StoryEditorOCM
SplitGAUDEAMUS IGITUR

Splićani stariji od 60 godina rado bi bili - studenti: ‘Interes je velik, odaziv odličan! No, postoji jedan ‘problemčić‘

Piše Lucija Vujnović
27. rujna 2023. - 14:53

Da učenje nikad ne prestaje i da želja za obrazovanjem postoji tijekom cijelog života, potvrđuje nedavno održana aktivnost promicanja obrazovanja za stariju dobnu skupinu koja je imala veliki odaziv.

Na Sveučilištu u Splitu održana je ​“Learning, Teaching, Training” aktivnost u okviru projekta Erasmus+ 60, koji ima za cilj promicanje zdravog starenja. Sveučilište u Splitu partner je ovoga pilot-projekt koji se fokusira na stariju, 60+ populaciju.

Erasmus+ 60 fokusiran je na zreliju dobnu skupinu, 60 i više godina, koja nije dovoljno uzeta u obzir prilikom razvoja aktivnosti institucija visokog obrazovanja.

image
Shutterstock

– U okviru projekta Erasmus+ 60 provodili smo pilot-projekt intergeneracijskog učenja koji je imao odličan odaziv i fantastične povratne informacije od svih sudionika.

Radi se o zaista prezanimljivom projektu, koji je iznimno važan, i za dobrobit pojedinca, i za lokalnu i širu zajednicu –​ istaknula je prof. Morana Koludrović, voditeljica Centra za istraživanje i razvoj cjeloživotnog obrazovanja.

image
Shutterstock

Potvrdila je kako je veliki interes za obrazovanjem osoba treće životne dobi, no programa za ovu dobnu skupinu još uvijek nema.

Treća dob

– Sa strane Sveučilišta imali smo prvi okrugli stol o mogućnostima i preprekama pokretanja sveučilišta za treću životnu dob, gdje su se svi sudionici složili da je iznimno važno krenuti raditi na tom području.

image
Paun Paunović/Cropix

Interesa ne nedostaje, a nastoji se ići u tom smjeru – starijim osobama pružiti mogućnost obrazovanja.

– Na moju veliku žalost, još konkretnih programa nema, ali nastojimo u što kraćem vremenu osnovati sveučilište za treću životnu dob u kojem bi sudjelovale sastavnice, ali i dionici lokalne zajednice (udruge, Grad, Županija) – poručila je Koludrović.

Nadamo se da će uskoro doći do realizacije ove ideje koja će zasigurno dodatno podignuti kvalitetu života starije populacije grada Splita.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:07