StoryEditor
Splitkvartovska fešta

Split 3 proslavio svoj dan: pogledajte kako je bilo na Ruđerijadi

19. svibnja 2018. - 01:50

Postoji li za dijete bolji osjećaj od same pomisli da je školska godina pri kraju, petak je predvečer, a mama već dozvoljava da ostaneš malo duže vani?

Dok trčiš sa sendvičem u ruci, trudiš se iskoristiti svaku sekundu vremena kako bi se s ekipom izgubio po kvartu. Takvog osjećaja su se na trenutak prisjetili i stariji, koji su zajedno s djecom, u povodu proslave Dana kotara, uživali u programu “Ruđerijade”.

- Predobro mi je dicu vidit kako se igraju. Fali mi to. Eno, na drugoj strani čujem da se igra turnir u balunu, a ovde konačno vidim kvartovsku dicu da trče i vrište. Sitilo me je na dane kad je i meni život bija tako bezbrižan - uz osmjeh priča Leo Jurišić, 30-godišnjak koji je s obližnjeg štekata kvartovskog kafića uživao u živopisnom pogledu na trg prepun djece i mladih.

U povodu rođendana velikana po kojem je glavna ulica na Splitu 3 dobila ime, u suradnji s Gradskim kotarom, Klub mladih “Split” je organizirao zabavno-edukacijsko-sportski program. Među zgradama, bez straha od automobila i nervoznih susjeda, u petak je za djecu i mlade, ali i sve one koji se tako osjećaju, organizirana prava fešta.

Kvartovski čelnici bili su zaduženi za turnire u malom balunu i košarci, koje su zainteresirani mogli pratiti na Krempijevu igralištu. Za organizaciju zabavno-edukativnog programa bio je pak zadužen Klub mladih, zaigravši stare i neke nove igre s djecom, mladima i starima.

Osim skakanja u vrećama i badmintona, najviše interesa probudilo je svladavanje vještine žongliranja, čemu je doprinijela inicijativa “Ubijmo dosadu”.

- Vidi ovo!!! - pokazuje crveni čunj sedmogodišnji Jure, bacivši ga visoko u zrak. Uspio nas je impresionirati, ali ništa više od njegove vršnjakinje Lucije, koju je najviše zainteresirao obruč za gimnastiku ili hula hoop. Nakon tri kruga oko tankog struka, ponosno doziva prijateljice da svjedoče velikom uspjehu. Veselje, vriska i smijeh kao glazba su odzvanjali jednom od najpoznatijih splitskih ulica.

Nešto više od dvadesetak glazbenika iz solinske Gradske glazbe “Zvonimir” zasvirali su svima poznate pjesma, a ostatak vremena su ih zabavljali studenti i voditelji Radija “Kampus”.

Osim zabavnog programa, zainteresirani su se mogli upoznati s udrugama koje su se predstavile na “Ruđerijadi”. Zahvaljujući udruzi “Aiesec” doznali su nešto o stranim kulturama, dobili su priliku naučiti popraviti bicikl, a članovi Gradskog društva Hrvatskog Crvenog križa prezentirali su osnove prve pomoći. Djecu nije previše zanimala masaža srca, ali uvijanje krvave rane - e, to se već isplati naučiti!

- Kada crtamo ozljede odmah ih privuče, ali tako nešto i nauče - ističe Branimir Pavlinović, 17-godišnjak koji je već tri godine aktivni volonter Crvenog križa.

Osim previjanja rana, mogla se isprobati ronilačka oprema “Rostruma” te doznati nešto više o zaštiti prirode i ekologiji od udruge “Sunce”.

- Mladi su prije volontirali češće iz trenda, ali sada stižu vrlo motivirani volonteri, fokusirani na specifične ekološke probleme - ističe Marin Spetić, komunikator “Sunca”.

Osim malo zabave i opće kulture, te razvijanja svijesti prema okolišu, moglo se pričati i o ozbiljnim temama s Jasnom Vejić, edukatoricom udruge “Mentor”.

- Naši projekti su fokusirani na prevenciju ovisnosti i s mladima radimo na razvijanju vještina koje im pomažu odolijevanju ovisničkim ponašanjima, te ih motiviramo da prenesu svoje znanje vršnjacima - pojašnjava mlada edukatorica, uz napomenu da organiziraju i edukacije roditelja, kako bi na vrijeme prepoznali prve simptome i preventivno djelovali.

No, u ovako zdravom okruženju nije bilo mjesta za zabranjene stvari, jer su već ove dozvoljene bile iznimno zabavne.

Cijeli dan igre na kraju večeri završio je plesom uz “Old School” party u kafiću “Dreamers”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2021 08:57