StoryEditorOCM
SplitTraže se heroji

Splićanka je odvela jednogodišnjeg sinčića na hitnu zbog fibre, na putu doma doživjeli su dramu: ‘Na raskrižju je odjednom prestao disati!‘; A onda se zaustavljaju vozila i počinje filmska priča koja budi nadu...

2. rujna 2022. - 21:41

U moru groznih i još gorih priča isplivala je jedna koja budi nadu kako nije sve baš toliko očajno.

Javila nam se mama S. i zamolila nas da joj pomognemo pronaći četiri žene koje su joj, kako kaže, u najgorem trenutku života pružile pomoć, utjehu i potporu.

A priča počinje u utorak, negdje oko 19.30 sati. Malenog su Nou, tek mu je godina i pet mjeseci, mama i tata odveli na hitni dječji prijem, jer je prvi put u svojem životiću dobio visoku tjelesnu temperaturu. Medicinari su ga pregledali, analiza krvi je pokazala kako ima virozu i poslali su ga s roditeljima kući, da mu mama snižava temperaturu. I tek tada počinje drama...

Od bolnice do Mertojaka nema niti dva kilometra, taman na raskrižju pored HEP-a mi je odjednom u naručju prestao disati! Tijelo mu se grčilo i okrenuo je očima – pripovjeda nam mama S., priznajući kako joj ta slika ne ide iz glave.

Suprug E. je zaustavio vozilo, mama, onako ni živa ni mrtva – u suzama gledala kako joj djetešce ne diše, ne znajući što da radi.

image


 

Nikola Vilić/Cropix

I tada se zaustavljaju vozila. Redom. Iz prvog izlaze mladići, odmah organiziraju promet oko njih. Iz drugog dotrčale tri žene. Jedna joj uzela dijete iz naručja, druga mobitel iz ruke. Nazvale Hitnu pomoć, masirale Noi prsa, tješile mamu i tatu. Zaustavilo se i treće vozilo, stranih registarskih oznaka, dotrčala još jedna žena. Noa i njegovo jato anđela na sred Poljičke cesta.

Tri žene su medicinske sestre, koje su se taman zajedno vraćale kući nakon odrađene smjene u bolnici, četvrta je medicinska sestra također, ali na godišnjem odmoru u Lijepoj našoj...

Kao da ih je Bog poslao – dodaje mama S.

Onako u šoku nije znala ništa.

Zagrlila me jedna od njih, tješila me kako će sve biti u redu, topla, draga žena – veli nam sa suzama, dok Noa iza njenih leđa skakuće kao da se baš ništa dogodilo nije.

Oni momci iz prvog auta su zaustavili kola hitne pomoći (triljska ekipa) koja su se vraćala sa zadatka, preko tri cestovne trake su trčali i zaustavljali vozila.

image
Duje Klarić/Cropix

Sve je bilo ko u nekom filmu – priznaje S.

Odvezli ih "hitnjaci" u bolnicu, gdje su Noi dijagnosticirane febrilne konvulzije. Proveo je na odjelu eto četiri puna dana i potpuno zdrav, čio i veseo došao napokon doma.

Ako se žene iz ove moje priče prepoznaju – molila bih da se jave redakciji (milena.budimir@slobodnadalmacija.hr), imam duboku potrebu sresti ih opet, zahvaliti im. To u onoj magli nisam uspjela. Moj suprug i ja želimo se i ovako javno zahvaliti svim tim divnim ljudima koji su nam stali i pomogli – veli nam Noina mama, dodatno hvaleći ekipu na na dječjoj nefrologiji i na pedijatriji.

Što su febrilne konvulzije?

Febrilne konvulzije su vrsta cerebralnog napada izazvanog visokom tjelesnom temperaturom. Traju kraće od 15 minuta kod djece između 6 i 60 mjeseci starosti s temperaturom većom od 38 stupnjeva, uglavnom se javlja jedna epizoda u 24 sata i nakon završetka dijete ne pokazuje poremećaj svijesti ili motorike i ostavlja dojam zdravog djeteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. veljača 2023 22:48