StoryEditorOCM
SplitPAMETNA BARIJERA

Splićani stvorili mobilnu aplikaciju koja će vam čuvati parking mjesto, ali i omogućiti da na njemu zaradite

27. studenog 2016. - 12:24

Onog trenutka kad postane pobjedničkom, svaka ideja, zajedno s autorom, naravno, dobiva pozornost javnosti. Kad se još dogodi da se ta ideja odnosi na rješavanje problema parkiranja, s kojim se, opće je poznato, svakodnevno suočavaju stanovnici brojnih gradova, počevši od Splita i susjednih mu sredina, pozornost automatski poprima veće razmjere, baš kao i novinarska radoznalost.

Upravo među takvima je "Smart Parking Barrier", pobjednička ideja ovogodišnjega solinskog Poduzetničkog kampa. Ideju je prezentirao i priznanje preuzeo Marko Smoljo, no dolaskom na razgovor doznali smo da je Marko zapravo dio četveročlane ekipe koja je zajedničkim radom zaslužila priznanje.

Uz Marka, magistra inženjera računarstva, to su, dakle, Karlo Gašpar i Dario Boras, također inženjeri računarstva, te Josip Labrović, student elektronike. S njima smo razgovarali u splitskoj Kopilici, u prostorima tvrtke "Amplifico", koju su osnovali prije točno dvije godine. U nevelikom prostoru ugodna ozračja na svoj način dobrodošlicu nam je poželjela kujica Stella (francuski buldog) koja nepoznate goste očito nije doživjela kao problem.

Za početak utvrđujemo gradivo pa nam Marko Smoljo u najkraćem iznosi što je to Smart Parking Barrier ili, prevedeno, pametna parkirna barijera.

– Riječ je o pametnoj parkirnoj barijeri kojom se upravlja mobilnom aplikacijom, a ključevi za upravljanje mogu se slati i drugim osobama. Možemo je predstaviti i kao sustav za rezerviranje javnoga parkirnog mjesta, kao i za iznajmljivanje vlastita parkirnog mjesta – kazuje Marko.

– Kako bi to izgledalo u praksi?

– Parkirna barijera montira se na parking-mjestu, a vozač preuzima aplikaciju. Za korištenje sustava za rezerviranje parkirnog mjesta predviđeno je da imate mobilnu aplikaciju instaliranu na svom smartphoneu i da će u aplikaciji bit izlistana sva slobodna parkirna mjesta koja možete izabrati i rezervirati u stvarnom vremenu. Tako vas to parkirno mjesto, kad ste krenuli od kuće, primjerice, čeka slobodno i ne može vam ga nitko zauzeti – navodi Marko.

– A barijera se sastoji od...

– Barijera se sastoji od mehanizma solarnih ploča koje napajaju cijeli sklop i punjive baterije. Također od Bluetooth modula koji omogućava povezivanje mobilne aplikacije i samog uređaja.

Planirana cijena jedne barijere, doznajemo dalje, iznosi dvije tisuće kuna, a aplikacija će biti besplatna. Kod spomena cijene parkiranja, u razgovor se uključio Karlo Gašpar:

– Cijena sata parkiranja ovisit će o onome tko iznajmljuje parkirnu barijeru, bio to, primjerice, "Split parking" ili privatni vlasnik.
Od Karla doznajemo i da je barijera zapravo metalno kućište dimenzija 45x45 centimetara, odnosno 45x10 kad je spuštena.
– Visina je izmjerena na deset centimetara u, ajmo reć, zatvorenom položaju – precizira Karlo.

– Proveli smo analizu tržišta da vidimo koje je najniže auto tako da bismo mogli "pokrit" sve. Visoka je 45 centimetara baš iz tog istog razloga jer smo gledali koje je najviše auto kako bi bilo kome onemogućili nepropisno parkiranje. Barijeru napaja jak motor koji diže i spušta rampu – obrazložio je naš sugovornik.

Interes zajedničke tvrtke, suglasno su nam potvrdili, ostvarit će se određenim prihodom od prodaje parkirne barijere, a svakako i od svake transakcije za rezervaciju parkirnog mjesta.

A kad je o potencijalnim kupcima barijera riječ, već ih ima.

– Imamo određene kontakte, zainteresiranih ima – kazuje Marko. Sustav će se moći postaviti i na postojeća parking-rješenja, odnosno umjesto njih, tako da je svakako zanimljiv i vlasnicima postojećih parkirališta.

Put do prodaje vodi, međutim, preko proizvođača barijere. I tu se javio prvi problem, zapravo najveći, prema riječima Darija Borasa.

– Izrada prototipa bila nam je najveći problem – prisjeća se Dario.

– Svi smo programeri, Josip je elektroničar, softverski dio nije bio nekakav problem. Za trud koji moramo uložiti, znamo da ćemo dobiti aplikaciju koju želimo. Međutim, taj hardverski dio, napraviti kalup, bio je ogromni problem. Zvali smo brojne tvrtke u Splitu jer, kad radite prototip, morate biti prisutni 24 sata ako želite napraviti male modifikacije. Ako ih šaljemo u Zagreb, Poljsku, Englesku... vrijeme tranzita bilo bi preveliko i to je bio razlog zašto smo morali uzeti baš nekoga iz Splita. Napravili smo konstrukciju i jednostavno krenuli s pozivima – veli Dario.

E sad slijedi iznenađenje zna li se da proizvođači uglavnom govore o nedostatku posla i velikoj konkurenciji na tržištu. Na pozive naših sugovornika većina tvrtki se, naime, oglušila i onda su jedan dan uzeli kartu, bazu podataka i našli sve tvrtke u Splitu koje se bave obradom metala, njih dvadesetak.

– Osobno smo išli od jedne do druge s nacrtima – nastavlja Dario priču.

– Apsolutno nitko to nije htio napraviti zbog toga što smo im za prototip bili premali zalogaj, valjda su imali drugog posla. Zadnja opcija bila nam je tvrtka na Klisu i, za divno čudo, ljudi iz tvrtke "Marana" bili su iznimno ljubazni, izišli su nam u susret i napravili prototip. Nadamo se u skoroj budućnosti da ćemo s njima dogovoriti serijsku proizvodnju – s optimizmom će Dario.

Tvrtka "Amplifico" već je sudjelovala na različitim poduzetničkim kampovima, ali svako priznanje ima svoju vrijednost. U čemu je ovo solinsko, iako je riječ "samo" o plaketi, pitamo na kraju razgovora, a u ime ekipe odgovorio je Marko.

– Ne bih rekao da je nagrada samo plaketa – naglasio je. – Iako nema nikakvoga novčanog dijela, stvar je u tome da ćemo u ostvarenju različitih projekata, odnosno u pisanju projektne dokumentacije, imati podršku Poduzetničkog centra Solin. Svakako i promociju te marketing. To je ono što dobivate u poduzetničkom kampu. Ali i bez svega toga, najvrjedniji su savjeti koje smo dobili za daljnje poslovanje – zadovoljan je Marko sudjelovanjem i radom u Poduzetničkom kampu.


Dvostruka korist

Ako imate svoju kuću i ispred prostor za parkiranje, imate i problem kad netko stalno parkira na vaše privatno vlasništvo, naveli su nam primjer naši sugovornici. Vi ćete kupiti ovu rampu, staviti je na svoje privatno vlasništvo i osigurali ste svoje mjesto.

E sad, dok ste na poslu, parking je slobodan i pomoću našeg sustava možete to svoje parkirno mjesto iznajmljivati i monetizirati. Imati dvostruku korist – naglasili su mladi inovatori.


Modul za hendikepirane osobe

– Ovaj projekt ima i svoj sociološki aspekt – naglasio je Dario. – S obzirom da koristimo napredne tehnologije, želimo u svima probuditi dozu solidarnosti prema određenim grupama ljudi, pa smo tako unutar aplikacije razvili poseban modul za hendikepirane osobe. Unutar EU-a, ako je neka osoba hendikepirana, dobit će dozvolu da može parkirati na mjesta rezervirana za osobe s invaliditetom.

Kad ta osoba dobije dozvolu, pošalje nam je unutar aplikacije (može slikati, skenirati, poslati e-mail poruku) i nakon što mi potvrdimo te podatke, utvrdimo da je riječ o osobi s invaliditetom, moći će koristiti bilo koju od parking-barijera sasvim besplatno – pojasnio je Dario, te dodao kako vlasnici osobnih parkirnih mjesta nemaju tu obvezu, ali vlasnici javnih parkinga moraju osigurati određeni broj mjesta.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 17:32