StoryEditor
Splitpravosudni apsurdi

Splićanin pao s bicikla i slomio ključnu kost, a sad mora platiti 2500 kuna jer je - izazvao prometnu nesreću!

Piše PSD.
15. ožujka 2013. - 18:04
Zdravko Aničić, 61-godišnji nezaposleni pomorac iz Splita, mislio je da je lom ključne kosti najgore što mu se dogodilo kada je šestog siječnja ove godine, nešto nakon ponoći, pao s bicikla na Šetalištu kalafata na Zenti, na nizbrdici kod restorana Velo misto.

Cijelih 17 dana nakon toga nosio je zavoj za imobilizaciju, poslije toga je pohodio terapije, ali – pravo iznenađenje tek je slijedilo.

Nakon sve te muke, ovog tjedna stigla mu je posebna čestitka: zato što je "brzinom neprilagođenoj uvjetima na cesti" izazvao prometnu nesreću s teško ozlijeđenom osobom, policija je protiv Zdravka Aničića podnijela Prekršajnom sudu optužni prijedlog, te traže da ga se kazni s 2500 kuna.

Tako će, proizlazi iz svega, početkom travnja, kada je zakazano ročište, na Prekršajnom sudu biti ispitan u dvostrukoj ulozi: kao krivac za prometnu nesreću, i kao "teško ozlijeđena osoba" koja je u toj nesreći stradala.

- Šta ću, bio sam taman na nizbrdici kad mi je pukla guma. U panici sam stisnuo ručnu kočnicu i prevrnuo se. Nisam odmah ni išao kod doktora, tek me je sutra popodne zabolilo. Na Hitnoj su me doktori pitali šta se dogodilo i ja sam im sve ispriča. E, tu su bila i dva policajca šta tamo stalno dežuraju. zapisali su moju izjavu, ponovio sam im  sve kako je bilo, niti su me išta dodatno pitali niti mi se činilo da je išta sporno. Kad se to dogodilo, bila je prošla ponoć, nikoga nije bilo u blizini, nikoga nisam ugrozio, nisam ni ogrebao ničiji auto, a dobijem poziv na sud kao da sam nekoga ubio – priča u nevjerici Zdravko Aničić.

Okrivljen je da je skrivio nesreći jer brzinu nije prilagodio uvjetima na cesti. No, ti su uvjeti, u istom optužnom prijedlogu opisani kao idealni – kolnik suh, primjerene hrapavosti i čist, a vidljivost dobra jer je cesta osvijetljena.

Policija je o tome načinila i "situacijski plan s fotodokumentacijom očevida" za što bi troškove u iznosu od 360 kuna, bude li proglašen krivim, također trebao snostiti okrivljeni Aničić.

Koji, pak, tvrdi da svoj stari, rasklimani bicikl marke "reflex winners" – kako su pedantno zabilježili policajci - nikad ne vozi brzo jer  niti bicikl može pojurit k'o vihor, niti ga takva vožnja zanima.

M. Kavain
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2021 19:51