StoryEditor
Splitpacijentice žrtve sustava

Splićanke u panici, ginekolozi Doma zdravlja u tihom štrajku?! 'Treba mi hitna uputnica za pregled nakon što sam rodila i ne mogu je dobiti'; Situacija je zabrinjavajuća, evo što se događa

Piše Jelena Vrcelj, Sandra Barčot
30. svibnja 2019. - 01:39
gin

Splićanke su na društvenim mrežama digle paniku. Više od deset ginekologa Doma zdravlja otvorilo je bolovanje u isto vrijeme što je njih kao pacijentice dovelo u nezavidan položaj.

"Kako do recepata, uputnica, doznaka ili otvaranja porodiljnog ako ordinacije ne rade", pitaju se očajne trudnice i mame Splitsko-dalmatinske županije na Facebooku.

U problemu su se tako našle brojne žene, budući da nije riječ o odsutstvu jednog liječnika, nego njih desetak. U gradu, odnosno županiji, kojima kronično nedostaje ginekologa, može se bez pretjerivanja reći da je stanje problematično. No da je zbrka nastala zbog čiste slučajnosti, bilo bi pogrešno reći.

Ginekolozi Doma zdravlja su, naime, neslužbeno doznajemo, u tihome štrajku, i to zbog nesrazmjera u pravima, plaćama i funkcijama koje imaju na tzv. koncesionare.

Ne samo da su "domski liječnici" znatno manje plaćeni od svojih koncesionarskih kolega, a rade u istim uvjetima, istome prostoru i iste radne sate, već "popunjavaju i rupe" u Zagori i na otocima gdje ginekologa kronično manjka - u Trilju, primjerice, situacija graniči s alarmantnom.

Kako se svim tim liječnicima, bez obzira na status, ordinacija nalazi unutar prostorija Doma zdravlja, a i svi oni imaju prilično sličnu praksu kada je u pitanju odnos s pacijentima, ovi o tome dosad nisu znali ništa.

Ne iznenađuje stoga očaj brojnih žena koje su se našle u nezavidnoj situaciji, u ionako delikatnome stanju i bez ikakve mogućnosti da obave papirologiju koja im je nužna.

"Treba mi hitna uputnica za pregled nakon što sam rodila i ne mogu je dobiti. U centrali mi kažu otvoreno da nema načina da dobijem uputnicu", zavapila je jedna majka na Facebooku.

A da se radi o problemu u koji je upućena Županija, jasno je i iz nedavnih aktivnosti na Županijskoj skupštini Splitsko-dalmatinske županije na kojoj je župan Blaženko Boban pojasnio kako povlače “Prijedlog odluke o utvrđivanju postotka ordinacija koje će obavljati zdravstvenu djelatnost unutar Doma zdravlja SDŽ” i “Prijedlog odluke o kriterijima za određivanje zakupnine i davanja u zakup poslovnih prostora Doma zdravlja SDŽ”.

- Liječnici Doma zdravlja imaju višestruko manja primanja od koncesionara, a obavljaju isti posao u istim ordinacijama, pa sam na njihovo traženje oformio radni tim kako bi iznjedrili obvezujući dokument kako bi se pokrila cijela mreža pružanja zdravstvene usluge, i ako “domski” liječnici pređu u koncesionare.

Kada sve dogovorimo onda ima smisla raspravljati o postotku ordinacija koje bi ostale pod okriljem Doma zdravlja – pojasnio je županijski čelnik, te su vijećnici, njih 42 od 51 koliko ih je izabrano, jednoglasno podržali ovo “povlačenje” sa dnevnog reda.

Kako je trenutno na snazi zakon kako 25% liječnika sa "spornim" statusima "domskih" mora ostati upravo u sklopu Doma zdravlja, oformljavanje tima koji bi donosio nove odluke mogao bi, u teoriji, konačno donijeti promjene. No takav rasplet još nije izgledan.

U međuvremenu je ogroman broj Splićanki u potrebi ostao bez prikladne zdravstvene skrbi. U Splitu ionako kronično nedostaje ginekologa, stoga oni koji su otvorili bolovanje prisiljavajući time Županiju da konačno poduzme nešto u vezi njihovih prava, zasigurno neće ostati bez pacijenata. Oni, s druge strane, sve što sada mogu je - čekati.

Izdvojeno

09. srpanj 2020 22:21