StoryEditor
Splitneplaćeni računi

Splićani za odvoženje otpada duguju ‘Čistoći‘ čak 1,2 milijuna kuna

14. srpnja 2020. - 22:38
I neplatišama se prazne kontejneri, Karepovac se puni, a netko ne želi sve to plaćati...Vojko Bašić/Ilustracija/HANZA MEDIA

Građani koji su korisnici usluga "Čistoće" trenutno toj tvrtki duguju gotovo milijun i pol kuna.

Nakon što je otpremanje smeća s područja Kaštela na Karepovac preuzelo tamošnje javno poduzeće "Zeleno i modro", djelatnost održavanja čistoće, odvoženja i odlaganja komunalnog otpada ova splitska tvrtka sada obavlja na području našega grada i Solina te općina Podstrana, Klis i Dugopolje, a ukupan broj stanovnika na cjelokupnom području iznosi oko 300 tisuća, čemu u ukupnoj poslovnoj slici treba dodati i sve ostale gospodarske i javne korisnike njezinih usluga, kao i turiste.

Prema podacima koje smo na naš zahtjev dobili iz direkcije te komunalne tvrtke, među svim spomenutim korisnicima su i 8722 kućanstva koja nisu platila račune za odvoženje otpada u visini tri ili više mjesečnih zaduženja, koja se u pojedinačnim iznosima u pravilu kreću od tridesetak kuna pa naviše, ali rijetko kada prelaze stotinu ili 150 kuna i za veće obiteljske objekte.

Kad se ukupni broj podijeli po područjima na kojima radi "Čistoća", vidljivo je da na teritoriju grada Solina svoje račune već više mjeseci nije podmirilo 859 kućanstava, a ukupan je iznos njihova duga trenutno je na razini od 146.760 kuna.

Na području Dugopolja i susjednih mjesta koja pripadaju toj općini okruglo 100 obitelji ne plaća redovito svoje obveze prema "Čistoći", a njihov zajednički višemjesečni dug iznosi 18.433 kune.

Nešto ih je više u općini Klis, koja osim svojeg središnjeg mjesta obuhvaća i dio stambenih zona koje prvenstveno percipiramo kao solinske kvartove, ali i zagorska sela Brštanovo, Dugobabe, Konjsko, Korušce, Nisko, Prugovo, Veliki i Mali Broćanac, te Vučevicu. Na tom se "terenu" nalazi točno 185 kućanstava čiji se višemjesečni dug za "smećarinu" penje na 28.906 kuna.

U Podstrani 514 obitelji ne plaća redovito odvoz smeća, a ukupno potraživanje gradske tvrtke prema njima iznosi 85.688 kuna.

Očekivano, zbog znatnog većeg broja stanovnika, najviše je neplatiša na području grada Splita, njih 7064. Stanovnici našega grada, ali i Stobreča, Žrnovnice, Srinjina, Gornjeg i Donjeg Sitnog, te Slatina čine većinu, odnosno gotovo 80 posto ukupnog dugovanja kućanstava prema "Čistoći", i to u iznosu od 1,19 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2021 06:11