StoryEditor
Splitprijavite se što prije

Splićanke i Splićani, pojavite se na Rivi! Premijera velike globalne akcije uskoro u Splitu, trčite, hodajte i 'think pink' za sve žene suočene sa strašnom dijagnozom

Piše D. Z. R.
13. rujna 2019. - 11:50

Najvećem svjetskom događaju u borbi protiv raka dojke ove se godine pridružuje i Hrvatska. Riječ je o akciji Think Pink koja se održava u više od 140 gradova širom svijeta i u kojoj sudjeluju milijuni ljudi, a čast da se pridruži toj globalnoj humanitarnoj priči ove je godine pripala Splitu.

U organizaciji Županijske lige protiv raka Split, koja već više od pola stoljeća vrijedno i nesebično radi na prevenciji i smanjenu smrtnosti od zloćudnih bolesti, hrvatska premijera akcije Think Pink i velike utrke za život Race for the Cure održat će se u subotu i nedjelju 28. i 29. rujna na Rivi. 

Ciljevi akcije su, kako poručuju iz Lige, slavljenje života, smanjenje smrtnosti od raka dojke, promoviranje ranog otkrivanja bolesti, sjećanje na one koji su izgubili borbu protiv bolesti, kao i smanjivanje razlika u pružanju zdravstvene zaštite između zemalja i regija.

Rak dojke najčešća je zloćudna bolest kod žena, a u Hrvatskoj, prema posljednjim podacima Registra za rak, od zloćudne bolesti dojke godišnje oboli više od 2700 žena, od čega je njih oko 300 iz Splitsko-dalmatinske županije.

Tijekom 2016. godine 990 žena je, na žalost, izgubilo bitku s tom bolešću.

 

 

U usporedbi s drugim europskim zemljama, Hrvatska je smještena među zemlje srednje visoke učestalosti i visokog mortaliteta od raka dojke. Stoga je jako važna edukacija žena i jačanje svijesti o zdravom načinu života i redovitim preventivnim pregledima što i jest cilj Think Pink akcije.

U sklopu tog velikog humanitarnog događaja Liga će tijekom posljednjeg vikenda u rujnu osigurati i predavanja i preglede za žene, uz bogat zabavni program, a sama utrka Race for the Cure održat će se u nedjelju, 29. rujna sa startom na Rivi u 11 sati.

Trčat će se pet kilometara kroz srce Splita, a svi one kojima je to možda puno imaju i opciju Think Pink šetnje u duljini od dva kilometra. Šetnja također starta u nedjelju u 11 sati na Rivi.

Što je potrebno napraviti kako bi se priključili utrci za život, napravili promjenu, spasili barem jedan život i osnažili one koji se upravo bore s teškom bolesti?

Registracija za trku/šetnju može se, kako objašnjavaju u Ligi, napraviti na dva načina:

- online preko linka Županijske lige za borbu protiv raka Split

- papirnatim putem u uredu Lige (2. kat Onkologije na Firulama)

Registracija iznosi 50 kuna, a uplatom se dobiva majica. Za one koje je bolest dotaknula, hrabro i s ponosom nosit će pink majicu, dok će ostali sudionici dobiti bijelu. Majice se mogu preuzeti u subotu 28. rujna na Rivi u šatoru Think Pink, ili radnim danom u uredu Lige od 7 do 15 sati.

Iz Lige napominju i kako se registrirati može svako ponaosob ili kao team, kojeg čini najmanje deset sudionika.

- Team mogu biti prijatelji, obitelj, suradnici, kolege, članovi kluba... Ono što je najvažnije, tim se sastoji od ljudi koji imaju zajednički interes, pružaju zajedničku podršku. Svi timovi mogu biti uniformirani, nositi nešto svojstveno njima, poruku, transparent, zastavu, kapu, balone, i time dati podršku onima koji se bore protiv raka. Na broj od 10 članova tima, dobijete 1 majicu gratis. Javite nam se na 556-476, ili mail vinka@zlpr.hr - poručuju iz Lige.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. rujan 2020 08:52