StoryEditor
SplitOSIM ZAJEDNIČKE, slijede i POJEDINAČNE TUŽBE GRADOVA zbog porezne reforme

Split će tužiti Vladu zbog 74 milijuna kuna manjka

Piše PSD.
10. srpnja 2010. - 15:32
Ustavna tužba kojom je Udruga gradova zaprijetila Vladi zbog porezne reforme još prije dva mjeseca bit će podnesena do kraja srpnja, potvrdio nam je Dario Runtić, savjetnik u uredu Udruge gradova.

Saznajemo i da će Udruga, kako bi se doskočilo sporosti pravosuđa i mogućnosti da se cijeli proces oduži na neodređeno vrijeme, inicirati i pojedinačne ustavne tužbe gradova, najvjerojatnije u rujnu.


Naime, kad postupak procjene ustavnosti zatraže gradska vijeća, Ustavni je sud dužan očitovati se u roku od najviše trideset dana.

Udrugu gradova razljutila je izmjena stopa poreza na dohodak, kojom će, drže u udruzi, lokalne vlasti imati smanjenje prihoda od 764 milijuna kuna, pri čemu gradovi ostaju bez 573 milijuna, županije bez 111, a općine bez 80 milijuna kuna.

Posebno ih ljuti što porezno rasterećenje građana ovom reformom zapravo ide na teret lokalne samouprave, a ne i državnoga proračuna.

Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke i predsjednik Udruge gradova, ustvrdio je da su takve izmjene najvećeg prihoda lokalne samouprave bez ikakvih prethodnih konzultacija s predstavnicima samouprave zapravo kršenje Europske povelje o lokalnoj samoupravi.

Po njegovoj procjeni, prihodi grada Rijeke bit će smanjeni do pet posto, tj. nekih 40 do 50 milijuna kuna. Iako većina gradova tek treba precizno izračunati bez koliko će novca njihovi proračuni ostati nakon porezne reforme, poznato je da će se, primjerice Koprivnica, koja je planirala porezni prihod od 81 milijuna kuna, morati zadovoljiti s 5 do možda čak i 20 posto manjim iznosom!

Proračun Jastrebarskog će tako ostati bez šest milijuna kuna...

Proračun Splita, kaže nam dogradonačelnik Jure Šundov, ostaje bez 74 milijuna kuna, a to će biti teško nadoknaditi i da nismo u krizi.

U svakom slučaju, bit će to i svojevrstan test lojalnosti, s jedne strane matičnoj stranci, a s druge biračima čije interese predstavljaju, za sve one gradonačelnike gradova koji u džepu imaju člansku iskaznicu vladajuće stranke.

HRVOJE PRNJAK, foto: arhiv cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 19:37