StoryEditor
Spliti šta sad?!

Splićanka se bacila u renovaciju doma pa našla pred nevjerojatnim problemom: Srušili smo pola stana na Skalicama, sad ne znamo što činiti! A ne želim kršiti zakon...

18. rujna 2019. - 21:05
Ovakve prizore možete vidjeti manje-više u svakom splitskom kvartu

Splićani koji posljednjih mjesec dana uređuju svoje stanove – ruše pregradne zidove, uređuju WC-e, uklanjaju parkete ili, pojednostavljeno, stvaraju šutu, imaju velikih problema s njezinim odvoženjem i pohranjivanjem na deponij. Splićani takav otpad ne mogu pohranjivati na deponij jer ga u Splitsko-dalmatinskoj županiji – nema.

Tako je jedna mlada obitelj na splitskim Skalicama "srušila pola stana". Htjeli su malo promijeniti stambeni prostor i dali su se u rušenje. I srušili su oni zidove i "proizveli" 40 vreća šute koje su htjeli odnijeti na deponij.

Ali avaj – deponija nigdje. Iznijeli su ljudi, a što su drugo mogli, otpad ispred kuće i sada su u iščekivanju Godota jer nema tko pokupiti šutu i odnijeti je na odlagalište. Prije se odlagala na Karepovcu, što nije bilo zakonski, pa kad su "pokupili" ekipu koja je dopuštala nelegalno odlaganje šute na Karepovcu, i ta je "špina" zatvorena.

Rekli su mi da se strpim

– Izluđena sam, ne znam što da radimo. Zvala sam Grad i sve službe i tražila odgovor, ali nitko mi ništa nije odgovorio. Odnosno, rekli su mi da se strpim i da će problem biti riješen. I što sada, sada bi ova moja šuta trebala biti ispred moje zgrade dok Grad ne riješi problem. Pa to je strašno – rekla nam je Nora Limić.

Možda bi trebala postupiti kao i mnogi naši sugrađani koji su se našli u sličnoj situaciji. Oni obilaze kontejnere i u svaki ubace po jednu ili dvije vreće šute. I nikome ništa.

– Ekologinja sam i ne želim kršiti zakon. Zato sam nazvala tvrtku iz Šibensko-kninske županije koja je spremna iz Šibenika doći po šutu u Split i prevesti je na za to predviđen deponij u Šibensko-kninskoj županiji. Samo, ta tvrtka naplaćuje 30 kuna po vreći.

To bi značilo da ja moram platiti oko 1200 kuna za tih 40 vreća, sve zbog toga što gradska vlast nije u stanju riješiti problem s deponijem. Samo da mi je vidjeti kako bi riješili neki veći problem – kaže Nora Limić.

No, prema svemu sudeći, stanovnici Splita morat će se još malo strpjeti jer je, kako neslužbeno doznajemo, Grad u pregovorima s tvrtkom "Cemex", u čijoj bi se kavi za otprilike mjesec dana trebao početi odlagati građevinski otpad.

Do tada se mole Splićani da ne ruše i na preuređuju svoje stanove.
 

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 22:07