StoryEditor
Splitkad jači tlači

Splićanku uzrujao račun za struju: Nisam načisto što napraviti. Još ću ga malo gledati, i smijati se!; Spornu uplatnicu komentirao nam je i stručnjak

7. veljače 2020. - 08:18
Čitateljica

Kada je naša čitateljica dobila račun za struju, konkretnije obračun od 31. svibnja 2019. do 30.11. 2019. godine nije znala što bi s njim napravila. Bi li se smijala ili bi plakala!

Odlučila ga je, na početku ove priče, ipak ignorirati.

Kad su kune i pitanju, država ne prašta. Tako je i u HEP-u, pokušavaju građanima naplatiti i najmanji iznos za svoje usluge. Naime, HEP Elektra poslala je račun Splićanki (podaci poznati redakciji) za obračunsko razdoblje u kojem je nastala razlika od jedne lipe koju je trebalo nadoplatiti.

Kao potrošač inače uredno podmiruje sve svoje obveze plaćanja računa, nije imala problema sa HEP-om, no eto, zadnja uplatnica stigla je takva kakva je.

Nije kontaktirala HEP Elektru, nego je zvala novinare.

- A što mi oni mogu kazati. Ma ne bi im iz principa platila. Pa jesu li mogli famozni iznos od jedne lipe nadodati na sljedeću uplatnicu. Cijela ova priča sad mi je već pomalo smiješna. Pa koštala bi me samo provizija nekoliko kuna - kazuje naša sugrađanka.

Jasno je kao dan da se za svako plaćanje obično naplaćuje naknada  u visini koja ovisi o tome gdje se plaća. Najjeftinije je preko internetskog bankarstva, ali naša čitateljica nije na 'ti', kako kaže, sa tim pustim modernim tehnologijama.

- Uostalom, zašto bi ja morala plaćati preko interneta. Neću - kaže pomalo ljutita pa nastavlja:

- Uostalom, nije stvar toga gdje ću proći lišo kod plaćanja naknade, riječ je o sasvim drugoj stvari. Jedna lipa? Pet puta sam gledala u račun - kaže ona.

Nenad Kurtović, savjetnik za energiju udruge Splitski potrošač kaže pak sljedeće:

- Nekima popuštaju svaštva, velike iznosi i dugovi, a maloga čovjeka tlače zbog sitnarija - kaže Kurtović.

S obzirom da ovaj račun šalje HEP Elektra koja opskrbljuje krajnje kupce iz kategorije kućanstva, u okviru univerzalne usluge kao javne opskrbe prema reguliranim uvjetima, mogli bi biti i malo obazriviji i fleksibilniji, pojašnjava.

Da je račun stigao od HEP Opskrbe, koja nema obvezu javne usluge i opskrbljuje krajnje kupce prema ugovorenim uvjetima, onda OK, shvatio bi njihove obveze, pojašnjava.

- HEP Elektri se neće ništa dogoditi da su prebacili ovu jednu lipu za sljedeći obračun, a gospođi stvaraju dodatne troškove - dodaje Kurtović.

A što će naša čitateljica napraviti, vidjet ćemo, ne zna ni ona sama.

- Nisam načisto što napraviti. Još ću malo gledati u račun, i smijati se - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. studeni 2020 14:29