Split'Nećemo šutit i trpit!'

Splićanke gorljivo izišle u noćni marš, džentlmeni iz Banovine opet su zakazali: 'Grad Split nije prijatelj žena!'; Mnoge smo pitali što ih točno tišti i ljuti, jedno je jasno - trebali bismo se zabrinuti

Piše Andrea Topić
8. ožujak 2019. - 23:37
mars_zena17-080319

Trebali bismo se zabrinuti. Kad vidimo s kakvom je gorljivošću na stotine žena večeras po splitskim ulicama vikalo da im je dosta gluposti i nepravde, zaista bi se kao društvo trebali zabrinuti.

Ako već nismo toliko socijalno osjetljivi da se za druge brinemo, red je da se makar zapitamo zašto već treću godinu za Dan žena, umjesto da bezbrižno mirišu karanfile, one izlaze na noćni marš zahtijevajući ljudska prava?

Sudionice okupljene ispred zgrade HNK na trgu s muškim imenom pitali smo zašto su zapravo došle. Nisu znale decidirano reći.

- Je li moguće da nas nervira bujanje konzervativne desnice? Poručuju da se vratimo u kuhinju. Svećenici nam daju savjete o menstruaciji... - nagađa 33-godišnja Ana, a njena prijateljica odmah se nadovezuje:

- Vidiš, dobro pitanje. Je li moguće da smo došle zato što nam smeta da su žene u politici "tu da budu lijepe"?

Ne zna, vidite, ni ona. Zaustavljamo iduću gospođu.

- Hm. Nisam vam sigurna, ali može bit da smo došle jer na jedno prijavljeno silovanje dođe 20 za koje se nikad ne sazna. Žene ne prijavljuju jer znaju da će državne službe zakazat i napravit in probleme - govori nam onako usput između pauza od zviždanja. U potrazi za odgovorom pratimo kolonu niz ulicu nazvanu po generalu.

Oprostite, znate li zašto sve ove žene marširaju večeras? - uporni smo.

- Da nije zbog Mare Tomašević? Njen se suprug, eno ga tamo, opet kandidira za župana. A gdje su ulice i trgovi sa ženskim imenima? Možda šetamo i zato što nije osiguran novac za primjenu Istanbulske konvencije... - nagađa plavokosa djevojka.

Iza ramena kojima nezainteresirano sliježe, vidimo transparent u ruci nekog muškarca. Maše parolom "nađite drugi naziv za karakternu osobinu".

 

Kretala se kolona uz bubnjeve, zvižduke i povike duž čitave Rive.

Tu su na binu stale Karmela Šegvić ispred organizatora Udruge Domine, i profesorica Suzana Kačić Bartulović.

Šteta da se Grad Split nije ponudio dati ruke damama, uskočiti ako što zatreba danima ranije najavljenom maršu. Šteta da su džentlmeni iz Banovine na godišnjem inače bi im sigurno donijeli rasvjetu, razglas, ne bi dopustili da ove riječi odjekuju iz mrkloga mraka:

- Grad Split nije prijatelj žena niti mu je stalo do slobodnih i jednakih građanki. Nema spomenika značajnim ženama, nema podrške ni pomoći za žene, nema ženskih imena ulica i zato su žene na ulicama - poručila je profesorica prije nego se bučna kolona uputila preko trga s kipom jednog muškarca i lagano se slila na Pjacu.

Bilo je tu pjesme i plesa, a cijelim putem klapala je klapa Klapa.

Prije nego što je Mirjana Kučer iz Domina za kraj zaželjela sretan osmi mart, objasnila je da se u današnjem društvu od žena traži da ne hodaju po noći i ne piju jer će privući silovatelja, da se povuku s izborne liste i ustupe mjesta muškarcima, da se odreknu imovine u ime oca i sina i brata... Nekad i duha.

- Nećemo šutit i trpit! Odavna smo rekle dosta! Vrijeme je za promjene! - poručila je Kučer dodajući da iz tih razloga traže da se donese Nacionalna politika za promicanje ravnopravnosti. Ona ima nešto duži odgovor na pitanje zašto maršira:

- Hoćemo da se prava žena i rodna ravnopravnost vrate na političku i javnu agendu, da se uvede sustav odgovornosti za ubojstva žena i djece, da se osigura besplatan, siguran i dostupan pobačaj, da se ženama i muškarcima osigura pravo na rad i dostojan život... - nabrajala je Kučer.

Splićanke su, vidite, i ove godine za Dan žena htjele ravnopravnost, slobodu i poštovanje, a dobile karanfile.

#DAN žENA#NOćNI MARš