StoryEditorOCM
Split‘petali mu roge‘

Splićani se organizirali u pravi pokret otpora zbog njemačkog kampera i napravili mu prvi dišpet: ‘Dali smo mu znak...‘

Piše Tanja Šimundić Bendić
31. svibnja 2024. - 19:11

Neće pauk služba, neće komunalni redar, neće nitko iz grada, e onda će stanari Spinčićeve ulice, koji su vozačima kampera njemačkih registracija već danima ulogorenog pokraj ulaza u SPAR-ovu trgovinu na Firulama, odlučili pokazati zube.

 I evo prvog dišpeta, u znak protesta što se tu ulogorio i ne miče se, jedan od njih iz okolnih kuća digao je kamperu tijekom noći brisače u zrak. Žena koja u kamperu živi nakon toga ih je spustila, pričaju nam domaći. A onda je tihi Pokret otpora nastavio gerilski rat, pa su brisači opet počeli gledati u nebo.

image
Privatni album

Bit će to po svemu sudeći duga rovovska bitka, kažu stanari što iza prozora paze svaki korak 60 - godišnje žene koja u kamperu živi. Opisuju je na prvi mah kao skroz umilnu 60 - godišnjakinju koja oko svog doma na četiri kotača  šeta psa. I sve to njih ne bi nerviralo da ona tijekom jutra iz svoje kuće putujuće na ulicu ne pušta vodu. I teče i teče ona niz Spinčićevu ulicu.

image

Parkitani kamper naljutio stanare Spinčićeve ulice

Privatni album

- Sad je voda, a onda će počet tako bacat i ono iz zahoda. A možda ide u zahod tu u dućan, ali svejedno, tu se usidrila, stavila je zaštite na prozore da ne gledamo unutra.  Ujutro se dvi ure tušira, to samo teče niz ulicu, eno prati trag. Nema se ona namjeru pokrenit, njoj je tu lipo. Mi smo joj dali znak, digli smo brisače, ona je nama dala svoj, spustila ih, pa ćemo vidit – kaže nam jedan od stanara.

Nekoliko kuća ispod živi i stanarka Natalija koja nam je potvrdila kako je Spinčićeva ulica među njima davno preinačena u Kampersku. Jer od kuća na četiri kola oni naprosto više živjeti, kaže, ne mogu. Dođe proljeće, evo ih, dođe ljeto parkiraju gratis na svakom koraku. Dođe jesen, odoše kao laste svojim putem.

image
Privatni album

- Prije su se skupljali na parkingu kraj bolnice, ali očito više ne mogu pa sada vrebaju slobodno misto po ulici. E kako ne, toplo im je, mirno, bolnica priko puta, do grada deset minuti pješke, do plaže dvi. Ovoj je tu i dućan, niko je ne zaustavlja, niko ništa ne pita. Proša je pauk, nije kamper ni pogleda. Proša je komunalni, ljudi mu govore imate gore problem, a kamper i dalje stoji. A vodurina iz njega teče li teče - veli nam ona.

Rat se nastavlja, okupirana Spinčićeva uzvraća udarac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 23:15