada za ovu aplikaciju koja je prethodno dobila nagrade kao startup.

Želja im je da Hrvatska bude prva runner friendly destinacija. Prvo zajedničko trčanje održat će se u utorak, 24. srpnja s početkom u 9 sati, pa se zainteresirani mogu prijaviti preko Facebook stranice SightRun App.

#SPLIT#SIGHTRUN APP

Izdvojeno