StoryEditor
Splitturizam na vrh glave

Splićanka preko Facebooka poslala molbu turistima koji dolaze u Split: Svi ste dobrodošli, ali poštujte naš grad. Nama je dosta neprihvatljivog ponašanja!

Piše Merien Ilić
2. kolovoza 2022. - 20:06

Zgožena učestalim neredom u centru grada, mokrenjem po ulicama, opscenim scenama koje postaju viralni hitovi, povraćanjem i urlanjem mladih turista koji su Split shvatili kao destinaciju za iživljavanje u kojoj je sve dopušteno, Splićanka Ives Cikatić, ujedno i turistička vodička, upozorila je turiste na Facebook stranici 'Split Croatia Travel 2022', popularnoj među stranim turistima preko koje traže preporuke o sadržajima u Splitu.

- Kao građanka i netko tko radi u turizmu, gadi mi se ponašanje mladih turista koji dolaze u Split.

Što god radili, molim vas nemojte mokriti u fontane, svaki kutak grada, uličice... Ako pijete probajte ne pretjerati s tim kao što mnogi mladi turisti u Splitu rade - upravo to i onda povraćaju, deru se, tuču, pišaju...I molim vas, ako upoznate curu, nađite sobu! Bez seksa u javnosti! Nama građanima Splita je svega toga dosta.

Možda si ti koji čitaš ovo dobra osoba ali ovo pišem kako bi ukazala na nedolično ponašanje i osvijestila javnost što je neprihvatljivo ponašanje.

image

Postojeći letak

Mnogi mladi, koji dolaze u Split, ponašaju se neprihvatljivo, necivilizirano, gore od Neandertalaca. Dakle, molim vas ne shvaćajte ovo osobno nego samo kao smjernicu što nije prihvatljivo ponašanje.

Netko je u Dioklecijanovoj palači slikao djevojku u nemoralnoj pozi s momkom...Nama građanima je stvarno dosta ovakvih scena! Ako policija i komunalni redari ne reagiraju, reagirat će sami građani, no nitko to ne želi, vjerujte.

Dakle, izađite navečer, zabavite se, upoznajte ljude ali poštujte naš rodni grad! Svi su dobrodošli ali malo poštovanja je itekako potrebno. Hvala - napisala je Ives i izazvala gomilu komentara.

- Upravo smo doputovali iz Splita. Ove godine svjedočili smo neprimjerenom ponašanju mladih u centru grada. Sramotno je to, žao nam je građana. Stanje je posve drukčije nego 2019. godine kada smo zadnji put bili. rastužilo nas je - piše jedna Lainey.

- To je zaista odvratno! I narušava ugled vaše lijepe zemlje. Pa zašto policija ništa ne poduzme po tom pitanju?! - pita jedna Katie. I drugi se slažu kako je stanje zabrinjavajuće.

image
Duje Klaric/Cropix

Ives se u svakodnvenom kontaktu sa stranim turistima i ne može više šutjeti, kaže. Imamo mi svoje dostojanstvo i volimo ovaj grad, te nećemo dozvoliti da se ovo nastavi, poručuje.

- Smatram da samo kontroliranim postupcima, poput limitiranja nekih od gospodarskih aktivnosti i djelatnosti, limitiranja smještajnih kapaciteta, dislociranjem disko i zabavnih klubova iz samog centra grada u prostor van gustih urbanih zona, treba i može poboljšati kvalitetu življenja kako lokalnog stanovništva tako i gostiju. Ali ne, kako sam čula otvara se još jedan noćni klub u Marmontovoj, a to je treći u nekih 300 metara udaljenosti.

image
Duje Klaric/Cropix

Dajte više nadležni, donesite neke odluke koje će zaustaviti ovaj galop ka propasti!

Većina stranaca koji nam dolaze, žele odmor, a ne partijanersku sredinu. A to su upravo oni gosti koji imaju platežnu moć i koji će svoje gušte i platit - smatra Cikatić.

Za početak sama je redizajnirala tabele s upozorenjima za turiste koje bi trebalo postaviti na više mjesta po gradu. Kad nekog 'okrpi po džepu', naučit će se lijepom ponašanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2022 22:19