StoryEditor
SplitĐIR PO PUBOVIMA

Splićani u pivnicama naručuju zanatska piva, a kad piju na zidiću prilično su fleksibilni. Pa kaže: Nije mi bitno šta pijem, samo da je piva ledena

Piše Matea Roglić
8. kolovoza 2020. - 10:10
Atmosfera u pivniciJoško Šupić/HANZA MEDIA

Pivo je najbolje piće koje je čovjek do sada izumio. Izjavio je to neprikosnoveni glumac i ljubitelj svega hedonističkog, Jack Nicholson. S njim se slažu i mnogi pa zato i nije čudo da ovaj napitak ima svoj dan koji se još od 2007. godine slavi svaki prvi petak u mjesecu kolovozu.

Malo koja utakmica, roštilj s ekipom i predah nakon napornog radnog dana prođe bez ispijanja bar jednog opuštajućeg hmeljskog nam ljubimca. Sve više ljudi umjesto tradicionalnog industrijskog piva odabire zanatsko ili craft pivo, odnosno pivo koje proizvode male nezavisne pivovare.

U svrhu da i mi proslavimo ovaj dan učinili smo đir u tri gradska puba te smo saznali nešto više o navikama ispijanja piva naših građana.

Na samom ulazu u The Daltonist Craft Bar, susreli smo simpatičnu i nasmijanu Meksikanku Gabrielu Zubiriu koja dugi niz godina definitivno izabire craft piva naspram onih industrijskih.

image
Živjeli!
Joško Šupić/HANZA MEDIA

- Obožavam pivo, a najdraža vrsta mi je Indian Pale Ale (IPA). To je pivo kod kojeg prevladava gorčina i aroma, a savršeno je za roštiljanje s prijateljima, a od hrvatske varijante najdraže mi je “Zmajsko“ – kazala nam je mlada gošća o tekućini nastaloj u doba kolonijalizma, kada su Britanci prevozili pivo u Indiju.

Probijajući se kroz šušur radnje, a pritom upijajući duh živahne atmosfere lokala, stigli smo do šankerice Nine koja je s nama, zbog gužve, razmijenila “dvi, tri riči“ o navikama gostiju.

- Stranci su već naviknuli na zanatsko pivo, dok se domaći ljudi postupno upoznavaju s craft scenom zadnjih 10-ak godina. Posebno su mi simpatični stariji ljudi od 50 – 60 godina koji su tek sada otkrili domaći craft, pa cijeli ponosni uđu u lokal i zatraže Barbu, koje je osobno meni omiljeno craft pivo - nasmijala se pristupačna Nina.

Usmjereni na domaće goste

Sljedeća “štacija“ naše avanture bila je “Mandrill΄s Brewpub“ gdje smo imali priliku iz prve ruke doživjeti proces proizvodnje piva. Naime, vlasnika lokala Lea Maleša, zatekli smo u procesu kegiranja piva.

image
Leo Maleš, vlasnik pivnice Mandrill
Joško Šupić/HANZA MEDIA

- Kada je pivo gotovo, fermentirano i očišćeno ide u kegove i pubove. Radimo IPA-u, a imamo i naše stolno pivo koje je dosta popularno i lagano za piće. Piva su Uger i IPA Monkey. Uglavnom smo usmjereni na domaće goste – rekao je Maleš, koji pivovaru vodi već tri godine, a prije toga je pivo u garaži kuhao za svoj “gušt“.

Obišli smo i simpatičan pub “Leopold“ na Ujevićevoj poljani i ugodno porazgovarali s konobarom Josipom, istinskim ljubiteljem i poznavaocem piva.

image
Pivnica Leopold
Joško Šupić/HANZA MEDIA

Najbolje idu IPA-e, a nešto slabije lageri. Održava se dosta festivala unutar države pa bude uvik prilika za nove izvođače da se predstave i istaknu iz mase. Na pitanje koja mi je najdraža piva nema točnog odgovora: 

- Od stila do stila, svaka je drugačija i unutar svakoga stila može se naći nešto šta mi više odgovara.

Mladić Božen Torlak, koji je sa svojom ekipom, uživao u sutonu Matejuške, ali unatoč ugodnom razgovoru s ekipom i zamamnim čarima splitske noći, još više je uživao u ispijanju svog omiljenog napitka.

- Kad pijen na zidiću nije mi bitno što pijem, jedino je pravilo da je piva ledena. Ožujsko i Karlovačko polako idu u povijest. Kad se pije neki craft to se pomno bira i ide u pivnicu jer je teško naći baš ono šta želiš popit. Od hrvatskog piva najviše volim “Novu Rundu“ koje stavljam u najviši rang regionalnog crafta. Pšeničnu ne volim, a da to kažem Njemcima, ubili bi me – našalio se opušteni sugovornik.

Ovu našu ekspediciju o svima omiljenoj alkoholnoj tekućini završili smo uz zdravicu mrzle, aromatične IPA-e i zaključili kako je Nicholson bio u pravu. Živjeli!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

07. rujan 2020 23:03