StoryEditor
Splitmens sana...

Splićani su jutros uživali vježbajući jogu u sjeni sustipanskih borova: ‘Ovo je prekrasno. Nebrojeni su benefiti, imala sam probleme s kralježnicom, više ih nemam‘

20. lipnja 2021. - 14:02

Cilj nam je promovirati jogu, ne samo kao zdrav način života, već pokazati ljudima benefite koji su zaista širokog spektra. Od pozitivnog djelovanja na lokomotorni sustav, na krvožilni i sustav žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem, kao i na ostale funkcije tijela, na koje vježbe joge djeluju uravnotežujuće, smanjujući pritom i stres. Da ljudi to osjete kroz osobno iskustvo.

Tako nam je Marijan Gavrančić iz udruge "Joga u svakodnevnom životu" predstavio druženje koje se, povodom obilježavanja Svjetskog dana joge, održalo u nedjeljno jutro na Sustipanu.

image

 
Nikola Vilić/Cropix

U društvu nekoliko desetaka, što iskusnih vježbača, a što entuzijasta početnika, stremi dokazati zašto, kako navodi pozivajući se na Platona, "jedan gram prakse vrijedi više od tone teorije". Riječ je, kako doznajemo o događaju koji se ovih dana održava diljem svijeta, a na inicijativu veleposlanstava Republike Indije, gdje, kako navodi naš sugovornik, okuplja velike mase. Koncept je, kaže, demonstracija vježbi i promocija boljitka, pa se Sustipan, nakon Rive gdje se proteklih godina vježbalo s istim povodom, nametnuo kao svrsishodnija lokacija. Tome u prilog govore i iskustva okupljenih vježbača koji na prirodnu kulisu ovog istaknutog gradskog parka mahom reagiraju s oduševljenjem.

- Ovo je prekrasno. Pogled, zelenilo i ova, kako mi kažemo prana, odnosno taj prekrasan kisik kojeg ovdje dobijemo, iskustvo čine nenadmašnim. Mi smo sklad uma, duše i tijela i kroz jogu radimo na ravnoteži tih stvari, a nebrojeni su benefiti koje osjećam na svom tijelu. Krenula sam jer sam imala probleme s kralježnicom i to se sve s vremenom promijenio. Treba biti strpljiv, dosljedan i redoviti - govori nam iskusna vježbačica Nina.

image
Oni koji nisu mogli doći na Sustipan, moći će svake srijede od 6 do 7 sati ujutro vježbati na Bačvicama
 
Nikola Vilić/Cropix

A zovu lokacije odoljela nije ni Maite, Francuskinja sa splitskom adresom, koja već niz godina pomalo vježba sama, pa je odlučila iskoristiti priliku da osjeti iskustvo prakse kroz druženje.

- Ovo mi je prvi put da sam se odlučila sudjelovati na ovakvom susretu i moguće da je sam Sustipan presudio. Nemam neka određena očekivanja, ali već to što sam se uspjela motivirati da dođem otvara prilike - zadovoljno dodaje, tražeći mjesto za prostirku u bogatoj sjeni borova.

Među zrelijim vježbačima zatekli smo i 68-godišnju Splićanku Mariju Štambuk, koja, kako kaže, vježba koliko stigne, kad ne vozi bicikl.

image
Oni koji nisu mogli doći na Sustipan, moći će svake srijede od 6 do 7 sati ujutro vježbati na Bačvicama
 
Nikola Vilić/Cropix

- Meni joga najprije digne duh. Lipo se osjećam od vježbi. Bolje nego da negdje sjedim i čavrljam bez veze. A i kćer mi je tu. Nije vjerovala da ćemo doći kad sam joj rekla, a evo nas - ponosno će predajući bicikl na čuvanje suprugu Petru, koji je, kako sam u šali kaže, prisutan tek u funkciji "navijača".

Sam je događaj, kako navodi Gavrančić, i svojevrstan uvod u ljetnu jogu, odnosno besplatne vježbe na Bačvicama koje u Udruzi organiziraju 17. godinu za redom. Sve zainteresirane poziva da im se pridruže svake srijede od 6 do 7 sati ujutro, na betonskom platou uz more.

image
Vježbanje je predvodio Marijan Gavrančić iz Udruge 'Joga u svakodnevnom životu'
 
Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 14:52