StoryEditor
Splitogorčenje na blatinama

Splićaninu je mjesecima ugroženo vlasništvo: Grad je bez mog znanja dodijelio susjedu štekat ispred moga prostora!; U Banovini grafičke prikaze crtaju 'odokativno', a njihov odgovor je nevjerojatan

26. travnja 2019. - 00:24
Grgić: Prostor mi se zbog štekata ni ne vidi

– Banovina je ugovor za štekat mom prvom susjedu dodijelila bez moga znanja. Tom odlukom su mi gotovo u potpunosti zaklonili izlog poslovnog prostora i ugrozili moje najmoprimce. Već mjesecima od gradskih službenika tražim da se oslobodi površina ispred moga prostora, jer kad ponovno dođu stolice, suncobrani i zelenilo, nitko nas ni ne primjećuje – govori nam ogorčeno naš sugrađanin Hrvoje Grgić, vlasnik poslovnog prostora na Blatinama, koji ovu bitku, prije nego se za pomoć obratio medijima, vodi još od prošlog ljeta.

Cijelo to vrijeme, iako graniči s objektom kojem je odobren sporni štekat, nije mu na uvid dan ugovor koji mu nanosi štetu, kao ni grafički prikaz po kojemu bi mogao provjeriti odgovara li on stvarnom stanju.

– Očevidom komunalnog redara koji je postupao u predmetu utvrđeno je da štekat ima površinu od 39,44 metra četvorna, a ugovorom koji traje do 31. prosinca ove godine dopušteno je korištenje javne površine od 47,56 kvadrata – kratak je odgovor koji smo od Grada Splita dobili na naš upit, tako da je na ovaj način Grgić, nakon dugih mjeseci slanja dopisa, barem konačno doznao do kojeg datuma vrijedi ugovor koji ima njegov susjed.

No baš kao i mi, uvjerio se kako grafički prikaz ne odgovara stvarnim mjerama, nego su one skicirane "odokativno".

– Grafički prikaz sam prvi put vidio kad ste mi ga vi pokazali i on ne odgovara stvarnom stanju. Gradski činovnici stalno spominju površinu štekata, a nitko na moje upite ne odgovara o njegovoj poziciji, gdje se nalazi i otežava li pristup poslovanju prvog susjeda. To mi samo govori kako se planski radi u nečiju korist. Moj poslovni prostor dvostruko je širi od ova dva mala u kojima su kafić i dućan, a ne vidi se s ulice od štekata za koji me se nije pitalo. Po grafičkom prikazu, štekat bi trebao zaklanjati i dućan s cipelama, no nakon što je otvoren osigurali su mu pristup, a štekat je pomaknut za nekoliko metara ispred moga prostora. Zbog čega se i meni ne omogući isto? – upitao se Hrvoje, čiji otac Ante Grgić isti ovaj rat vodi još od 2015. godine, no mi ćemo u kratkim crtama prepričati posljednju dionicu bitke koju vode od srpnja prošle godine.

Ona je i očito ogledni primjer kako to izgleda kad građanin želi dobiti podatak koji bi zapravo trebao biti javno dostupan u bilo kojem trenutku.

Zahtjev za uklanjanje štekata podnio je preko protokola Grada 9. srpnja prošle godine i u dopisu je iskazao sumnju da je štekat dodijeljen mimo redovne procedure, jer se njih kao vlasnike susjednog prostora i suvlasnike zgrade uopće nije pitalo za suglasnost prigodom sklapanja ugovora koji im je, kako je napisao, prouzročio veliku financijsku štetu.

 

 

– Iz prostora su najprije otišli dugogodišnji najmoprimci koji su tu držali cvjećarnicu, a zatim i pekarnica. Dosta je bilo zainteresiranih za ulazak u prostor, no odustajali bi kad bi na licu mjesta vidjeli da se naš prostor zbog štekata gotovo pa ni ne vidi. Tražim da se on ukloni jer ugrožava moje vlasništvo, za koje uredno plaćam sva davanja i poreze – napisao je Grgić u dopisu upućenom Upravnom odjelu za komunalno redarstvo.

Kako nije bilo odgovora puna dva mjeseca, obraća im se i e-mailom. Ponovno bez odgovora. Zatim se poziva na Zakon o pravu na pristup informacijama, no iz Banovine mu stiže hladan činovnički odgovor kako se njegov zahtjev ne može smatrati zahtjevom za ostvarivanje prava na pristup informacijama, te ga ponovno upućuju na Upravni odjel za komunalno redarstvo, od kojeg odgovor prethodno nije dobio punih 70 dana.

Iziritiran, e-mailom se obraća i gradonačelniku Andri Krstulovići Opari, u kojem zaposlenike s kojima je prije bio u kontaktu naziva uhljebima, no kada ni to nije pomoglo, 1. listopada šalje dopis Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, te Građevinskoj inspekciji, no i dalje ne uspijeva u svom naumu.

U međuvremenu je obilazio hodnike u Banovini, prebacivali su ga od službe do službe, a nije uspio dobiti ni točan podatak dokad štekat koji mu ometa poslovanje ima dozvolu, a kamoli dobiti presliku grafičkog prikaza kako bi provjerio odgovara li on stvarnom stanju na terenu.

U tjednu uoči Božića, gotovo šest mjeseci nakon što je osobno uputio prvi dopis, konačno uspijeva dobiti usmeni odgovor kako je nakon izvida komunalnog redara utvrđeno kako nema osnove za uklanjanje štekata jer se on nalazi u dopuštenim gabaritima, te kako nema zakonske osnove za njegovo micanje. U konačnici je papire službeno uspio dobiti na uvid tek kad se obratio medijima.

Banovina: 'Trudimo se grafički biti što točniji'

– Naravno da nastojimo da grafički prikazi budu što bolji i u mjerilu – nevjerojatan je odgovor koji smo dobili iz Upravnog odjela za komunalno redarstvo, a na pitanje planiraju li promijeniti dosadašnju praksu da se mjere u grafičkim prikazima crtaju "odokativno", umjesto u točnim dimenzijama.

– Postojeći ugovori koji su sklopljeni na određeno vremensko razdoblje ne mijenjaju se ukoliko se koriste sukladno ugovoru, a ako se utvrde nepravilnosti, ide se u proceduru njegova raskida. Ako se poslovni prostor cvjećarnice preinačio u ugostiteljstvo, predlažemo gospodinu Grgiću da preda zahtjev, o čemu se odlučiti Komisija za štekate – odgovoreno nam je iz ovog odjela nakon višednevnog čekanja.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. siječanj 2021 16:48