StoryEditorOCM
SplitŽIVOTNA UŠTEĐEVINA

Splitskoj umirovljenici bankarica s računa ‘počistila‘ 150.000 eura: ‘Ukrala mi je pošteno i krvavo stečenu zaradu!‘ Savjet koji je dobila u policiji bacio ju je u još veći očaj

Piše Zoran Šagolj
11. studenog 2021. - 15:41

Skoro dva desetljeća Splićanka na pragu 70-tih i stalnom adresom u jednom njemačkom gradu (puni podaci poznati redakciji) klijentica je bivše Splitske, danas OTP banke.

U jednoj njihovoj poslovnici imala je otvorene račune, devizni i žiro, na koje bi kada bi tijekom dva ljetna mjeseca boravila u rodnom gradu polagala ne baš male svote novce. Nakupilo se tako kroz godine preko 150 tisuća eura što štednje, što na kunskoj partiji.

I onda u rujnu ove godine doživljava – šok! Na svojim računima zatiče svega 2 tisuće eura. Krađa se možda ne bi ni otkrila da poslovnica zbog ljetnog radnog vremena nije bila zatvorena i klijentica se zaputila u drugu.

- Posljednjih 10 godina koristila sam istu poslovnicu jer mi je bila najbliža mjestu boravka kada sam u Splitu, ali i radi poznanstva sa zaposlenicom banke (R.B., puni podaci također poznati Redakciji, op Z.Ša.). Ona me i savjetovala da novac držim kao oročenu štednju, kao i sve što bi naknadno polagala. Uvijek bi i tražila svoju bankaricu, koja mi je davala informaciju da je stanje računa onakvo kakvo bi trebalo biti obzirom na uplate i kamatnu stopu. Imala sam povjerenje u nju, tako da mi nije bilo ni sumnjivo što mi banka na adresu barem jednom godišnje nije slala izvode s računa. Lagala me je, a to ne bi ni otkrila da se nije poklopila ova slučajnost sa skraćenim s radnim vremenom – priča nam opljačkana klijentica.

Čim se pribrala od otkrića da su joj računi temeljito počišćeni, od bančine službenice u drugoj poslovnici zatražila je ispis svih transakcija godinama unatrag. Dobija ih samo za tekuću 2021. godinu i shvaća da je u lipnju, dan prije i poslije blagdana Tjelova, s računa skinuto 13 i 19 tisuća eura. Uvid u ostale godine ne dobija zbog, kako joj je objašnjeno, statusne promjene koja se u međuvremenu dogodila između SB i OTP i činjenice da su isplatnice pohranjenje na mikrofilmovima.

Kako se bližio kraj radnog vremena, iduće jutro odlazi u bančino sjedište u West Gateu.

- Prvo što me iznenadilo jest da se postupak prijave ovakve vrste nezakonitih radnji vodi kao prigovor na uslugu banke. Ipak, od njih sam dobila izlist transakcija i dan poslije nadopunila prigovor popisom svih isplata za koje sam u tom šoku ustanovila da su sporne. Radilo se o više desetaka transakcija kroz sve te godine i iznosom od oko 150 tisuća eura. Novac je podizan uvijek u vrijeme kada ja nisam bila u Republici Hrvatskoj, odnosno tijekom čitave godine izuzev kolovoza i rujna, kada sam po običaju dolazila na ljetni odmor, a što je bankarici bilo dobro poznato. Isti dan sam i doznala da je bankarica udaljena iz službe – navodi naša sugovornica.

Bila joj je to slaba utjeha, jer unatoč njezinim upitima od OTP banke nikako nije uspjevala dobiti konkretan odgovor kada će joj novac biti vraćen.

Interesantan detalj u svemu tome zbio se u 1. policijskoj postaji kod Jokera, gdje joj jedan od službenika obzirom na prijašnja iskustva savjetuje da bi možda bilo najbolje da sama stupi u kontakt s bankaricom i uvjeri je da joj vrati oteti novac. To glatko odbija i potkraj rujna Državnom odvjetništvu podnosi kaznenu prijavu protiv R.B. i nepoznatog/nepoznatih počinitelja, uvjerenja da ona sve sama nije mogla uraditi bez pomagača. Osim toga, vjerovala je da će banka i pravna država sve brže odraditi.

- Meni je do danas vraćeno samo tih 32 tisuće eura, ukradenih tijekom ove godine. Ostalo ništa, ni centa, odnosno lipe. Navodno idu godinu po godinu, treba čekati da se provjeri svaka sporna transakcija, ali ni približno ne znajući kada će to biti završeno. Šokiralo me što sam čula u razgovoru s jednom zaposlenicom, a to je da banka u ovakvim slučajevima nema vještaka grafologa, nego golim okom sami procjenjuju je li potpis krivotvoren. Što je još gore, ja nemam nikakvu mogućnost dobiti od OTP banke informaciju u kojoj su fazi. Sve sam to krvavo i pošteno zaradila, a i žena sam u godinama, tako da moje crpljenje curi – ne krije ogorčenje.

U međuvremenu je doznala i da nije jedina žrtva pohlepne bankarice. Ima saznanja za još najmanje jedan sličan slučaj.

- Nadam se da će se i taj štediša odlučiti javno progovoriti nakon što pročita ovaj članak. Ako mogu, iskoristila bih priliku i upozorila sve klijente, a pogotov starije, da redovito traže ispise stanja i ne vjeruju zaposlenicima na šalteru ako im ga kažu usmeno. Mene stalno kopka dvojba je li sve ovo kroz puste godine moja bankarica mogla sama izvesti s obzirom na praksu šalterskog poslovanja da naloge supotpisuje i drugi zaposlenik na šalteru u toj smjeni?! Koliko znam, nitko drugi iz poslovnice nije udaljen iz službe – reći će pokradena klijentica.

Evo što kažu u OTP-u

A što o svemu kažu u OTP banci? Postavili smo im četiri konkretna pitanja: kako je pored svih unutarnjih kontrola banke bilo moguće da se dogodi krađa ovog tipa, zna li se gdje je novac završio, odnosno je li vraćen banci, zašto ide veoma sporo povrat novca oštećenom klijentu i na koji se način vrši vještačenje spornih transakcija?

Evo što su nam odgovorili:

- Zahvaljujemo na upitu i želimo istaknuti kako se banka u svom postupanju uvijek maksimalno transparentno odnosi prema klijentima i nadležnim državnim institucijama u svim slučajevima potencijalnih internih i eksternih prijevara. U slučajevima identifikacije ili sumnje na postojanje bilo kakve vrste prijevara, poduzimamo apsolutno sve mjere koje su nam na raspolaganju radeći u interesu i zaštite klijenta. Želimo naglasiti kako je osoba odgovorna za prijevaru s naše strane i sankcionirana prekidom ugovora o radu te poduzimamo sve u cilju provjere cjelokupnog slučaja i dodatne zaštite klijenata. Interne mehanizme kontrola banka kontinuirano unapređuje i na taj način značajno doprinosi sigurnosti naših klijenata.

U policiji bez komentara

O cijelom slučaju raspitali smo se i u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, s naglaskom u kojoj su fazi istražne radnje, odnosno jesu li već poduzeti neki konkretni koraci, pogotovo što u svom redovitom dnevnom biltenu do sada nisu objavili ni riječi.
- Poštovani, u odnosu na Vaš upit obavještavamo Vas da sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka nismo u mogućnosti odgovoriti na upit – poručili su iz splitske policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 08:06