StoryEditorOCM
SplitPREVARILO GA

Splićanin se jada policiji: ‘Išao sam uplatiti euro za dostavu maskice za mobitel, a znate koliko su mi skinuli?!‘

Piše SPLIT SD
14. travnja 2024. - 20:07

Iz policije javljaju da je u četvrtak, 11. travnja, došlo do još jednog slučaja “phishing” računalne prijevare. U ovom slučaju oštećeni je zaprimio poruku s poveznicom preko koje treba uplatiti jedan euro za dostavu naručene maske za mobitel, a nakon što je istu otvorio i upisao podatke, s računa mu je skinuto 343 eura te je pokušana izvršiti još jedna transakcija od 1000 eura. 

Radi se, kažu iz policije, o phishing prijevari koja je prošle godine bila najučestalija računalna prijevara. Građane upozoravaju da detaljno pročitaju ove savjete i zapamte ih jer tako uvelike mogu smanjiti rizik da postanu žrtve internetske prijevare:

· nikada nemojte odavati podatke o svojim bankovnim računima (posebno PIN-ove, jednokratne autorizacijske kodove, brojeve bankovnih kartica, CVC brojeve) drugim osobama

· nikada ne instalirati aplikacije na mobitel/računalo za koje ne znate čemu službe, posebno one koje omogućuju drugim osobama pristup vašem uređaju (kao npr. AnyDesk i Supremo Mobile Assist)

· budite sumnjičavi prema obavijesti da ste sretni dobitnik neočekivane nagrade ili ulaganja koje ste davno učinili ili uopće niste učinili!

· ukoliko ste zaprimili poziv od nepoznate osobe koja od vas traži da joj ustupite svoje osobne i financijske podatke, budite sumnjičavi i zatražite savjet policije!

· u slučaju da prodajete predmete preko interneta, kupcu je potrebno dostaviti samo IBAN broj vašeg računa za koji želite uplatu;

· budite vrlo oprezni s ponudama za unosne investicijske mogućnosti i uvijek tražite nepristrani financijski savjet prije nego što date novac ili uložite sredstva nepoznatoj osobi,

· ukoliko se odlučite za investicije putem interneta provjerite je li hrvatski regulator (HANFA) dala odobrenje toj instituciji za poslovanje na području RH

Pošto se svakodnevno pojavljuju novi načini računalnih prijevara, važno je informirati se zašto Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi preventivnu kampanju “SafetyNet - Bitka za sigurnost”. 

- Informirajte se, budite oprezni, ne poklanjajte povjerenje i osobne podatke bilo kome.. Posjetite stranice Web heroj - Ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba i saznaj kako i na koji način se zaštititi. Također, CARNET-ov Nacionalni CERT u rad je pustio novi servis CERT iffy koji korisnicima, prije ili prilikom online kupovine, omogućuje provjeru ima li internetska trgovina obilježja lažnog weba - poručuju iz policije.

Korištenje servisa je jednostavno, a sve što korisnici trebaju napraviti kako bi provjerili internetsku trgovinu je da na ovoj stranici upišu ili zalijepe URL adresu trgovine koju žele provjeriti te pritisnuti gumb za provjeru. Više o samoj usluzi možete pročitati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 09:14