StoryEditor
SplitUVIK KONTRA

Split dobija ‘Komunalni red‘ kojin je - ozakonija nered

24. srpnja 2020. - 12:00
Scena s Peristila - turista je taman po miri domaćeg čovikaDuje Klarić/HANZA MEDIA

A koliko se čudnih stvari događa po Splitu ovoga lita vilovita i vitrovita! Osin šta je turista jušto na miru, po broju smo se vratili negdi na 2010. ili tu negdi, pa se više ne gazimo u gužvama po gradu, porat je pun, a ni aerodromu ne ide loše.

Da smo bili pametni, mogli smo i prije imat neki suživot. Ovako nas je stislo zarazon, pa će puno rantijera i kafedžija ić na inkanat, a drugih poslova nema. Moremo se samo ufat da će se kakve mrve onih evropskih milijardi priusmjerit i na nas, posebno ako ima nešto šta nije turizam i otporno je na viruse. Koliko smo utirali u turistički proračun dosad, a sve na štetu svoga života i grada, bija bi i red.

Ima svega ovih dana: posli dvi godine otvorija se kampanel svetoga Duje s novin skalama – eto prilike da se Splićani uspenju gori, tri dila ih sigurno nikad nije bilo (puno san i reka, nije 90 posto), a sad gužvi nema. Dobili smo i novoga nadbiskupa - nasljednika Kutlešu iz Duvna, koji se još nije oglasija o preseljenju na katrigu svetoga Duje. Možda čeka da ga zovemo s kampanela, šta li?

Gradsko vijeće je donilo komunalni red, sa zakašnjenjen od godine dana. Malo je lešan ispa taj red, pa će krčmari i dalje upravljat gradon po volji.

Poplava gaštapana

A na Lokvama, priča se i po drugin kvartovima, dogodila se poplava gaštapana, ima bit da in paše lipo vrime, za koronu ih boli briga, njima ni radijacija ništa ne more, a ako se sitimo koliko se spize po kućama nakrcalo za karantenske potribe, normalno da je i njima pun trbuj, pa su se razbaškarili. Pantagane se po ovome pitanju još nisu oglasile, a čimavice su se ima bit povukle, lani in je bila uspješna sezona, a da su se one raširile gratalo bi se po grada. Ili se o tome muči.

Bilo je i lipih stvari: s fasade kafane Central na Pjaci iz mrtvih se digla i na suncu pokazala tabela otela Troccoli. Simbolika je to, stara kvaliteta ne da se poništit, a da je Troccoli pisa današnjin piturama, izblidilo bi mu ime za dvi godine. Oćemo li ikad više dobit takvu kafanu? Ima li još te krejance u bezukusnome gradu?

Nismo proslavilil još jedan pravi jubilej – sto godin od dolaska letrike u Split. Novine su toga lita 1920. upozoravale građane da ni slučajno na kabele na višaju robu, jer to nisu tiramoli nego opasne žice, a puno njih je puvalo na žarulje pokušavajući ih udunit. Koje je to veselje bilo! U Novo doba su predviđali svitlu budućnost s novin izumon: "Nitko više ne misli na jučerašnji mrak, već pred sobom vidi Veli Split, od Omiša do Trogira, ražaren električnim svjetlom, iskrižan električnim tranvajima i željeznicom, opasan živahnim lukama i bogatim tvornicama."

Sve opasano, živahno i bogato. Stari su mislili kako ćemo bolje iskoristit žice budućnosti. Niko ne misli na mrak, nego prid sebon vidi Veli Split. Moš mislit, a ono Split nikad manji, mračniji i ustrašeniji, šporkiji i neredniji.

Bile su ovo novitade od zadnjih desetak dana, male vistice koje sve nadmaši ona dnevna o vodostaju korone. Čemu ćeš se veselit i kako ćeš bit živahan kad više ni pirovat ne moš kak smo navikli, zagrljeni, oznojeni, raspivani. Ma vidi vraga, da se virus najbolje širi pivanjen. Koji će to bit pirevi di moraš mučat i slušat Bacha. Bija bi to nivo!

Zdrav ka Plenković

Bar koju od ovih sitnica zabilježija bi naš fotoreporter i gradski vijećnik Jakov Prkić, ali sklonilo je i njega s ulice. Prije sedan dana natiralo ga je u samoizolaciju jer je još sedan dana prije toga dana snima utakmicu. Srićon su ga na vrime zvali, moga je po Splita infetat. A kune se da je tamo bija baren deset metri daleko od zaraženih igrača. Njet kume, propisi su propisi. Sad stoji doma na Lokvama, broji gaštapane, miri fibru i podjebaje po Facebooku. Ništa mu nije, zdrav je ka Plenković nakon zadarskoga turnira.

Najteže mu je palo šta nije bija na Gradskome vijeću di se donila odluka o onome Komunalnome redu. A falija je puno. Njegove bravure su nanadmašne u onoj kloaki. Vrhunac je bila lanjska, kad je predložija tunel ispod Rive, a koncentrirani vijećnici su redon digli ruke. Već je bila deseta ura, obidi su davno prošli, svima je pa cukar pa su u omaglici koalicijski vladari HDZ-a i HGS-a automatski podigli ruke i uložili punih dvadeset iljada kuna u budući tunel.

A di je Prkićevo inzistiranje na traženju računa za privez Kerumove jahte na Zapadnoj obali. A di su otkrića da Kerum ne plaća parking kraj Jokera, a parking na Gripama je renta za iljadu kuna misečno. A di je poziv na večeru zaposlenima u Županiji koji nisu dobili stol priko stranke ili familije. I bome mu se javija jedan pa zatražija veliku pizzu da mu se dostavi doma. Čovik je skroman, vidi se da nije uhljeb. Jer moga je tražit i janjca, a Prkić bi mora platit.

Uglavnom Jakov je vijećnik, nezavisni, a pridružen Pametnome, koji radi svoj posal. Njuška, vrti dosadne papirušine koje nikoga ne zanimaju, a kriju puno šporkoga, traži falinge i osvitljava koruptivne mrakove birokacije i vladajućih. Davi, gnjavi i pila, sve dok oni na vlasti ne dobiju slom živaca. Više i ne ispaljuju, imaju stalnu alergiju. On je uporniji od varoških čimavica. Kako ne bi uludo utuka dane izolacije, malo smo ga cimnuli, da čujemo šta je s tin Komunalnin (ne)redon:

- Tele se oko toga od prvog dana kad su priuzeli vlast. Ali jesi vidija kako restrikcije nisu prošle, ništa se ne minja, sve je ispalo kako su Kerumovi tili. Barem da su ukinute škrinje za sladolede, nego ništa, pa nisu se osvrnuli ni na kabele koji vise po cilome gradu (biće još od 1920.).

Ništa novo

Nema ništa od unificiranih suncobrana, štekati ostaju ka i dosad. Nigdi nema obaveze ugostiteljima da izvan sezone ne skladište štekate po trgovima i ulicama. Ništa. Nisu prošle odluke o rasporedu kioska i štandova, ka ni o rasporedu štekata.

Policija je tražila da se ograniči promet na Marjanu, ali ni to nije prošlo. Ko bi onda onda dolazija na Bene, jel? Niti jedna primjedba građana i udruga nije prošla. Jedno šta se više ne bi tribali postavljat bankomati bez suglasnosti konzervatora na zgradama od pojedinačnog kulturnog dobra.

Ništa nije prominilo, osim šta se nešto uskladilo sa Zakonom o komunalnom redu. Da se prikopira novi dubrovački komunalni red, napravili bi u Splitu ogroman napredak. Ma nema ti tu pomoći. Pravno i tehnički Komunalni red je dobar, ali sadržajno ništa novo. Sve ostaje kako je – ispuca je samoizolirani Jakov sve šta je kupija u prsi.

A baš je čimavica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. veljača 2021 23:53