StoryEditor
Splitdomaća pamet

Lovrećanin Ante Olujić prvi je kontrolor zračnoga prometa koji je u cijelosti stručno osposobljen u Hrvatskoj! Nadgledat će nebo iznad Splita

Piše PSD
6. listopada 2021. - 19:07

Ovih dana svoje osposobljavanje završio prvi toranjski kontrolor zračnog prometa u potpunosti osposobljen u Hrvatskoj, objavili su iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

To je Ante Olujić, Lovrećanin koji je za malo više od 15 mjeseci uspješno završio cijelu obuku u Hrvatskoj.

- Ponosan sam što sam uspješno položio zahtjevne provjere znanja i praktičnih vještina i što ću biti u prilici kontrolirati nebo iznad Splita. Učenje na simulatoru čije su vježbe osmislili kolege kontrolori iz cijele Hrvatske predstavlja visoki standard edukacije kakva se provodi u Europi”, izjavio je Olujić.

image
TWR simulator, tiha patnja regionalnih kontrolora leta
Privatni album

Osim toga, na novom toranjskom simulatoru u Splitu uskoro započinje osposobljavanje još dodatnih devet kandidata za toranjske kontrolore zračnog prometa, a iz HKZP-a, s obzirom na visoku kvalitetu edukacije, očekuju visoku prolaznost kao i za prethodnu generaciju.

Završetak obuke Ante Olujića bio je moguć nakon uspješnog uspostavljanja cjelovitog nacionalnog sustava osposobljavanja toranjskih, prilaznih i oblasnih kontrolora zračnog prometa, ali i uvođenja novoga, neophodnog toranjskog simulatora za osposobljavanje, koji je u potpunosti proizvod domaće pameti.

razvijat će se i eksperti

Do lani su svi kontrolori zračnog prometa koji nadziru hrvatsko nebo, morali dio zahtjevnog osposobljavanja završiti u europskim organizacijama za osposobljavanje, a samo se završni dio osposobljavanja provodio u HKZP-u. Uz značajan trošak, ovako organizirano osposobljavanje rezultiralo je i izostankom razvoja domaćih eksperata osposobljavanja.

Osim toranjskih kontrolora zračnog prometa, nakon uspostave cjelovitog nacionalnog sustava osposobljavanja, HKZP osposobljava i oblasne kontrolore zračnog prometa. U studenom se očekuje početak osposobljavanja prve grupe prilaznih kontrolora zračnog prometa.

image
Splitska kontrola zračne plovidbe dobila je značajno pojačanje
Duje Klaric/Cropix

- Ovo je povijesni trenutak jer smo nakon desetljeća školovanja kontrolora diljem Europe konačno pokazali kako u Hrvatskoj imamo i znanja i tehnologije i kapaciteta da školujemo sami svoje kontrolore zračnog prometa. Vrlo brzo ćemo pokazati ne samo da možemo školovati vlastite kontrolore, već da možemo tu vrijednu uslugu pružati i naplaćivati susjednim zemljama”, izjavio je Vlado Bagarić, direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

U HKZP-u su u 2020. i u prvoj polovici ove godine u nadogradnju raznih sustava i modernizaciju opreme uložili ukupno preko 117 milijuna kuna, čime je osigurana stabilnost i visoka razina ulaganja unatoč pandemiji Covida-19 i značajnom padu zračnog prometa, pa time i prihoda HKZP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2022 09:10