StoryEditorOCM
SplitČISTI TEROR

Pa tko tu može spavati?! Poslušajte kakvu je buku Splićanka snimila u sitne sate na Brdima. A inspekcija je najjača

Piše Božidar Lončar
23. svibnja 2023. - 20:54

U Facebook grupi "Za čista Brda, za čisti Split" član grupe naziva "Ekološki teror Vranjic Brda" objavio je dva videa koja prikazuju rezultate mjerenja buke na mobilnoj aplikaciji. Lokacije snimanja bi, prema pozadini videa, trebali biti u Vranjicu i preko puta Sjeverne luke Split. Autor videa snimljenog u Vranjicu je htio ostati anoniman, dok je autor drugog videa Žana Sedlar koja je video snimili sa svog balkona u Petravićevoj ulici 29.

Video mjerenja buke u Vranjicu je snimljen 23.47 sati, što je, prema Zakonu o zaštiti od buke, vrijeme noći koje traje od 23 sata do 7 ujutro. U Generalnom urbanističkom planu Grada Solina prostor Vranjica je definiran kao prostor mješovite namjene, pretežito stambene.

Prema pravilniku o najvišim dopuštenim razinama buke s obzirom na vrstu izvora buke, vrijeme i mjesto nestanka iz 2004. u zoni mješovite namjene dozvoljena razina buke od 23 sata do 7 ujutro je 45 decibela. Na videu u Vranjicu je izmjerena buka jačine između 54 i 58 decibela.

image
Nikola Vilić/Cropix

Drugi video mjerenja buke snimila je Žana Sedlar na balkonu svojeg stana u Petravićevoj ulici 29 koja je u GUP-u definirana kao prostor mješovite namjene u kojoj je dozvoljena razina buke do 45 decibela. Prosječna izmjerena glasnoća buke je bila 58 decibela. Na obje fotografije nije navedeno kada su videa snimljena.

- Sve se ponavlja kao prošle godine – poručila je Žana Sedlar, autorica videa.

Što kaže zakon?

U studenom 2022. građanin je podnio prijavu Državnom inspektoratu, Područnom uredu Split zbog buke u Sjevernoj luci. U odgovoru na prijavu Državni inspektorat je naveo:

- Kako u predmetnim međunarodnim konvencijama buka s brodova nije regulirana međunarodnim zakonima, a Republika Hrvatska je potpisnik međunarodnih prava i konvencija, konstatira se kako ova inspekcija nema nadležnosti - navedeno je u odgovoru Državnog Inspektorata.

Prema članku 16. Zakona o zaštiti buke inspekcijski nadzor nad primjenom ovog zakona ima državni inspektorat, a upravni nadzor ima Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Dvije anonimne prijave su poslane policiji preko mobilne aplikacije Ministarstva unutarnjih poslova. Službeni zapisnik i potvrdu policije čekamo. Upit je poslan Državnom inspektoratu i Ministarstvu, mora, prometa i infrastrukture, a odgovore ćemo objaviti kad ih dobijemo.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 19:01