StoryEditor
Splitu znak pijeteta

Splićani zapalili svijeće za Vukovar i Škabrnju, mimohod na kojeg su pozvali torcidaši protekao dostojanstveno, ali bez maski i razmaka

18. studenog 2020. - 22:28

Unatoč bojazni od zaraze koronavirusom, kao i pozivu građanima iz Banovine da izbjegavaju masovna okupljanja, petstotinjak članova Torcide i ove je godine odlučilo nastaviti tradiciju - mirnim i dostojanstvenim mimohodom najdužom splitskom ulicom u srijedu navečer odali su počast svim žrtvama Domovinskog rata, prvenstveno stradalima u Vukovaru i Škabrnji.

Okupljanje pod motom "I nikad Torcida zaboraviti neće Vukovar" započelo je i pola sata prije službenog termina, dakle oko 19 sati, dok je sam mimohod simbolično započeo u 19.50. sati.

Treba napomenuti kako se pokraj spomenika "I u mom srcu Vukovar svijetli", na dnu Vukovarske ulice, mimohodu nisu odazvali samo Torcidaši, već i đaci, studenti, mlade obitelji s djecom. Naišli smo na tek kojeg sugrađanina koji je prešao pedesetu, zanimljivo, gotovo su samo takvi nosili zaštitne maske. Nakon što su upalili svijeće, veći dio okupljenih krenuo je u mimohod. Odmah su dogovorena i pravila koja su poštovana do kraja mimohoda, kolona se kretala u tišini, bez priče i bakljade. Bakljada je održana po završetku hoda. Splićani su povorku pozdravljali s prozora i balkona, ispred ulaza svojih zgrada, s hrvatskim zastavama u rukama, a jake emocije probudilo je skandiranje sudionika. Simbolično, na križanju Vukovarske i Ulice Slobode, sudionici, uglavnom mladi muškarci, nekoliko su puta gromoglasno skandirali Vukovar Vukovar... Na sljedećim raskrižjima na isti su način dali počast i žrtvama Škabrnje.

Sigurnost mimohoda održavale su policijske snage, zatvarajući dijelove Vukovarske ceste po kojima se kretala povorka. Iako su iz policije kazali kako mimohod nije bio najavljen, čini nam se kako je odlučeno da će se ta pitanja razmatrati narednih dana.

Zasigurno će se razglabati i o činjenici kako više od devedeset posto sudionika mimohoda nije imalo maske, a i održavanje razmaka bilo je dvojbeno, mijenjalo se za vrijeme kretanja kolone.

Treba istaknuti kako posljednjih dana, kada se sve zbroji i oduzme, dobar dio Splićana nije bespogovorno poslušao upute iz Banovine, pa su se svijeće u spomen i sjećanje na žrtvu Vukovara i Škabrnje umjesto na prozorima i balkonima, ipak palile uzduž cijele Vukovarske.

Doduše, epidemiološke mjere građani su uglavnom poštovali, nosile su se maske, držao razmak, no želja da se počast svim stradalnicima Domovinskog rata iskaže na javnoj gradskoj površini, bila je očito jača od straha od korone.

U večernjim blagdanskim satima mnoštvo upaljenih svijeća zatekli smo uzduž prometnice na Sućidru, ispod grafita i murala posvećenih žrtvama Vukovara i Škabrnje, te uzduž Vukovarske na Mejašima.

Mimohod je krenuo u 19.50 sati jer su se, po nekim informacijama, čekali pripadnici Tornada iz Zadra.

Mimohod je protekao uistinu mirno i dostojanstveno, u početku uz gromku tišinu, a skandiranja - Vukovaru i Škabrnji - uslijedila su tek na pojedinim "postajama". Sudionike mimohoda su pozdravljali i prolaznici te građani koji su izišli iz svojih stambenih zgrada...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2022 00:10