StoryEditorOCM
Splitinvalid 100 posto

Splićanin Željko ima 40 godina, no mentalno je na razini djeteta. Majka govori kako mu je Grad zagorčao život

Piše Božidar Lončar
2. rujna 2023. - 09:38

Ima 40 godina, ali mentalno je na razini djeteta od dvije i pol godine. On je Željko Bartulović, osoba sa 100-postotnim invaliditetom i potrebna mu je skrb 24 sata na dan. Živi u centru grada, u Ulici kneza Višeslava 20. Svaki korak, svaki potez, izlazak iz kuće do rekreacije i hobija obavlja uz pomoć majke Kate. Željko voli otići na more jer mu godi društvo, a i rane mu brže zacijele, kaže nam njegova majka Kata Bartulović.

image
Ante Čizmić/Cropix

Da bi otišao na more, posljednje dvije godine ima samo svoju majku. Točnije, od travnja 2021., kada je Grad Split promijenio kategorizaciju kojom se određuje koje osobe s invaliditetom imaju pravo na besplatan prijevoz od kuće do plaže na Benama i natrag, objašnjava nam savjetnica pravobraniteljice za djecu s poteškoćama u razvoju Maja Karaman Grbavac. Od tada, osobe s minimalno 80 posto invaliditeta na donjim ekstremitetima imaju pravo na besplatan prijevoz.

S 39 godina dokazivati invaliditet

Iako ima 100-postotni invaliditet, Željko nema pravo na besplatni prijevoz. Za doći do Bena pomažu mu majka i susjedi ili slučajni prolaznici kako bi došao do autobusa i natrag.

– Imali smo tu uslugu 15-16 godina. Posljednje dvije godine smo odbijeni. Kući se vratimo znojni, idemo pa makar i umrli do Svetog Frane i natrag. Mnogi su odbijeni, nismo samo mi – govori nam majka Kata.

image
Ante Čizmić/Cropix

Još šokantnije, Kata je da bi dokazala invalidnost svoga sina, morala s njim otići na pregled u liječnika na koji ga je poslala Komisija prošle godine. Iako je liječnik tražio 17 usluga prijevoza do Bena, on uslugu prijevoza nije dobio 2022. Ove godine ni "a" iz Grada.

No, nažalost, tu priča ne staje. Željko nema ni subvencionirani sanitetski prijevoz. Sve što mora raditi, njegova majka obavlja sama i plaća usluge prijevoza.

– Sve rješavam s taksijem. Platim 19 kuna do bolnice, ne treba mi nitko, nitko ništa nije pomagao. Dok je bio živ, pokojni zet me vodio do Bena. Kad već jednom dođe, svi podržavaju moga Žekija – kroz smijeh i suze iznosi nam svoju priču gospođa Kata.

image
Ante Čizmić/Cropix

U Splitu postoje dvije plaže za osobe s invaliditetom. Pridružena članica Povjerenstva za pristupačnost Grada Splita Maja Karaman Grbavac istaknula je kako su se od 2021. obraćali Gradu Splitu ne bi li se izmijenila kategorizacija osoba s pravom na besplatan prijevoz do Bena:

– Nisam upoznata s ovim slučajem. Ta plaža je jedna od dvije plaže s invaliditetom, zbog čega smo predložili da se svim osobama s invaliditetom osigura prijevoz. Mi smo 24. kolovoza poslali preporuku Javnoj ustanovi za upravljanje park-šumom Marjan.

image
Maja Karaman Grbavac/Privatni album

Još nam je rekla kako se ne vodi evidencija o tome koliko je ljudi koristilo usluge do 2021., a koliko nakon te godine.

Povjerenstvo za pristupačnost Grada Splita ima šest članova i bavi se pitanjima osoba s invaliditetom, a njegov je predsjednik zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević. Njegov komentar nismo dobili, ali jesmo Odsjeka za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu Grada, koji vodi Tihana Maglica.

– Prema Odluci o socijalnoj skrbi, osobe s invaliditetom s prebivalištem u Gradu Splitu koje se kreću pomoću invalidskih kolica i osobe s teškim motoričkim smetnjama (80% i veće tjelesno oštećenje na donjim ekstremitetima) te po potrebi pratnja istih, imaju pravo na besplatnu uslugu organiziranog prijevoza za osobe s invaliditetom na području Grada Splita. Odluka, što se ove mjere tiče, nije se mijenjala u ovom mandatu – navela je. 

Zbog zaštite podataka, informacije o tome u kakvom je statusu Željko Bartulović nismo mogli dobiti.

Prošlo više od godinu i pol dana, od Odluke još - ništa!

Na trećoj sjednici Povjerenstva za pristupačnost 14. veljače 2022. prihvaćena je radna verzija Nacrta prijedloga izmjena Odluke o socijalnoj skrbi Grada Splita. 

Izmjenama bi se omogućila usluga besplatnog prijevoza za osobe s invaliditetom za djecu s teškoćama u razvoju s oštećenjem vida od 100% i gluhoslijepe osobe sa 100% tjelesnim oštećenjem i osobe s djeca s poremećajem iz spektra autizma s utvrđenim IV. stupnjem funkcionalnog oštećenja.

U zapisniku je navedeno kako je Ivica Puljak dao podršku Nacrtu prijedloga koji bi privremeno stupio na snagu zaključkom gradonačelnika do sjednice Gradskog vijeća.

– Cilj prijedloga izmjene odluka je donošenje nove Odluke temeljem koje će se postupati bez iznimki – istaknuo je predsjednik Povjerenstva Bojan Ivošević.

U roku tjedan dana su članovi Povjerenstva trebali u ime udruga dati komentare na Nacrt prijedloga. Iduća sjednica Povjerenstva se nije održala zbog ostavke gradonačelnika i njegova zamjenika 8. travnja 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 00:09