StoryEditorOCM
Splitfušeraj cvate

Splićanka išla na gel-nokte, završila u bolnici. Nije jedina: ‘Došla nam je cijela natečena, u jakim bolovima...‘

Piše Tanja Šimundić Bendić
6. veljače 2024. - 10:03

Pričaju nam vlasnici poznatih splitskih kozmetičkih salona kako im se klijentice često tuže da su nakon tretmana u salonima s radom na crno, neprijavljenima, s priučenim, nedovoljno educiranim osobljem, imale neugodne posljedice. Doživjele su svašta, opekotine nakon depilacija, pojavu gljivica na noktima poslije stavljanja gela, infekcije kože, masaže praćene modricama, oštećenja kože kao epilog nestručnih kozmetičkih radnji... Split je prepun salona za uljepšavanje, među njima je i puno tih s druge strane, neprijavljenih, počesto lociranih u stanovima zgrada, u garažama.

U mnogima od njih se ne zadovoljava potreban higijenski standard, ne steriliziraju se ili dezinficiraju alati za rad. A kada higijene nema, onda često nastaju infekcije koje klijenta vrlo često dovode u posjet liječniku. Jeste li i vi to doživjele? Sugrađanka nam priča kako je u jednom takvom salonu na crno radila gel nokte. Suma summarum, zbog infekcije je pomoć zatražila kod kirurga koji joj je nokat popucan u nekoliko slojeva morao odstraniti operativnim putem.

- Privukla me akcijska cijena, kroz reklamu koja je došla s uha na uho od mojih prijateljica. A završilo je problemom, zahvatom u bolnici. Nokat je bio, rekli su mi, grubo tretiran, dogodila se jaka infekcija. I završilo je tako kako je. Moji su mi doma rekli nakon zahvata, a ko ti je kriv kad si tako nedokazana, drugi put budi pametnija - veli nam ona.

Katija Cikojević, vlasnica jednog splitskog salona s već 30 godišnjim radom, kaže nam kako su u njihovoj dugoj praksi puno puta čuli priče razočaranih klijentica. Tužile su se loš tretman u nekom od splitskih neprijavljenih salona, jedna je, primjerice, nakon masaže iz noćne more završila s upalom limfnih čvorova.

- Došla nam je cijela natečena, imala je jake bolove, nije shvatila kako je to bilo od nestručno odrađene masaže. Čujte to je veliki problem, kada masažu radi osoba bez znanja, posljedice mogu biti vrlo neugodne. Sugerirali smo joj posjet liječniku nakon čega je odmah dobila kuru antibiotika. Iz našeg kuta gledanja to su toliko neprofesionalno izvedeni tretmani da ne možemo vjerovati kako se netko uopće usudi bez znanja, bez vještine, treninga, prakse uopće ući u cijelu priču. Imali smo puno klijenata koji su nam stigli iz tih nekih salona bez licence i pitali nas jeli normalno da nakon čišćenja lica koža danima peče, boli, svrbi? Ne, nije normalno. Tu nema opravdanja, nešto tu nije bilo izvedeno kako treba – veli Katija.

image

Katija Cikojević

Sasa Buric/Cropix

Mučne depilacije

Puno joj se klijenata javljalo zbog loše odrađenih depilacija. Pretopli vosak, nepravilno nanošenje, grubo skidanje rezultiralo je u nekim slučajevima opekotinama, ranama.

- A da vam ne kažem koliko smo puta pri skidanju starog gela s noktiju ispod njega pronašli gljivice. Takav nokat može postati deformiran, mijenja boju, lomi se. Klijentice odmah upozoravamo da se obrate dermatologu ili odnesu uzorak u Higijenski zavod kako bi što hitnije krenule na tretman. Često bi nam navele kako prije stavljanja gela nisu nikada imale takvih problema. Ljudima treba kazati, dobro provjerite onoga kome idete na tretman, dobro se raspitajte – kaže Katija Cikojević.

Jesu li gel nokti ili trajni lak potencijalni uzročnik gljivičnih infekcija? Splitska specijalistica dermatologije i venerologije dr. Irena Kovačević Milišić, kaže kako gljivično oboljenje nokta ne nastaje isključivo zbog aplikacije gela ili laka za nokte. Uzrok problemu vrlo često leži u lakom prenošenju gljivica u salonima u kojima se oprema, instrumenti za manikuru i pedikuru neadekvatno steriliziraju i dezinficiraju. Na takav je način, kaže, moguć prijenos ne samo gljivica već i bakterijskih i virusnih infekcija noktiju i kože oko njega.

- Svakodnevno nam se javljaju djevojke i žene koje su nakon skidanja trajnog laka ili gela na noktu primijetile promjenu. Najčešće su to njegovo mrvljenje, raslojavanje, deformiran izgled ili promjena boje... To nužno ne znači da je nokat zaražen gljivicama. Ponekad su razlog takvom neugodnom izgledu mehaničke traume uzrokovana preagresivnim turpijanjem. Često svjedočimo i raznim postupcima na noktima koji mogu dovesti do niza oštećenja. Često neprepoznata i neliječena infekcija na koncu dovede i do kirurškog uklanjanja. Naravno, ne mora neizostavno značiti da je neka osoba gljivicu dobila tijekom tretmana u salonu. Ona se mogla dobiti i prije, no nije bila vidljiva prilikom kozmetičkog postupka. A onda se nakon skidanja uočila – veli dr. Kovačević.

Poznata dermatovenerologinja onima koji rade ovakve tretmane preporučuje da obvezno nakon obrade steriliziraju sva pomagala iz procesa rada. I ne, nije ih dovoljno samo oprati u alkoholu, nužno ih je sterilizirati kako ne bi došlo do prijenosa gljivica s noktiju zaraženog klijenta, na zdrave drugog.

-Ukoliko primijetite promjenu u izgleda nokta, nemojte na njega nastavljati stavljati lak ili gel. Obratite se liječniku koji će procijeniti razinu problema. Njegov je zadatak uočiti jeli potrebna terapija, i koja je terapija nužna - veli dr.Irena Kovačević Milišić.

image

Irena Kovačević Milišić

/Slobodna Dalmacija

Žene, budite oprezne!

 

Žene, djevojke budite oprezne, opasnost za vaše zdravlje leži i u onome što brojne od vas vrlo često rade. Neke od vas i same sebi u kućnom okružju. Znate li kako višestruko, nestručno nanošenje trajnog laka na nokte, u postupku koji koristi lampu s UV svjetlom, može povećati rizik od stvaranja melanoma na tretiranim mjestima? Postoji li uistinu sveza između UV lampi i melanoma? Znanost je po tom pitanju dala potvrdan odgovor.

A i sami dermatolozi često upozoravaju na ovu spregu i vrlo jasno potvrđuju kako se postupkom geliranja noktiju pod UV zračenjem povećava rizik od razvoja opasne bolesti na tretiranom noktu i okolnoj koži. Stoga, koliko vas to učestalo radi i ne znajući da riskira opasnu bolest? Puno? Pa evo upozorenja, ako već radite ovakve tretmane za početak se obratite licenciranim osobama. Ako već radite ovakve tretmane, promislite i koliko to često ponavljate.

- Na žalost, koliko god lijepo i njegovano izgledali, koliko god takvi nokti bili ukras na rukama žene, tu treba biti jako pažljiv. Znanstveno je dokazano da kontinuirana upotreba UV lampi za geliranje noktiju povećava rizik za razvoj melanoma nokta, baš kao i solariji – kaže splitska specijalistica dermatologije i venerologije dr.Irena Kovačević Milišić, vlasnica Poliklinike IDERM.

I zato napominje, uvijek kod skidanja starog gela pogledajte nokte. Pregledajte ih dobro. Ukoliko uočite tamnu mrlju nemojte je opet prekrivati lakom.

-Važnije je od toga odmah se naručiti na pregled kod dermatologa, kako bi na vrijeme ustvrdili o čemu je riječ – veli dr. Kovačević Milišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 13:33