StoryEditorOCM
SplitNevjerojatno

Splićanin kažnjen zbog glisiranja u blizini obale iznenadio policajca svojom neobičnom reakcijom, evo što im je poručio

Piše Milena Budimir
11. rujna 2021. - 14:40

Kažnjen, a zahvalan. E, baš bi cijela ova priča mogla stati u tu rečenicu. Zbunjeni ste? I mi smo bili kada smo doznali da se naš 40-ogodišnji sugrađanin javno zahvalio policijskom službeniku koji mu je - uručio kaznu za prekršaj.

- Njihov pristup prema meni kao prekršitelju osim represivnog i zasluženog kažnjavanja bio je očinski, više je pažnje policajac dao edukativnom dijelu kao i brizi kako za moju, tako i za sigurnost drugih u pomorskom prometu, kazao je kažnjeni Splićanin.

Naime, Policijska uprava splitsko-dalmatinska primila je od tog 40-godišnjeg građanina pismenu pohvalu upućenu Mariu Juriću policijskom službeniku Postaje pomorske policije. Dvadeset i prvog dana kolovoza službenik Jurić je s kolegom Vinkom Lozinom, s kojim je dio posade službenog policijskog plovila P-320 "Croline" zatekao na moru, ispred gradske luke, Splićanina koji je na udaljenosti manjoj 300 metara od obale glisirao. Zaustavili su ga, opomenuli i izdali mu obvezni prekršajni nalog i kaznili ga iznosom od tisuću kuna.

image
Mario Jurić i kolega
Pu Splitsko-dalmatinska

Prekršitelj se policiji dan nakon javio elektornskom poštom navodeći kako unatoč tome što je kažnjen želi izraziti pohvalu policijskim službenicima, a posebno službeniku s brojem značke 22677 koji je neposredno postupao.

U svom mail-u građanin piše kako pohvalu policijskom službeniku izražava zbog ljudskog pristupa i edukativnog objašnjenja prekršaja koji je on svojim ponašanjem počinio.

- Želim da prenesete pohvale nadređenima za ove policajce i da ih se nagradi za edukaciju i pristup što je vrlo rijetko. Takve ljude trebamo u policiji. Zaustavljen sam puno puta u prometu (cestovnom), te je ophođenje policajaca nerijetko bilo suprotno od postupanja policajca za kojeg tražim pohvalu i nagradu. Skoro kao moj pokojni otac, bio je zabrinut za mene kao prekršitelja, i vrlo elokventno i staloženo mi je objašnjavao zašto je glisiranje opasno. Osjetio sam da mu je žao zbog kazne koju mi piše, ali mi je objasnio da je to i u mome interesu, jer ću idući put puno više paziti, s obzirom da je novac koji sam platio, kazna radi koje takvo što ponavljati više neću, napisao je prekršitelj i dodao:

- Da ne biste shvatili krivo: nikad prije nisam vidio niti upoznao policajce koji su me kaznili. Ponavljam: zaustavljen sam puno puta od policajaca, nikad nisam doživio pristup koji je iako represivan, jer sam kažnjen, prije svega bio edukativan i vrlo pristojan i ljudski. A to je ipak rijetko, zato vam i pišem.

image
Mario Jurić
Pu Splitsko-dalmatinska

Ovaj reakcija, priznaju u policiji, izaziva zadovoljstvo i dodatnu motivaciju. Iako tvrde kako je u pitanju samo uobičajeno i redovno obavljanje policijskog posla, poštivanju posla kojeg obavljaju i pozivu prema poslu u kojem je čovjek na prvom mjestu. Profesionalnost i predanost prema policijskom poslu zasigurno je zahtjevno održavati nakon više od tri desetljeća staža koliko je u uniformi do sada proveo Mario Jurić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. siječanj 2023 22:07